Bombát találtak a XV. kerületben, több száz lakást ürítenek ki

Vágólapra másolva!
Feltehetően II. világháborús orosz bombát találtak egy XV. kerületi családi ház átépítésekor. A tűzszerészek már a helyszínen vannak, a rendőrök kiürítik a környéket. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Bombát találtak a XV. kerületben egy építkezésen: feltehetően egy FAB-50-es típusú robbanószerkezetről van szó.

A robbanószerkezetet a főváros XV. kerületében, a Rákos út egyik kertes házának átépítésekor találták – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje, Páricsi Józsefné.

Szerdán találtak rá

A rendőrség közölte, hogy a környéket 300 méteres sugarú körben ürítik ki.

építőmunkások, egy ház padlózatában. A rendőrség helyszínre érkező szakértői, pedig kiderítették, hogy a gyújtószerkezet is benne van még, és éles, így fokozottan veszélyesnek számít" - mondta az Origónak Kürti Dezső, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének alezredese.

Kürti hozzátette, az épületet kiürítették, a rendőrök pedig egész éjjel őrizték a robbanószerkezetet - a környék evakuálását viszont csak azért csütörtök reggel kezdték meg, hogy ezzel is csökkentsék a lakókat ért stresszt - a többség ilyenkor amúgy is munkába indul vagy már dolgozik is.

Több száz lakást kellett kiüríteni

Bár az első hírek szerint 500 lakóházat ürítettek ki, az alezredestől úgy tudjuk, hogy csak

50-100 lakóházat kell kiüríteni, bár ez is több száz lakást érinthet.

A rendőrök reggel kilenckor kezdték el a környék lezárását, a tűzszerészek pedig csak a az teljes evakuálás után fogják hatástalanítják a bombát, illetve a gyújtószerkezetet.

Kürti Dezső kérdésünkre megerősíette, egy FAB-50-es típusú bombáról van szó. A a II. világháborúban az oroszok által használt robbanószerkezetet repülőről vetették le- a heggesztett acéltestű rombolóbomba 63 kilogramm össztömegű, ebből pedig 26 kilónyi a robbanótöltett: trotil, amit egy másik brizáns robbanószer aktivál.

Az alezredes szerint a FAB50-es felrobbanásakor 250 méteres sugarú körben biztos halált okozna, ezért is indokolt a környék hermetikus lezárása.