Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az új büntetőeljárási kódex

Trócsányi László
Budapest, 2016. február 26. Trócsányi László igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazásról Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban 2016. február 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A szabályozás rögzíti, hogy a különböző ügyekben a független, pártatlan bíróságoknak ésszerű határidőn belül kell dönteniük. 
Vágólapra másolva!

Trócsányi László egy budapesti konferencián beszélt a már társadalmi egyeztetésen lévő új jogszabály tervezetéről. Mint mondta, ötpárti egyeztetést is kezdeményezni fog, nemcsak a kétharmados támogatottságot igénylő részek miatt, hanem mert úgy véli, olyan jelentőségű törvényről van szó, amely elvei miatt is igényli ezt.

Részrehajlás nélkül

Az új szabályozás a miniszter szerint erősíti a jogállamiságot, rögzíti, hogy a büntetőeljárást részrehajlás nélkül, tisztességes módon kell lefolytatni, és hogy a különböző ügyekben a független, pártatlan bíróságoknak ésszerű határidőn belül kell dönteniük.

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az új büntetőeljárási kódexről Forrás: MTI/Soós Lajos

Az új büntetőeljárási szabályozás kidolgozását 2014-ben kezdték meg, 2015-ben a kormány határozatban is rögzítette a kodifikáció főbb irányait. Az új szabályozással kapcsolatos elvárások közül az igazságügyi miniszter kiemelte: meg kell, hogy valósuljon a funkciók megosztása:

  • a vádat egyértelműen az ügyészség képviseli,
  • a vád bizonyításáért az ügyészség lesz a felelős,
  • a védelemtől méltó felkészültséget várnak el.

Professzionális bíráskodás

A bíróság előtti egyenlőségnek nemcsak jogosultságokban, hanem kötelezettségekben is meg kell nyilvánulnia. Az új kódexben is rögzítik, hogy a magyar büntetőeljárási rendszer nem laikus, hanem továbbra is professzionális bíráskodással működik. A miniszter hangsúlyozta, hogy az új szabályozással minden eddiginél jobban ki akarják fejezni: az állam a szenvedők mellett áll, ennek nyomán

érvényesülnie kell a sértettek, köztük is kiemelten a sérülékeny csoportok fokozott védelmének.

Az új kódex kidolgozása során - az uniós kötelezettségeket is figyelembe véve - pontosították az áldozat és a sértett fogalmát, a különleges bánásmódot igénylő emberek jogait pedig külön fejezet rögzíti. Szélesítik az óvadék megállapításainak lehetőségét, a jövőben nemcsak pénz, hanem értékpapír, illetve ingatlan is lehet biztosíték az eljárás során.

Több olyan része is van a tervezetnek, amelytől az eljárások minél gyorsabb befejezését várják:

  • ha nem szükséges, legyen lehetőség a további bizonyítás mellőzésére,
  • szélesítik a terhelt távollétében lefolytatható eljárási lehetőségeket,
  • cél, hogy a teljes eljárásban széleskörűen alkalmazzák a modern technológiát.