Jól haladnak az 56-os forradalom megemlékezésének előkészületei

Rétvári Bence
Budapest, 2016. február 16. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Palkovics László oktatásért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2016. február 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az előkészítő munkálatok az előzetesen meghatározott ütemben zajlanak és a projektelemek megvalósítása is jól halad az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Sneider Tamás írásbeli kérdésére.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence a parlament honlapján közzétett válaszában felidézte, hogy 2015 őszén megalakult az 1956-os Emlékbizottság, és a kormány a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt jelölte ki az évfordulós előkészületek lebonyolítására, amely önálló kutatócsoportot létesített az emlékév szakmai programjának támogatására.

Pályázatokat írtak ki

Ismertetése szerint a közalapítvány a magyar kulturális élet szereplői, önkormányzatok, civil szervezetek, művészeti műhelyek, intézmények, iskolai közösségek, községek, állami háttérintézmények és tárcák bevonására pályázatokat írt ki 2016 januárjában, valamint honlapot (www.magyarforradalom1956.hu) indított az emlékév programjának és pályázati konstrukcióinak nyilvánosságra hozatalára. Ugyancsak a pályázatok adminisztratív kezelésére és szakmai bírálatára a közalapítvány önálló szervezeti egységet (pályázati irodát) és bíráló bizottságot létesített.

Nemzetközi programok

A pályázatokra július 26-ig több mint 1246-an jelentkeztek, eddig 869 bírálat történt meg, a nyertes pályázatok száma pedig elérte a 633-at. A közalapítvány januártól heti rendszerességgel egyeztet a Külgazdasági és Külügyminisztérium kijelölt munkatársaival az emlékév nemzetközi programjáról (kiállítások, megemlékezések, koncertek, politikai rendezvények, magyarokat segítő külföldiek meghívása), továbbá a kormány illetékes szereplőivel az október 22. és november 4. közötti központi programok előkészítéséről.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Imázsfilm készül

A filmes nyilvánosságprogram újabb eleme egy augusztusra elkészülő imázsfilm, melyet filmszínházakban, a televízióban és az interneten is bemutatnak. Miután megnyerték a világ egyik leghíresebb magyar származású zeneszerzőjét, Desmond Child-ot, hogy írja meg az emlékév "himnuszát", július első hetében felvették a dalt, amelyben a magyar zenei élet kiválóságai énekelnek, és amit augusztusban be is mutatnak.

A Szigeten is

Közbeszerzéseket írtak ki az emlékév több elemének bonyolítására, így megbízták a Sziget fesztivált üzemeltető céget, hogy fesztiválprogramjába vegye fel az emlékév tematikáját, amellyel közel egymillió látogatót érhetnek el 2016 folyamán. Korábbi közbeszerzéseken kiválasztották azokat a piaci szereplőket is, akik az emlékév óriásplakátjait, tűzfalfestményeit készíttetik el és helyezik ki Budapest és több vidéki város frekventált pontjain - sorolta Rétvári Bence.

56-os képregény

A világ első Virtuális Valóság-360 technikával készült történeti tárlatának publikálása idén ősszel várható. A közalapítvány megbízta a nemzetközi szinten is jegyzett és ünnepelt magyar képregény-rajzoló Futaki Attilát egy 1956-os tematikájú képregény megalkotásával. Ez várhatóan 2016. október 23-ára jelenik meg - közölte az államtitkár.