Kvótareferendum: zárul a névjegyzék

Pálffy Ilona Éva, népszavazás, szavazólap, ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. fővárosi nyomda
Budapest, 2016. augusztus 31. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője bemutatja az október 2-ai országos népszavazás szavazólapjait az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. fővárosi nyomdájában tartott sajtóbejáráson 2016. augusztus 31-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szeptember 30-án, pénteken 16 óra után már nem lehet egyik szavazóköri névjegyzékbe sem bejelentkezni, sem átjelentkezni. Ekkor derül ki, hogy pontosan hányan szerepelnek a névjegyzékben, és hány szavazat szükséges az október 2-i népszavazás érvényességéhez.
Vágólapra másolva!

A vasárnap reggeli adatok szerint nyolcmillió-négyszázharminckét magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár van, és 274 727 olyan, aki nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, azaz levélben szavazhat.

Ennek alapján az összes választópolgár száma 8 275 159.

A magyarországi lakóhellyel rendelkezők száma a névjegyzék lezárásáig még minden bizonnyal változik majd: törlik belőle például azokat, akik a szavazás előtt meghalnak, és azokat, akiket a bíróság jogerősen kizár a közügyek gyakorlásából. A névjegyzékbe ugyanakkor vissza kell venni azokat, akiknek időközben megszűnik a közügyektől eltiltása, fel kell venni azokat, akik betöltik a 18. életévüket, valamint azokat, akik magyar állampolgárságot szereznek, és van magyarországi lakcímük.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. fővárosi nyomdájában mutatta be augusztus végén az október 2-ai országos népszavazás szavazólapjait Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők esetében sem tekinthető véglegesnek a szám. Mindezek miatt csak a szavazás előtti pénteken 16 órakor zárják le a névjegyzéket, ekkor állapítják meg, hány választópolgár jogosult részt venni a szavazáson. Magyarország alaptörvénye alapján minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy országos népszavazáson részt vegyen.

Csak azok szavazhatnak, akik a névjegyzékben szerepelnek.

Ugyancsak az alaptörvény rögzíti, hogy az országos népszavazás akkor érvényes, ha a magyarországi lakcímmel rendelkező és a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni regisztrált választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott. Az eredményes szavazás pedig azt jelenti, hogy az érvényesen szavazók több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.