Méheket uszítanak az elefántokra a farmerek

méhek thaiföld
Vágólapra másolva!
Méhekkel védekeznek a vadon élő elefántok ellen a thaiföldi farmerek. Korábban próbálkoztak az elektromos kerítéssel és tűzijátékkal, de nem tudták megóvni földjeiket az élelmet kereső ormányosoktól.
Vágólapra másolva!
Az elefántok félnek a méhektől, így segíthetnek az embereknek. Forrás: Bangkok Post/Wisit Tham-Ngern

A probléma meglehetősen súlyos a keleti Csanthaburi tartományban, ahol sűrű erdőségek szomszédságában termelnek rizst, maniókát, ananászt és kaucsukot a helyi közösségek. Praszit Szae-Li, a helyi közigazgatás vezetője szerint az elefántok két éve dúlják fel a termőföldeket.

- mondta.

A kormányzat azt javasolta a farmereknek, hogy az elefántok kedvenc gyümölcse, az ananász helyett kezdjenek el tököt termeszteni, de ez sem oldott meg semmit:

az állatok így is elpusztították a veteményt, kihúzgálták a gyökereket, olykor még meg is ették a tököt.

A nemzeti parkokat felügyelő thai államtitkárság egyelőre kísérleti jelleggel használja a méheheket újfajta védelmi vonalként a földeken. Az öteletet az ihlette, hogy az elefántok félnek attól, hogy megcsípik őket a méhek. A módszert egy oxfordi kutatás alapján évek óta sikeresen alkalmazzák Afrikában.

A félreeső Pana falu lakói egy kormányzati kutatóintézettől kaptak segítséget a méhek neveléséhez. Hagyományosan a méhkaptárokat a földre helyezik, de

a kutatók cölöpökre rakták őket, hogy az elefántoknak szemmagasságban legyenek.

A kaptárokat kötél köti össze, kerítést formálva a földterület körül. Amikor az elefántok megpróbálnak a kötélen keresztül bejutni a termőföldre, megrázkódnak a méhkaptárok, a rovarok pedig félelmetes rajban törnek ki otthonukból, összecsípve és elijesztve az ormányosokat.

- mondta el az egyik helyi farmer, a 66 éves Buncsu Szirimaha.

Egyelőre semmivel sem tudják megállítani az okos állatokat. Forrás: AFP/Torsten Blackwood

A kezdeményezés hátulütője, hogy egy nagyobb farm számára ez túl drága megoldás. A kaptárok, amelyekben egyenként tízezer méh lakik, mintegy 115 dollárba, vagyis 31 ezer forintba kerülnek. Ezekből több ezer is kell egy nagy földterület elkerítéséhez. Ugyanakkor a kisebb földek és a helyiek otthonainak megvédésére alkalmasnak tűnik a módszer.

- idézte fel Buncsu Szirimaha 36 éves lánya, Dararath, aki elégedett az új védelemmel.

A projekt "melléktermékeként" 50 méhkaptáronként 300 kilogramm mézet keletkezik,

amelyet kilogrammonként 4,3-14,3 dolláros, azaz 1100-3900 forint közötti áron tudnak értékesíteni. Ugyanilyen áron adható el a méhviasz is.

Thaiföldön nagyjából háromezer elefánt él szabadon. Miután a farmerek egyre több erdőt vágnak ki, hogy termőfölddé alakítsák a területet, az elefántok természetes élőhelyük zsugorodása miatt kénytelenek az erdőkön kívül élelmet keresni.