Orbán: Bátrabban kell gondolkozni

Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak és az Európai Néppártnak bátrabban, nagyívűbben kell gondolkoznia, ha megfelelő választ akar adni a 21. század problémáira, mint péládul a migrációs válság és a terrorizmus - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Luxembourgban az Európai Néppárt megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.
Vágólapra másolva!

A kormányfő elmondta, hogy az EPP évfordulós ünnepsége alkalmával több találkozót is folytatott.

"Ezek a találkozók is abban a véleményemben erősítettek meg, hogy

- mondta.

Az EPP-nek nem egyszerűen folytatnia kell a munkát, hanem be kell látni, hogy szakaszhatárhoz érkeztünk. Hogy megfelelő válaszok szülessenek migrációs ügyben, a terrorizmus és az egyre lassuló európai gazdaság problémájával kapcsolatban, ahhoz bátrabban, nagyívűbben kell gondolkozni a jövőről - mondta Orbán Viktor.

"Ha nincs a Néppárt, nincs vége a kommunizmusnak"

Ha nincs az Európai Néppárt, akkor nincs vége a kommunizmusnak Európában, a Szovjetunió még létezik és csapatai bent állomásoznak többek között Magyarországon, amely nem lenne tagja az Európai Uniónak - jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt megalakulása 40. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségre érkezik Forrás: MTI/EPA/Cugnot Mathieu

A magyar miniszterelnök szerint az EPP az elmúlt évtizedekben a legfontosabb történelmi kérdésekben jó döntéseket hozott, jó ügyekért állt ki, és végigvitte az akaratát.

A jobbközép pártokat összefogó EPP ünnepségén mások mellett felszólalt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Angela Merkel német kancellár, Joseph Daul, az EPP elnöke, Manfred Weber, a néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Antonio López-Isturiz, a párt főtitkára és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács előző elnöke is.

Angela Merkel német kancellár Forrás: MTI/EPA/Cugnot Mathieu

Az Európai Néppárt a kontinens legnagyobb és legbefolyásosabb pártcsaládja: a szervezetnek 40 országból 75 párt (köztük a Fidesz) a tagja, ők adják az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét, hét uniós és öt unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti, akárcsak az Európai Bizottság 14 tagja. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az EPP adja.