Továbbképzést és fesztivált tart a tűzoltószövetség

Budapest, 2015. július 29.
Oltási bemutató a hazai fejlesztésű Heros Aquadux X 1500-as típusú gépjárműfecskendő bemutatóján Budapesten, a IX. kerületi tűzoltóságon 2015. július 29-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Oltási bemutató a hazai fejlesztésű Heros Aquadux X 1500-as típusú gépjárműfecskendő bemutatóján Budapesten, a IX. kerületi tűzoltóságon
Vágólapra másolva!
 A Magyar Tűzoltó Szövetség a Pilisszentiváni Polgárőr és Tűzoltó Egyesület a székelyföldi és a vajdasági önkéntes tűzoltók részére elméleti és gyakorlati képzést tartott pénteken, szombaton pedig országos tűzoltó börzét és találkozót rendeznek a Pest megyei településen - közölte a szövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

Dobson Tibor elmondta: a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) egy évvel ezelőtt alapította meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel közösen a Kárpát-medencei önkéntestűzoltó szervezeteket összefogó hálózatot azzal a céllal, hogy az együttműködés keretében a határon túli magyar önkéntes tűzoltók sokkal szorosabban kapcsolódhassanak abba a munkába, amelynek élén az MTSZ áll.

A 2015-ben létrehozott Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat tagjainak az elmúlt egy évben védőeszközt és -felszerelést juttattak el, továbbképzésekkel, szakmai programokkal segítették a hálózat tagjait - tette hozzá.

Oltási bemutató a hazai fejlesztésű Heros Aquadux X 1500-as típusú gépjárműfecskendő bemutatóján Budapesten, a IX. kerületi tűzoltóságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat megalakulásának egyéves évfordulója illetve, a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián napja alkalmából idén az MTSZ Pilisszentivánon, a Pilisszentiváni Polgárőr és Tűzoltó Egyesülettel közösen, a már hagyománnyá vált országostűzoltóbörzéjét és találkozóját megelőzően egész napos szakmai továbbképzést tart.

A határon túlról érkező önkéntes tűzoltó bajtársak az eltűnt személyek felkutatásának módszerit, a vízből és mélyből, illetve magasból mentés módszereit, a viharkárok és légi és közúti balesetek felszámolásának módszereit, valamint füsttel telített helyiségekből történő mentés elméleti és gyakorlati módszereit sajátíthatják el - ismertette.

Az MTSZ szombaton szintén Pilisszentivánon rendezi meg a VIII. Országos Tűzoltó Börzét és Találkozót

. Ugyancsak szombaton ítélik oda az arra érdemes tűzoltó egyesületnek a Gróf Széchenyi Ödön emlékplakettet és elismeréseket, szolgálati érdemérmeket is átadnak. Napközben sport- főző- és horgászversenyt rendeznek, a rendezvénysorozat zárásaként pedig a Pilisszentiváni Tájháznál a Szent Flórián szobor előtt koszorút helyez el az MTSZ elnöksége és Bodnár Ferenc, Pilisszentiváni Polgárőr és Tűzoltó Egyesület elnöke - ismertette a programot Dobson Tibor.

Arról is szólt: a Magyar Tűzoltó Szövetség 1870-ben alakult meg Gróf Széchenyi Ödön kezdeményezésére, aki elsőként töltötte be az elnöki tisztséget. Az alapítását követően mintegy nyolc évtizeden keresztül eredményesen működő szövetséget a 20. század történelmi viharai ugyan elsodorták, ám jogutódként 1990-ben újra megalakult a napjainkban is működő MTSZ - mondta.

Ma országszerte 1100 önkéntes tűzoltó egyesület működik, mintegy 20 ezer taggal.

A szövetség együttesen mintegy 1000 település, illetve 1,5 millió ember mentésében, illetve tűzvédelmében vállal szerepet. Az egyesületek közül több mint 500 kötött együttműködési szerződést a katasztrófavédelemmel - mondta Dobson Tibor.