Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták a 2016-os felsőoktatási felvételi ponthatárokat. 111 162 reménybeli hallgató jelentkezett a szeptemberben induló képzésekre, ahogy évek óta, most is több nő, mint férfi. A jelentkezők közt a gazdasági képzések a legnépszerűbbek, a legnépszerűtlenebb szak a mezőgazdasági szakoktató, ahová összesen csak kilencen jelentkeztek. A felvételizők szokás szerint Budapesten a Pont Ott Partin várhatták közösen a ponthatárokat, az Infoparkban kedd este együtt örülhettek vagy szomorkodhattak az eredmények miatt.
Vágólapra másolva!

Július 26-án, este 8-kor nyilvánosságra hozták a 2016 őszén induló felsőoktatási képzések ponthatárait. A ponthatárok a Felvi.hu honlapján böngészhetőek. A ponthatárokat futtató programot Palkovics László oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke indította el a fővárosi Infoparkban rendezett Pont Ott Partin.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Felvi.hu honlapon megjelent ponthatárok szerint államilag finanszírozott nappali alapképzésben például a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakára 448, a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakra 460 pont volt a határ. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 370 pont kellett a felvételhez a mérnökinformatikus, 350 pedig a villamosmérnöki képzésre. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a kommunikáció és médiatudomány szakra 456 pontra volt szükség. A Debreceni Egyetemen az általános orvosi képzéshez 425, a jogászhoz 460 pontot kellett legalább elérni.

pont6ár pont ott parti felvételi felvi Fotó: Polyák Attila - Origo

A jelentkezők 67 százalékát felvették

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet, mint tavaly - mondta Palkovics László oktatási államtitkár kedd este.

A felvételt nyert hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott, 24 százaléka költségtérítéses képzésben kezdheti meg tanulmányait.

Palkovics László a legnépszerűbb szakok között a pedagógusképzést említette, ahol 13-14 százalékkal volt magasabb a jelentkezés. Ezen belül kiemelkedett az óvodapedagógus és a kisgyermeknevelő pedagógus. Jelentős növekedés tapasztalható a gazdálkodástudomány területén, valamint az informatikai képzéseknél - közölte.

Sokan örülhettek este 8-kor Fotó: Polyák Attila - Origo

Az oktatási államtitkár kiemelte: úgy tűnik, hogy az elmúlt időszakban azok a lépések, amelyek az informatikai szakmák népszerűsítését célozták, eredményesek voltak. Kiemelkedően sokan kerültek be informatikai szakokra.

Palkovics László hozzátette: 41 szaknál határozták meg idén is előzetesen a ponthatárokat, ezek közül több szaknál csökkentek az előző évihez képest a ponthatárok. Példaként a pénzügy-számvitel szakot említette, ahová így több hallgató kerülhetett be.

A jelentkezők 67 százalékát vették fel Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ELTE a legnépszerűbb iskola

Ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, ahol 8278 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben, köztük több mint 1000 leendő tanító, valamint általános és középiskolai tanár; az ELTE-n idén a tavalyinál is több elsőévest várnak - közölte a felsőoktatási intézmény. Mint írták, az ország első számú pedagógusképző intézményeként az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek

kiemelten fontos, hogy a felvettek negyede (2240 diák) a pedagógusképzésben kezdi meg tanulmányait,

köztük 1031-en mint leendő tanítók. Az osztatlan tanár szakokra felvettek száma idén is növekedett: 2016-ban 579-en iratkozhatnak be.

A saját pontszámokat júliusra kiszámolták

A felvételizők az e-felvételi rendszerben már júliusban megnézhették, hány pontot kalkulált nekik a rendszer. Aki eltérést talált, július 21-e éjfélig jelezhette a kérelmek menüpont alatt.

110 ezren jelentkeztek

2016-ban a Felvi.hu statisztikái szerint összesen

111 162-en jelentkeztek a szeptemberben induló képzésekre.

