Biztos helyre kerülhet a Fidesz alelnöke

Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke ad interjút Kovács Andrásnak 2015 december 15-én
Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke ad interjút Kovács Andrásnak 2015 december 15-én
Vágólapra másolva!
Abban a budapesti kerületben indulhat a 2018-as országgyűlési választáson Gulyás Gergely, a Fidesz legfiatalabb alelnöke, ahol eddig mindig a jobboldal győzött. Mivel a választókerület a kormánypártok számára nagyon kedvező, ezért a következő másfél évben szinte biztos, hogy lesznek még jelentkezők a körzetért. A Hegyvidéket és a II. kerület egy részét lefedő választókerületben még sohasem győzött a baloldal. 
Vágólapra másolva!

Óriási a küzdelem a főváros kormánypárti szempontból egyik legjobb választókerületéért. A budapesti XII. kerületet és a II. kerület egy részét lefedő körzetben 2014-ben Fónagy János szerzett mandátumot. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára 2018-ban már 76 éves lesz, így nem valószínű, hogy egy egyéni körzeti kampányt fel tudna vállalni. A Fideszben már javában zajlik a jelöltkeresés, de egyelőre még senki sem érezheti biztosnak a pozícióját.

A lilával jelzett választókerületben indulhat Gulyás Gergely Forrás: Origo

Az Origo úgy tudja, hogy a legesélyesebb jelölt Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és egyben a törvényhozási bizottság elnöke. Ha konkrét felkérés érkezik, akkor természetesen

Gulyás vállalná az indulást egyéniben.

A fiatal politikust egyébként már többen bírálták is amiatt, hogy eddig mindig csak listáról került be, miközben nála jóval idősebb politikusok nagyon komoly hátországot építettek ki maguknak egy-egy körzetben.

Gulyás Gergely indulhat a Fidesz szempontjából a leginkább nyerhetőnek tűnő körzetben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Még nincs döntés

Gulyás Gergely 2010-ben a Vas megyei területi lista nyolcadik helyéről szerzett mandátumot. A második Orbán-kormány időszakában aktív szerepet játszott az alaptörvény kidolgozásában, de az új választási rendszer létrehozásában is részt vett. A két évvel ezelőtti országgyűlési választáson a Fidesz listájának az 55. helyét foglalta el. A választás után pedig a törvényhozási bizottság elnöke lett.

A Fidesz alelnökének indulásáról egyelőre még nincsen hivatalos döntés, ami érthető, mivel a kormánypártban is csak 2017 második felétől foglalkoznak a jelöltállítással. A kormánypárt egy másik magas rangú politikusa azt mondta az Origónak, hogy Gulyáson kívül még vannak jelentkezők erre a választókerületre, és egyáltalán nem eldöntött tény, hogy a Fidesz alelnöke itt fog indulni.

Fónagy János várhatóan már nem indul egyéniben 2018-ban Fotó: Origo

Mindig a jobboldal nyert

De miért is ilyen fontos ez a választókerület? A körzetet a korábbi teljes XII. kerületet lefedő választókerületből, valamint két, a második kerületben lévő választókörzetből rakták össze. Az utóbbi rész természetesen a kisebb része a körzetnek. A korábbi választókerületekben

egyszer sem tudott a baloldal jelöltje nyerni.

2014-ben Fónagy János egyébként több mint 11 százalékponttal verte meg Bauer Tamást, a baloldal közös jelöltjét a választókerületben. Ez pedig a legnagyobb arányú fideszes győzelem volt a fővárosban.

Mindezek alapján, aki ebben a választókerületben jobboldali politikusként indul, az szinte biztosan számíthat a parlamenti mandátumra. A XII. kerületi választókerületben korábban Pokorni Zoltán számított egyeduralkodónak. A Hegyvidék jelenlegi polgármestere 1998-2010 között négyszer tudott zsinórban diadalmaskodni. A II. kerületben pedig Balsai István és Nagy Gábor Tamás Pokornihoz hasonlóan 1999–2010 között tudott mindig nyerni a körzetében.

A következő hónapokban egyre többször kerül majd szóba a 2018-as választás Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Öt győzelem a magyar rekord

Egy fiatal politikus számára tehát ideális lenne a körzet megszerzése és megtartása, mivel könnyen lehet, hogy évtizedekig biztos mandátumot jelente számára. Angliában, Ausztráliában vagy éppen az Egyesült Államokban gyakori jelenség, hogy egy-egy politikus évtizedekig meg tudja tartani őrizni a választókerületét, így saját pártja veresége esetén is a politikában tud maradni.

Magyarországon a legtöbbször (ötször) többek között Kuncze Gábornak (SZDSZ), Kiss Péternek (MSZP), Font Sándornak (Fidesz–KDNP), Lezsák Sándornak (Fidesz–KDNP), Varga Mihálynak (Fidesz-KDNP), Hörcsik Richárdnak (Fidesz–KDNP), Harrach Péternek (Fidesz-KDNP), Tállai Andrásnak (Fidesz–KDNP), Kósa Lajosnak (Fidesz-KDNP), Pósán Lászlónak (Fidesz–KDNP), V. Németh Zsoltnak (Fidesz–KDNP), Kovács Zoltánnak (Fidesz–KDNP) sikerült egyéni körzetet nyernie. Az ő példájuk is azt mutatja, hogy aki hosszú távú politikai karriert szeretne Magyarországon, annak érdemes egy biztos körzetet választania.