Szeptemberben áll bíróság elé a csalással vádolt Simon Gábor

simon gábor előtte utána
Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese megérkezik az MSZP választmányi ülésére a párt Jókai utcai székházába 2013. november 23-án. és: Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt rendőr kíséri a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság 2014. március 12-én.
Vágólapra másolva!
Szeptember 21-én kezdődik a titokzatos külföldi bankszámláival lebukott volt MSZP-elnökhelyettes Simon Gábor büntetőpere - tudta meg az Origo az egykori politikus ügyvédjétől. A jelenleg is lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Simon Gábor egyébként időközben befizetett 128 millió forintot a NAV-nak, így lehet, hogy nem is kell börtönbe mennie.
Vágólapra másolva!

Hamarosan bíróság elé áll a 2014-es választási kampány idején eltitkolt külföldi bankszámláival lebukott volt MSZP-s politikus. Simon Gábor büntetőpere szeptember 21-én kezdődik - tudta meg az Origo a volt politikus ügyvédjétől. Nagy István azt is elmondta, hogy védence jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll, vagyis nem hagyhatja el Budapestet.

Költségvetési csalás a vád

Simon Gábort más mellett költségvetési csalással vádolja az ügyészség, amiért több, a nevén lévő külföldi bankszámlán olyan összegeket tartott, amelyek forrása ismeretlen, és azokat nem is tüntette fel országgyűlési képviselőként leadott vagyonnyilatkozataiban.

Simon Gábor az MSZP elnökhelyetteseként 2013-ban és gyanúsítottként 2014-ben Forrás: MTI/Bruzák Noémi, Kovács Tamás

Korábban, a vádpontok ismertetésekor Keresztes Imre - a kezdetben parlamenti képviselőként Simont megillető mentelmi jog miatt -, a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője elmondta, hogy

a költségvetési csalás büntetési tétele a vád szerinti összegnél 2–8 év közötti szabadságvesztés.

Ám ez a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha a vádlott a vádirat benyújtása előtt megtéríti a kárt. Ezt pedig Simon Gábor megtette, így akár meg is úszhatja a letöltendő börtönbüntetést - bár az ügyészség szerint az ügy tárgyi súlya ezt indokolttá tenné. Mellékbüntetésként pénzbüntetést és közügyektől való eltiltást is indítványoztak.

267 millió - a forrás ismeretlen

Az ügyészség szerint

Simon Gábor ismeretlen forrásból 267 millió forint bevételt szerzett,

ami után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást, ezzel pedig 120 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Vagyonát zár alá helyezték, de miután megtérítette az okozott kárt, már szabadon rendelkezhetett a pénzzel.

A bécsi Volksbanknál Simon nevére nyitott számla volt a politikus távozásához vezető botrány kirobbantója.

Ezt a 240 millió forintnyi eurót tartalmazó számlát leplezte le a Magyar Nemzet 2014 februárjában. A bécsi számlán tartott pénz egy részét, 238 ezer eurót, az ügyészség zárolta. Ennyi adóhátralékot állapított meg ugyanis az eljárás korábbi szakaszában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Simon 128 milliót utalt át

Tavaly októberben ugyanerről a bécsi számláról végül 128 385 409 forintot utalt át Simon Gábor a NAV letéti számlájára adóhátralék befizetése jogcímen.

Az ügyészség elismerte: nem bizonyítható, hogy a pénz pártérdekeket szolgált Fotó: Bielik István - Origo

A vádirat összeállításakor a KNYF-et vezető Keresztes Imre elmondta egyébként azt is,

nem bizonyítható, hogy a szocialista politikus kenőpénzként jutott volna a bécsi bankszámlán őrzött összeghez,

és az sem, hogy a több százmillió forint pártérdekeket szolgált. Simon Gáboron kívül más politikus érintettsége nem merült fel az ügyben.

Mással is vádolják

Simon Gábort hamis magánokirat nyolcrendbeli felhasználásának vétségével, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolja az ügyészség. A vádhatóság szerint

a volt politikus a külföldi pénzeket nem tüntette fel az adóbevallásaiban, sem képviselői vagyonnyilatkozataiban

- utóbbiakba csak képviselői és államtitkári fizetését írta bele.

Keresztes Imre főügyész - a vádhatóság börtönbüntetés kiszabását kérte a vádlottra Forrás: MTI/Marjai János

Keresztes Imre főügyész korábban az Origo kérdésére azt mondta,

létezik a bissau-guineai útlevél, amellyel bankszámlát nyitottak Simonnak egy budapesti MagNet Bankban.

Az ügyvédek korábban azt kifogásolták, hogy nem látták az útlevelet, a főügyész márciusban azt mondta, a tárgyaláson mutatják be.

Simon Gábor vallomásaiban mindvégig kitartott amellett, hogy csak magyar állampolgár, a magyaron kívül más útlevele nincs.

Az ügyben van még egy másik vádlott, akit eddig nem neveztek meg. Őt felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolják és pénzbüntetést indítványoznak vele szemben. A főügyész szerint ugyanis egy hamis adatokat tartalmazó útlevelet készíttetett és azzal nyitott számlát Simonnak.

Elévülhetett a csalás

Az osztrák számlán lévő pénz eredetét egyébként az ügyészség nem tudta megállapítani. Odáig jutottak, hogy Simon Gábor 2012-ben 250 ezer eurót utalt svájci számlájáról az osztrákra - ez a pénz pedig 2006-ban került Svájcba, de továbbra is rejtély, hogy honnan.

A svájci szálra utalva korábban Nagy István ügyvéd az Origónak azt mondta, a vádhatóságnak nem sikerült felderítenie a svájci számlák eredetét,

ez pedig a védő szerint olyan alapvető tény, ami jelentősen befolyásolhatja a büntetőeljárás kimenetelét.

Simon Gábor távozik otthonából, miután ügyészségi nyomozók jártak nála 2014-ben Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ez azt jelenti, hogy az ügyvéd az eljárásban valószínűleg azzal érvel majd, hogy Simon a pénzt a nyomozás indításától számított 8 évnél régebben szerezte, és az ügy elévült.

A Simon-ügy 2014. februárjában robbant ki, de a nyomozás korábban indulhatott.