A legtöbb, 81 333 jelentkezés nappali képzésre érkezett, 39 821 jelentkezés futott be levelező képzésre, 1715 távoktatásra, 1573 pedig esti képzésre (egy felvételiző több helyre is jelentkezhetett). A felvételizők 98 991 jelentkezést adtak be állami képzésre, és 48 211-et fizetősre.

Mint mindig, több nő jelentkezett, mint férfi Fotó: Polyák Attila - Origo

A nők idén is többségben

A felvételizők közt idén is többségben voltak a nők, 62 827-en jelentkeztek, míg férfiból csak 48 335-en. Életkor szerint az alábbiak szerint alakult a felvételizők száma:

  • 18 évesnél fiatalabb: 14 871,
  • 19 éves: 23 024,
  • 20-21 éves: 21 428,
  • 22-23 éves: 15 409,
  • 24-26 éves: 13 417,
  • 27 évesnél idősebb: 23 013.

A gazdasági képzések a legnépszerűbbek

A képzési területek közül idén a gazdaságtudományok a legnagyobb sláger az első helyes jelentkezések tükrében, írta az adatok alapján az Eduline.hu.

Tavaly még csak 15 százalék jelölt első helyen gazdasági képzést, idén már 17 százalék.

A műszaki terület népszerűsége visszaesett, igaz, csak egy százalékkal, mert még mindig 14 százalék választja első helyen az ide sorolható szakokat. Szintén népszerű a pedagógusképzés, 13 százalékos aránnyal, a tavalyi 12 után. Orvosi és egészségügyi szakokra 9 százalék jelentkezett elsőként, informatikai területre pedig 8 százalék szeretne mindenáron felvételt nyerni.

A rossz idő ellenére sokan várták a ponthatárokat az Infoparkban Fotó: Polyák Attila - Origo

Csak 9-en lennének mezőgazdasági szakoktatók

Idén az alapszakok közül a legkevesebb diák a mezőgazdasági szakoktató szakra jelentkezett, összesen 9-en az Eduline gyűjtése szerint. Ők azonban a jelek szerint komolyan is gondolják, hiszen 8-an első helyen jelölték meg a szakot. A szak csak a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán indul.

14-en jelentkeztek romológiára: a cigányság politikai, jogi, nyelvi, kulturális, oktatási, demográfiai és munkaerőpiaci helyzetével külön szakon csak a Pécsi Tudományegyetem bölcsészeti karán lehet foglalkozni.

Üvegtervezés szakra idén 16-an jelentkeztek, a szakot választók fele első helyen szeretne bekerülni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem képzésére.

Összesen nyolc olyan szak van alapképzésen, ahova 50-nél kevesebb jelentkezőt regisztráltak.

Pont Ott az Infoparkban

Budapesten a felvételizők már hagyományszerűen a Pont Ott Partin várhatták közösen a ponthatárok kihirdetését. 2016-ban is Budán, az Infoparkban tartották a rendezvényt, a helyszínen az Origo tudósítója is ott volt.

2016-ban 110 ezer felvételiző sorsa dőlt el a ponthúzáskor Fotó: Polyák Attila - Origo

A Nagyszínpadon délután 4-kor kezdődtek a programok, a zenei felvezetést követően stand up comedyvel. A ponthúzás előtt 6 órakor fellépett a Margaret Island,

a ponthatárokat este 8-kor hirdették ki, a felsőoktatási felvételt jelentő pontszámok ekkor jelentek meg a kivetítőkön.

A folytatásban Deniz, a Drop the Cheese és a Purebeat szolgáltatta a partihangulatot.

Fórumbeszélgetéseket is tartanak

A koncertek és a szórakoztató programok mellett fórumbeszélgetések is voltak a Pont Ott Partin, így akik részletes infókhoz szeretnének jutni az egyetemkezdéshez, azok karrierépítési tanácsok mellett hallgatói kereseti lehetőségekről, nyelvtanulásról kaphattak információkat.