Magyarországra is érkezett a higannyal szennyezett kardhalból

madeira
Az espada alapanyaga, a fekete kardhal
Vágólapra másolva!
Higannyal szennyezett kardhalsteakről érkezett riasztás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) keresztül. A szállítmányból Magyarországra is érkezett. A terméket az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság kivonja a forgalomból.
Vágólapra másolva!

A Seaboy márkanéven forgalmazott, 1 kg-os kiszerelésű, vietnami fagyasztott kardhalból Magyarországra is érkezett – figyelmeztet az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, a Nébih.

Kivonják a forgalomból

A hal egyszeri vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető. A termékben azonban a megengedett határértéket (1mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1,22 mg/kg higanyt mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.

A terméket az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság kivonja a forgalomból.

Ezzel kapcsolatban a vietnami hatóság is fokozott ellenőrzéseket végez. A halak tömeges pusztulását a régióban a nehézfémszennyezés okozza.

A vietnami hatóság is vizsgálatot indított Forrás: AFP/Stuart Price

Rendkívül mérgező

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszerekbe. A szervezetben felhalmozódhat, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása

a vese és a központi idegrendszer károsítása.

A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.

A Nébih felhívja a figyelmet, ha valaki vett az élelmiszerből, akkor ne fogyassza el.