Nyolc kilométert kapnak a menekültek Magyarországon

Szerb-Magyar határ Röszke térségében migránsok részére kialakított kapu, ahol badhatják menedékügyi kérelmüket
Vágólapra másolva!
Május 17-én lesz a parlamentben az újabb migrációellenes intézkedések általános vitája. A kormány a határtól nyolc kilométeren belül elfogott migránsoknak lehetőséget ad a menedékkérelem benyújtására. 
Vágólapra másolva!

Nyolc kilométeres sávot hoz létre a kormány a határon, azok a migránsok, akiket ezen belül fog el a rendőrség, lehetőséget kapnak a menedékkérelem benyújtására – erősítette meg Lázár János csütörtöki bejelentését a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tranzitzóna a szerb–magyar határon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Vissza a tranzitzónába

Kontrát Károly elmondta: ha a rendőrség a nyolc kilométeres zónán belül fog el valakit, akkor

visszakísérik a kerítésig, a tranzitzónában pedig benyújthatja a menedékkérelmét,

és megvárhatja az eljárás végét. Ennek az a feltétele, hogy ne kövessen el bűncselekményt. Kérdésre válaszolva Kontrát elmondta: bűncselekménynek számít az is, ha a menekült a kerítést megrongálva jut be az ország területére.

A nyolc kilométert a kormány a rendőrség javaslata alapján állapította meg, de ha módosító javaslat érkezik, akkor hajlandó megfontolni, hogy

akár 10 vagy 20 kilométeres legyen

az adott sáv.

A javaslatot is tartalmazó törvényjavaslatokat május 17-én vitatja meg a parlament – tette hozzá Kontrát, aki szerint a cél az, hogy jogellenesen egyetlen migráns se legyen Magyarországon.