Szijjártó: Az amerikaiakon is múlik a migránsválság megoldása

Szijjártó Péter magyar , Nikosz Kociasz görög , Ivica Dacic szerb és Nikola Poposzki macedón külügyminiszter, valamint Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere az Országházban
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint orosz–amerikai együttműködés kell ahhoz, hogy stabilizálódjon a helyzet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, és csökkenjen az Európára nehezedő bevándorlási nyomás.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok, illetve egy amerikai–orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a migrációs válságra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédia szeptember 26-ai, hétfő reggeli műsorában.

Az USA és Oroszország nélkül nem lesz béke

Szijjártó Péter azt mondta: bár az Egyesült Államokat egy óceán választja el a problémától,

óriási szerepe van abban, hogy csökkenjen az Európára nehezedő bevándorlási nyomás.

Ugyanis amíg nem születik orosz–amerikai megállapodás abban a kérdésben, hogyan kezeljék az észak-afrikai és közel-keleti konfliktusokat, addig Líbia és Szíria instabil marad, tehát az európai migrációs válságra sincs megoldás.

Szijjártó beszélt Lavrovval

A külügyi tárca vezetője hozzátette, hogy a múlt héten, New Yorkban orosz kollégájával, Szergej Lavrovval közös találkozóján is hangsúlyozta a térségbeli konfliktusok megoldásának fontosságát. A történelmi tapasztalatok is azt mutatják, hogy

Közép-Európa mindig vesztese annak, ha konfliktus van Kelet és Nyugat között

– jegyezte meg.

A miniszter azt mondta: a New York-i ENSZ-közgyűlésen is azt az álláspontot képviselte, hogy a migráció világszintű kezelése csak a kiváltó okok megszüntetésével lehetséges, vagyis a háborús konfliktusok megszüntetésével, a fejlesztési programok eredményesebbé tételével és a klímapolitikai megállapodások betartásával.

Magyarországon kezelik tovább a kamionsofőrt

Szijjártó Pétert a Kossuth rádió műsorában a Calais-nál múlt héten megtámadott magyar kamionsofőrről is kérdezték. Elmondása szerint a férfi csak hétfőn tud elindulni Magyarországra, mert a hétvégén nem jutott hozzá a kamionban hagyott csomagjaihoz. Kezelését Magyarországon is folytatni kell – tette hozzá.