Nézőpont: Enyhén nőtt a Fidesz-tábor

Orbán Viktor
Brüsszel, 2016. június 29. Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára 2016. június 29-én, a kétnapos tanácskozás második napján. A brit EU-tagságról rendezett június 23-i népszavazáson a britek többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Júniushoz képest enyhén nőtt a Fidesz-tábor - derül ki a Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatásából. Az elemzés szerint "mindez aligha független a bevándorlás és a terrorizmus közti egyre világosabb összefüggéstől, amely Orbán Viktor miniszterelnököt igazolja". 
Vágólapra másolva!

Júniushoz képest három százalékpontot javítva, ezúttal 31 százalékos a kormánypárti tábor a teljes népesség körében - írja legfrissebb, a Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatásában a Nézőpont Intézet.

Rontott a Jobbik

A felmérés szerint a Jobbik - júniushoz képest egy százalékpontot rontva - jelenleg 12 százalékon áll. A baloldali pártokkal - MSZP, DK, Együtt, PM - pedig többen rokonszenveznek Vona Gábor pártjához képest - egész pontosan a Jobbik 12 százalékával szemben a megkérdezettek 17 százaléka.

A teljes népesség 31 százaléka szimpatizál a kormánypártokkal Forrás: Nézőpont Intézet

A baloldalon belüli verseny júliusban némileg az MSZP-nek kedvezett - állapítja meg az elemzés.

Míg a szocialistákkal júniushoz képest két százalékponttal többen, a teljes népesség 10 százaléka szimpatizált, Gyurcsány Ferenc pártjától, a DK-tól ezzel azonos arányban fordultak el.

A DK tábora jelenleg 5 százalékos. Mindez a Nézőpont Intézet szerint az MSZP júniusi tisztújítása miatti egyszeri hatásnak is betudható, hiszen a baloldali pártok együttes támogatottsága nem változott. Az LMP tábora ezúttal 5 százalék, míg az Együtt és a PM változatlanul 1-1 százalékon áll.

A Fidesz nyerné a választást

A Nézőpont Intézet elemzéséből kiderül az is, hogy ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, akkor az a Fidesz-KDNP győzelmét hozná. A baloldali pártok még összefogva, összesen sem érnének el annyit, 44 százalékos eredményt, amennyit listán kapnának a jelenlegi kormánypártok.

A választani tudó biztos szavazók körében 44 százalékon áll a Fidesz-KDNP Forrás: Origo

Ezt támasztja alá egyébként az Origo nemrég - még a júniusi közvélemény-kutatási adatok alapján - készített mandátumbecslése is. Megírtuk: ha most rendeznék a parlamenti választásokat, szinte biztosan abszolút többséget szerezne a Fidesz-KDNP a parlamentben.

Orbán Viktornak lehet oka az örömre: júliusban enyhén nőtt a kormánypárti tábor Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Öt közvélemény-kutató júniusi adatai alapján megállapítottuk, hogy a Fidesz-KDNP összevont támogatottsága 44,8 százalék lett volna a listás eredményeket vizsgálva. A kormánypártokról egyébként legutóbb 2006 júniusában jelent meg olyan kutatás, ahol a második helyen álltak.