Hatszáznyolcvanmillió forintot ad a kormány kéményseprésre

kéményseprő, kéményseprők
Debrecen, 2014. június 18. Bakk Attila, a FÜTESZ Hajdú-Bihar Megyei Fűtéstechnikai és Szolgáltató Kft. kéményseprője egy Lakatos utcai családi ház kéményét tisztítja Debrecenben 2014. június 18-án. A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete szerint az állami intézkedések miatt kieső bevételek kompenzációjának elmaradása miatt június 30-át követően hét megyében financiális okok miatt leáll a kéményseprő-ipari közszolgáltatás, amely Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy megyében összesen 842 települést érint majd. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Hatszáznyolcvanmillió forintot ad a kormány kéményseprő-ipari munkák ellátására az önkormányzatoknak - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározatból.
Vágólapra másolva!

E szerint a kormány elrendelte a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi önkormányzat általi ellátásának támogatására 680 millió forint egyszeri átcsoportosítását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) költségvetéséből.

A kéményseprő egy családi ház kéményét tisztítja Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az OKF az ország 15 megyéjének 1835 településén vette át a kéményseprő-szolgáltatások végzését július 1-jével. A lépéssel ingyenessé vált az úgynevezett sormunkák végzése, vagyis a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, tisztítása, valamint a kötelező felülvizsgálat a lakosság számára.

Az ország többi részén a fővárosi közgyűlés, valamint a megyei jogú városok közgyűlései dönthetnek arról, hogy az OKF szolgáltatását választják-e.