Másodfokú riasztás van: jégeső hullhat

Budapest, 2015. június 9.
Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Szent István körúton, a Margit híd közelében 2015. június 9-én.
Budapest, 2015. június 9. Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Szent István körúton, a Margit híd közelében 2015. június 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az ország több járására másodfokú riasztásokat adott ki a heves zivatarok, erős szél és jégeső veszélye miatt a meteorológiai szolgálat szombaton kora este.
Vágólapra másolva!
Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Szent István körúton, a Margit híd közelében 2015. június 9-én. Most is lehet jégesőre számítani. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Baranya, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adtak ki, mert a következő órákban heves zivatarokra, szélre, sőt, még jégesőre is lehet számítani. A meteorológusok szerint ezeken a területeken rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Emellett több megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatarok és felhőszakadás veszélyére hivatkozva, miközben a kánikula miatt most is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A meteorológiai szolgálat szerint szombat késő estig a délnyugati területeket összefüggő zivatarrendszer érheti el, emiatt viharos széllökések várhatók.

Hirtelen szűnik meg a kánikula

Vasárnap nyugat felől egyre nagyobb területen szűnik meg a kánikula. Holnap a Dunától keletre még több helyen 25 és 27 fok lehet, de a Dunántúl legnagyobb részén már 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet. A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérsékletre Nyugat-Dunántúlon lehet számítani. Ott 26 fok körül, másutt 29 és 34 fok között alakul.

Vasárnapra a hőség miatt már csak elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a fővárosra, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Ezzel együtt továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy vasárnap is 8.7-es, vagyis extrém UV-B sugárzás várható.

A meleg mellett éjjel és vasárnap napközben a nyugat felől közeledő hidegfront előtt, majd a fronttal több hullámban zivatarok alakulhatnak ki, amelyekhez elsősorban felhőszakadás, erős vagy viharos szél és jégeső társulhat. A heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt vasárnapra az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat (OMSZ).