Magyar gazdasági irányváltást akar az LMP a brexit miatt

LMP sajtótájékoztató Szél Bernadett
Vágólapra másolva!
A brexit fokozottan ráirányítja a figyelmet arra, hogy azonnali gazdaságpolitikai irányváltásra van szükség Magyarországon - jelentette ki Szél Bernadett kedden Szegeden.
Vágólapra másolva!

Az LMP társelnöke szerint több jel is arra mutat, hogy a 2008-as gazdasági válságot nem heverte ki a világ, sőt egy újabb hullám is jöhet. A világgazdaság gyengébb állapotban van mint 2008 szeptemberében, a fejlett országok eladósodtak, a korábban a globális bővüléshez leginkább hozzájáruló országok pedig tartósan recesszióban vannak.

A Brexit miatt kialakuló tartós bizonytalanság behatárolja a térség növekedési kilátásait. Az EU strukturális problémáinak rendezésére a közösség vezérkara kísérletet sem tett és nem küzdött meg az emberek bizalmáért - mondta a politikus. Hozzátette: szociálisan nem tudták egyben tartani az uniót.

LMP sajtótájékoztató Szél Bernadett Fotós: Adrián Zoltán - Origo

Magyarország sok szempontból a 2008-as helyzeténél is kiszolgáltatottabb. Az LMP szerint az Orbán-kormány politikája nyomán jelentősen nőtt azoknak a családoknak a száma, amelyeket egy újabb válság végletesen a szakadékba sodorna - közölte az országgyűlési képviselő.

A párt gazdaságpolitikai javaslatait összefoglalva Szél Bernadett hangsúlyozta, el kell zárni az állami pénzcsapokat és véget kell vetni az "oligarchaháborúnak". Az uniós források elosztásának átalakításával növelni kell a hazai kis- és közepes vállalkozások támogatását, hogy a pénz ne a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező cégekhez kerüljön, hanem azokhoz, amelyek munkahelyeket teremtenek és képesek fenntartani is.

Szakítani kell a minőségéhez képest olcsó munkaerő politikájával, a magyar embereknek jó béreket kell kapniuk. A járulékok csökkentésével a nettó minimálbér jelentős növelésére van szükség, hogy az elérje a létminimum szintjét. Elengedhetetlen a helyi gazdaság fejlesztése, amely az alternatív energiatermeléssel és az épületszigeteléssel összességében 450 ezer új munkahelyet is teremthetne az LMP programja szerint - mondta Szél Bernadett.