Rehab Critical Mass vasárnap: képes vagyok!

rehab critical mass Kiss Péter Kiss Péter
rehab critical mass
Vágólapra másolva!
Harmadik alkalommal tartják meg vasárnap a fogyatékossággal élők, valamint a velük szimpatizáló ép barátaik, ismerőseik, szövetségeseik a Rehab Critical Mass felvonulást. Az esemény célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztettségére, azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra, amelyek haladéktalan megoldást igényelnek.
Vágólapra másolva!

Vasárnap 13 órakor gyülekező a Clark Ádám téren, azután 14 órakor harmadszor is elindul a Rehab Critical Mass, a mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek és a velük szimpatizálók, barátok, ismerősök, szövetségesek felvonulása az Erzsébet térre.

Integráció, rehabilitáció

Tavaly sokan voltunk Fotó: Bielik István - Origo

Az esemény célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra, amelyek haladéktalan megoldást igényelnek. Ilyenek például az akadálymentesítés, integráció, inkluzív oktatás, rehabilitáció, támogatószolgálat továbbfejlesztése és kiépítése, a lakóotthonok kérdése, munkalehetőségek biztosítása, védett munkahelyek, ápolási díj, megfelelő juttatás a nevelőknek. Néhány téma, amelyekben a fogyatékkal élők közössége egyenlő bánásmódot és az egyenlő esélyek megteremtését szeretné elérni.

A felvonulás mottója:

Hogy mire, azt mindenkinek magának kell megválaszolnia.

1.8 millió embert közvetlenül érint a fogyatékossággal élők helyzete Fotó: Bielik István - Origo

Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek száma – néhány évvel ezelőtti felmérés szerint - 457 000 fő.

Családtagjaikat, ismerőseiket is hozzászámolva körülbelül 1.8 millió embert közvetlenül érint a fogyatékossággal élők helyzete.

A mozgalom “Elvárjuk” című petícióját a helyszíneken aláírhatják mindazok, akik egyetértenek a Rehab Critical Mass törekvéseivel.

Átértékeled

A várhatóan többezres menet résztvevőit az Erzsébet téren kulturális és családi programokkal várják a szervezők. Fellép – többek között – a Republic, Pásztor Anna, Kovács Patrícia és az Átértékeled csapata. A helyszínen találkozni lehet Tillával és a „Tiszta szívvel” című film néhány szereplőjével is, valamint parasportolókkal és az eseményt támogató Magyar Paralimpiai Bizottság tagjaival. Részletes információk itt.