Felszámolták a hortobágyi és a debreceni veszélyeshulladék-tárolókat

Védőfelszerelésben dolgozó munkás egy veszélyeshulladék-tárolóban Balmazújváros-Lászlóháza térségében. Megkezdődött a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) szomszédságában lévő tároló felszámolása és a veszélyes hulladékok ártalmatlanítása, amelyre a kormány 400 millió forintot biztosított. A harmincéves telepen mintegy 2200-2300 tonna veszélyes hulladékot tárolnak
Vágólapra másolva!
Véget ért a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában lévő veszélyeshulladék-tároló felszámolása Balmazújváros-Lászlóháza térségében, illetve a debreceni Határ úti telephelyen - jelentette be a hajdú-bihari kormánymegbízott.
Vágólapra másolva!

Rácz Róbert a teljesen kiürített és megtisztított lászlóházai telephelyen emlékeztetett arra, hogy a kormány egyedi döntéssel 400 millió forintot biztosított a két telep felszámolására. A hortobágyi helyszínről 1893 tonna, a debreceniről 673 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el ártalmatlanításra - tette hozzá. Rácz Róbert "a rendszerváltás állatorvosi lovának" nevezte a történteket: a hortobágyi telepet ugyanis a veszélyes hulladékok tárolására mindenben alkalmas formában tervezték és építették meg, de egy új jogszabály - miszerint csak három évig lehet ott tárolni a hulladékot - gazdaságilag nehéz helyzetbe hozta a telep működtetőit.

Nem volt pénz az elszállításra

A nagy mennyiségben felhalmozódott - három évnél sokkal hosszabb ideje tárolt - veszélyes hulladék elszállítására és megsemmisítésére a magánvállalkozásnak nem volt pénze, elindult a felszámolás, a probléma megoldása pedig az államra maradt - ismertette a részleteket. Hozzátette: a kormánydöntés után megindult előbb a gyors kárenyhítés, majd a telepek teljes kiürítése. Rácz Róbert az állami helytállást szükségesnek nevezte, majd köszönetet mondott Bozsik Attilának, a Kristály-99 környezetgazdálkodási cég ügyvezetőjének, amiért megfelelő minőségben és határidőre, az adott költségkereten belül végezték el a munkát.

Oldószerek, festékek, lakkok

Kórós Csaba, a hajdú-bihari kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályvezetője elmondta: a hortobágyi telepre kiszállított hulladék jól tükrözte Hajdú-Bihar, illetve Debrecen 1980-as évekbeli iparát. A balmazújvárosi telepen elsősorban a gépgyártáshoz, a nyomdaiparhoz, a mezőgazdasághoz kötődő veszélyes hulladékokat - szerves oldószereket, festékeket, lakkokat, mosószereket, lúgokat, akkumulátorokat - tároltak, míg a később kialakított debreceni telepen többségükben veszélyes anyagokkal érintkező csomagolóanyagokat, oldószereket és informatikai hulladékot helyeztek el - ismertette a szakember. Elmondta azt is, hogy a hulladékok nagy részét veszélyeshulladék-lerakókba szállították, egyharmadát égetőműben elégették, kisebb részét egyéb átalakítással kezelték.

Védőfelszerelésben dolgozó munkás egy veszélyeshulladék-tárolóban Balmazújváros-Lászlóháza térségében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kormányhivatal felvette a kapcsolatot a telepeket korábban működtető cég felszámolójával, aki jelezte: az állam által biztosított 400 millió forintot az "A" besorolású igények között tartják számon. Reményét fejezte ki, hogy az eljárás során az összegnek legalább egy részét vissza tudják szerezni a költségvetésnek.