A Jobbik-pénzek útja a Hatvannégy Vármegyéhez

Vona Gábor
Budapest, 2016. április 30. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt kétnapos majálisának első napján tartott politikai fórum előtt a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. április 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Elismerte a Jobbik, hogy támogatja a szélsőséges Hatvannégy Vármegye Mozgalmat, bár azt állítják, azt a mozgalom csak egyeztetett célokra költheti. A 888.hu írta meg, hogy miközben a Jobbik elnöke néppártosodásról beszél, a párt országgyűlési támogatásának egy részéből szélsőségeseket támogat.
Vágólapra másolva!

Szélsőséges szervezeteknek küld pénzt a Jobbik alapítványokon keresztül. A párt támogatásának egy részét a Gyarapodó Magyarországért Alapítványnak utalja, tőlük kap pénzt a Hatvannégy Vármegye Alapítvány, amelynek ifjúsági mozgalma szervezte azt az Attila Védvonal Emléktúrát, amelyen az egyik Jobbik-szimpatizáns Hitler-kosztümben pózolt. A tavalyi túrán még náci kosztümkiállítás is volt.

Nem kevés pénzt kapnak a szélsőségesek

A 888.hu cikke szerint a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány 266 millió forintot kapott a Jobbiktól, és ebből 38 millió forintot juttatott el a Hatvannégy Vármegye Alapítványhoz. A GYMA a párt sajtóját is finanszírozza, tehát a Barikádot és az Alfahírt is ebből működtetik.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke néppártosodást hirdetett, mégis szélsőségeket támogat? Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Jobbik országgyűlési párttámogatásának egy része, az ominózus alapítványi láncon keresztül lényegében akadálytalanul köthet ki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kezében. Bár a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom önmagát a párttól teljesen függetlennek mondja, valójában a Jobbik szatellitszervezete.

Ezt mutatja az is, hogy több vezetőségi tag a Jobbik színeiben politizál. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke és a HVIM örökös vezetőségi tagja is egyben. Magvasi Adrián, a Jobbik választókerületi elnöke is a vezetőségbe tartozik. ahogy Fodor Tamás György, a Jobbik közép-európai kapcsolatokért felelős munkatársa is.

A mozgalom olyan eseményeket szervez, mint az Attila Védvonal Emléktúra.

Ezen az eseményen akadt olyan Jobbik-szimpatizáns, aki Hitler-kosztümben pózolt.

Kérdeztük a Jobbikot a Hatvannégy Vármegye Alapítvány és a neonáci programok támogatásáról. Kérdéseinket e-mailben kérték, de eddig nem érkezett válasz. Ha megjön, megírjuk.

Update: Megérkezett a Jobbik válasza. Válaszukban azt írják, nem tudják, hogy a náci ruhás alak milyen szimpatizáns, de állításuk szerint nem tagja a Jobbiknak. A közlemény szerint az Attila Védvonal emléktúrát nem támogatták, de azt elismerték, hogy magát a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat igen.

A párt ragaszkodott válasza teljes közléshez, íme:

"Nem tudjuk, az Ön által említett illető milyen politikai erő szimpatizánsa, a Jobbik nem vezet Kubatov-listát. Azt viszont ki tudjuk jelenteni, nem tagja a Jobbiknak, és tudomásunk szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak sem. (Kérjük, utóbbiról érdeklődjön a HVIM-nél.)

A Jobbik Magyarországért Alapítvány a Hatvannégy Vármegye Alapítványnak célhoz kötötten juttat támogatást, a juttatással a Hatvannégy Vármegye Alapítvány szigorú elszámolással tartozik. Ilyen jellegű támogatást kapott például a Rózsa Sándor és a magyar mondavilág szoborcsoport, nemzeti kiadványok megjelentetése vagy épp a Székely Sziget és a Magyar Sziget fesztiválok megrendezése. A Jobbik az Ön által említett Attila Védvonal Emléktúrát semmilyen formában nem támogatta, így az azon részt vevő személyek politikai hovatartozását nem tudja, de nem is akarta vizsgálni.

Úgy véljük, ha a HVIM által rendezett rendezvények, így például a Magyar Sziget egyes fideszes prominensek számára olyannyira vállalhatóak voltak, hogy azon előadóként fel is szólaltak, akkor a Jobbiknak sincs oka etikailag elhatárolódni tőle."

Nemzeti Ifjúsági Tábor (Forrás: Facebook 2015 - 888.hu)

Nem az Attila Védvonal Emléktúra az egyetlen szélsőséges rendezvény, amivel az elmúlt hónapokban kapcsolatba hozták a Jobbikot a Hatvannégy Vármegye Mozgalmon keresztül. Olyan táborokat is meghirdetnek, amelyeken a Farkasok nevű, honvédelmi ismereteket oktató, félkatonai jellegű csoportosulás géppisztolyokkal gyakorlatozik. Ugyanez a szervezet gyakran jelenik meg a Nemzeti Ifjúsági Táborban, ahol egyesek

nyíltan reklámozzák a Waffen SS iránt érzett elkötelezettségüket.