Tanévnyitó: a kormány elégedett, az ellenzék aggódik

A magyar oktatási rendszer problémái - beszélgetés Nahalka Istvánnal
család
iskola diák tanár
Vágólapra másolva!
Megint emelkedik a pedagógusok fizetése, a sorozatos emelések hatása már látszik, a Klik hosszútávú adósságai megszűntek - ezt mondta Rétvári Bence államtitkár egy tanévnyitón. Több ellenzéki párt és az egyik szakszervezet visszont aggodalmait és aggályait fogalmazta meg.
Vágólapra másolva!

Rétvári: tovább nőnek a bérek

Idén szeptembertől ismét emelkedik a pedagógusok bére, a folyamat 2017-ben is folytatódik, ezzel kívánta a kormány kifejezni megbecsülését a pedagógusok iránt - ezt mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy tanévnyitó rendezvényen.

Szeptember 1-e negyedik éve már nemcsak a tanév kezdete, hanem a pedagógus-béremelés időpontja is.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy a pedagógus béremelések pozitív hatása már a felsőoktatási jelentkezésekben is megnyilvánul.

Úgy kezdik az iskolák az idei tanévet, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) megszűnt a 30 napot lejáró tartozása, és az iskolarendszer 107 milliárdos pluszforrásból gazdálkodhat - mondta az államtitkár.

Rétvári Bence szerint a béremelésnek már látszanak a pozitív hatásai Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gondokat lát a Pedagógusok Szakszervezete

Bár a kormány szerint adottak a feltételek a tanévkezdéshez, mégsem lesz zavartalan a csütörtökön induló 2016/2017-es tanév a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint.

Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke azt mondta: a köznevelési kerekasztal ülésein, a kormányzattal folytatott tárgyalásaikon a tanulói munkaterhek csökkentése komoly követelésük volt, látszólag történtek is lépések, rugalmas tanmeneteket tettek közzé, de a jogi háttér hiányzik, a Nemzeti alaptanterv követelményrendszere "érintetlen".

Galló Istvánné szakszervezeti vezető kevés pozitív változást lát Fotó: Szabó Gábor - Origo

Beszélt arról is, hogy az intézményvezetőknek megoldhatatlan probléma, hogy az osztályfőnökök, munkaközösségi vezetők, diákönkormányzatot segítő pedagógusok órakedvezményt kapjanak. Nincs előrelépés a pedagógusok kötelező óraszámában, az üres álláshelyek feltöltésében, nem tudtak megállapodni a tankönyvi monopólium megszüntetéséről sem - mondta.

Pozitívum, hogy az iskolai kötelező benntartózkodást eltörölték a pedagógusoknál, de a kötött munkaidő megmarad,

tehát adminisztrálni továbbra is kell - mondta az érdekképviseleti vezető.

MSZP: romlik a színvonal

Az MSZP oktatási kabinetvezetője szerint a kormányzati intézkedések örvényként húzzák le a közoktatás színvonalát.

Hiller István azt mondta, a 2016/2017-es tanévben is folytatódik az elmúlt éveket jellemző trend, a közoktatás kizárólag a pedagógusok áldozatos munkája miatt működik.

Bírálta, hogy a kormány gondolkodásának középpontjában nem a gyerekek, hanem az állam áll. Amíg ez így van, színvonal-emelkedés nem várható - értékelt. Az ellenzéki politikus bírálta a szakgimnáziumok létrehozását, és azt is, hogy ezekben csökkentik a közismereti órák számát.

Hiller István a kormány intézkedéseit okolta a színvonalcsökkenésért Fotó: Origo

Hiller István szerint a 2017. január 1-jével létrejövő 58 tankerületi központtal az államosítás a közoktatásban minden szinten teljessé válik. Mint mondta, eredendően nem tekinti rossznak ezeket a decentralizált központokat, mert a Klik-nél csak jobb lehet.

Együtt: a Klik átalakítása vicc

Aggályait fogalmazta meg az Együtt is. Az ellenzéki párt szerint a közoktatás területén végrehajtott változtatásokkal a kormány az iskolás gyerekekkel "kísérletezik".

Szelényi Zsuzsanna, a párt országgyűlési képviselője úgy vélte, a kormány a tanárokat évek óta "stresszben tartja".

Az iskolák igazgatóitól évekkel ezelőtt elvették a munkáltatói jogosultságokat, amivel ellehetetlenítették a munkájukat - jelentette ki Szelényi Zsuzsanna, aki a Klik átalakítását "egy viccnek" nevezte.

A PM mást javasol

Ötpontos oktatási csomagot készített a Párbeszéd Magyarországért (PM). A részletekről Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja azt mondta, hogy a tankötelezettség felső határát visszaállítanák 18 éves korra, a szakgimnáziumokban a jelenleginél több közismereti tárgyat oktatnának, az első alapdiploma megszerzését pedig ingyenessé tennék.

Balog: közös akarat a jobb iskola

A szakszervezettel és az ellenzéki pártokkal szemben a keddi központi tanévnyitó ünnepségen Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter a pozitívumokat emelte ki. Versenyképes és értékalapú iskola létrehozása a cél - mondta, hozzátéve: közös akarat, hogy jó, jobb legyen a magyar iskola.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a közös akarat fontosságáról beszélt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A miniszter szerint hatékony, versenyképes, ugyanakkor értékalapú, minőségi oktatás a cél, aminek lényege, hogy

Tovább emelkednek a pedagógusbérek, csökkenhet a kisdiákok terhelése is, a Kliknek pedig "egy fillér adóssága sincs" - tette hozzá Balog. Palkovics László oktatási államtitkár a tanévnyitón arról beszélt: idén új rendszerben kezdődik a tanév, a keretek megvannak, az átalakítás pedig fokozatos.

Sokminden változik

Csökkenhetnek a diákok terhei és átalakul a köznevelési intézmények fenntartási rendszere, a felsőoktatásban pedig módosul a doktori képzés - ezek a hamarosan induló új tanév legfontosabb változásai. Az oktatási államtitkárság összegzése szerint szeptember 1-jei hatállyal új köznevelési intézménytípusokat vezetnek be - szakgimnáziumot, új típusú szakközépiskolát -, megváltoztatják a pedagógiai munka szakaszait. Változás továbbá, hogy új állami intézményfenntartó jön létre január 1-től. Az egész országra kiterjedő illetékességű Klik helyébe tankerületi központok lépnek, csökken a centralizáció, a döntések meghozatala közelebb kerül az érintettekhez.