Van rá oltás, mégis ezreket fertőz

rotavírus, oltás, csepp
2 month old baby receiving Rotarix vaccination against gastroenteritis. VOISIN/PHANIE
Vágólapra másolva!
Több mint kétezer jelentett eset, több száz új fertőzés hetente, a kórházi kezelést igénylő betegek közel kétharmada csecsemő és kisgyerek – ez a rotavírus-fertőzések hazai mérlege 2016 első négy hónapjában. Bár oltással szinte százszázalékosan megelőzhető, Magyarországon még mindig fizetni kell a vakcináért.
Vágólapra másolva!

Több ezer kisgyerek életét keseríti meg évente, az akár súlyos szövődményekkel, elsősorban kiszáradással járó rotavírus. A fertőzés a legkisebbekre különösen veszélyes: az évente kórházban ápolt

2000 beteg 61%-a két éven aluli.

Az óvodáskor végére a kisgyerekek szinte kivétel nélkül átesnek rajta.

A rotavírus elleni vakcinát a hagyományos oltásokkal ellentétben szájon át adják Forrás: MTI

Évente kétezer súlyos eset

A rotavírust gyors terjedése és ellenálló képessége miatt rendkívül nehéz elkerülni; a betegség jellemző tünetei – ismétlődő hányás, hasmenés, az esetek egy részében láz – a legkisebbeket különösen veszélyeztetik.

Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus magas ellenálló képessége miatt gyakran az egész család – testvérek, szülők, nagyszülők átesik a fertőzésen.

– foglalta össze a tapasztalatokat dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Életveszélyes kiszáradás

A betegség legsúlyosabb szövődménye a rövid idő alatt, csecsemőknél akár néhány órán belül bekövetkező súlyos kiszáradás, ami különösen a 24 hónaposnál fiatalabb korosztályra veszélyes. Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, és ez

a beteg életébe is kerülhet.

A WHO jelentése szerint például 2008-ban több mint 450 000 gyerek halt meg a fertőzés miatt világszerte. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a megelőző oltások elterjedése előtt évente 2 millió gyerek szorult kórházi kezelésre rotavírus miatt.

A rotavírus az EU tagállamaiban az oltási programok bevezetése előtt mintegy 3,6 millió megbetegedést okozott évente, a betegek közül 700 ezren fordultak orvoshoz, és 87 ezren kerültek kórházba. Az általában kielégítő orvosi ellátás ellenére az Európai Unióban máig előfordul halálozás rotavírus következtében.

A rotavírus elleni védőoltás már hathetes kortól adható Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

Magyarországon az elmúlt évhez hasonlóan 2016 első négy hónapjában is számottevő volt a fertőzöttek száma:

április végéig már mintegy 2350 esetet jelentettek, és jelenleg is hetente több száz embert fertőz meg a vírus.

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint az utóbbi két évben évente több mint 7000 rotavírus-gastroenteritis fertőzöttet regisztrálnak az országban.

A vírus mindenhol ott van

Elterjedt tévhit, hogy a rotavírus csak elhanyagolt, koszos környezetben van jelen, valójában

az igen életképes vírus gyakorlatilag bárhol jelen lehet a gyerek körül.

A rotavírus a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról juthat be a gyerek szervezetébe, de a levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük. A vírus napokig életben maradhat az emberi testen kívül, és nagyon könnyen terjed emberről emberre. A tünetmentes betegek is fertőznek: jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is.

A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes. A vírus zárt közösségekben szinte megállíthatatlanul terjed gyerekről gyerekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre.

Van rá megoldás

A rotavírus fertőzés okozta gyomor- és bélhurut megelőzésére teljesen fájdalommentes megoldás létezik: ez a szájon át,

szúrás nélkül beadható védőoltás.

A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani.

A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a költségteher miatt egyre több ország dönt úgy, hogy oltási programjába emeli a vakcinát. Már 9 uniós ország és Norvégia nemzeti védőoltási programjának is része a rotavírus elleni ingyenes oltás. Olyan országokban is az állami oltási program része a rotavírus elleni védőoltás, mint az Egyesült Államok, Brazília, Dél-Afrika vagy Ausztrália.

Azokban az országokban, ahol a rotavírus elleni vakcina már korábban bekerült a nemzeti oltási programba, jelentős mértékben csökkent a megbetegedések, illetve a kórházi kezelések száma.

Oltás csak pénzért

Bár Magyarországon is felmerült már, hogy a rotavírus elleni vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a betegség elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású prevenciós programok segítségével érhető el.

2016-ban például Jászberény önkormányzata is átfogó védőoltási program elindításáról döntött: ingyenesen biztosítják a rotavírus elleni kétadagos vakcinát a településen élő, oltási korba kerülő csecsemőknek. Korábbi, idén is folytatódó önkormányzati programoknak köszönhetően ugyancsak ingyenes a rotavírus elleni vakcina Móron, Százhalombattán, Gyöngyösön és Felcsúton is.