Meglepő javaslattal állt elő Gyurcsány volt minisztere

Lamperth Mónika ÉPÜLET felszólal HASZNÁLATI TÁRGY jegyzet képviselő Közéleti személyiség foglalkozása papírlap plenáris ülés politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY ülésterem Budapest, 2013. május 14.
Lamperth Mónika szocialista képviselő
Budapest, 2013. május 14. Lamperth Mónika szocialista képviselő felszólal az egyes elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáján a parlament plenáris ülésén 2013. május 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Zárt ülésen akarta bérbe adatni ismeretlen kínai befektetőknek az egykori Észak-Pesti Kórház területének egy részét Lamperth Mónika jegyző előterjesztésére a XV. kerületi önkormányzat – értesült az Origo. Az érintett területen egyébként várhatóan egy kínai kórház épül majd a magyar kormány és Peking megállapodása alapján. A kínaiakkal kötött kerületi megállapodásról egyébként semmilyen egyeztetés nem volt. A rákospalotai testület végül leszavazta az előterjesztést.
Vágólapra másolva!

Érdekes jeleneteknek lehettünk szemtanúi kedden a XV. kerületi Önkormányzat testületi ülésén. A sok viszontagságon keresztülment Észak-Pesti Kórházzal kapcsolatosan Hajdu László polgármester zárt ülésen kívánt beterjeszteni egy tulajdonosi döntést.

Az Origo információi szerint április 22-én egy bizonytalan kilétű kínai delegáció érkezett a kerületbe, a hivatal dísztermében ünnepélyesen fogadták a küldöttséget. A delegáció együttműködési megállapodást is aláírt a kerület vezetésével, vagyis Hajdu László polgármesterrel.

A dokumentumot egyébiránt senkivel sem egyeztették,

az abban foglaltakról szerint senki sem tudott.

Már megállapodott Kína és a kormány

Az ügy előzménye, hogy a pestújhelyi kerületrészben héthektárnyi területen 1991-ig, a szovjet hadsereg kiköltözéséig működött egy pavilonokban kialakított kórház, de az ingatlan azóta nagyrészt üresen áll. Az állam 2014-ben a XV. kerületnek adta a saját tulajdonrészét, így az önkormányzat az ingatlanegyüttes egyedüli tulajdonosa lett, ugyanakkor az állami kikötések miatt nem használhatja bármire az ingatlant, csak egészségügyi, szociális, kulturális, oktatási vagy sportcélokra, illetve lakásokként. Emellett az ingatlant 15 évig nem adhatja el.

Hosszú évek óta megoldatlan az Észak-Pesti Kórház helyzete Forrás: Origo

A XV. kerületi Önkormányzat Észak-Pesti Egészségliget néven álmodta meg az egykori szovjet katonai kórház területének fejlesztési koncepcióját. A kínai és a magyar kormány között 2014 februárjában megállapodás született arról, hogy

létrehoznak egy hagyományos kínai orvosi központot Magyarországon.

A hagyományos kínai orvosok Magyarországra csábítása érdekében már Orbán Viktor kínai útja előtt, 2013 végén törvényt módosítottak: fideszes képviselők javaslatára írták bele a törvénybe, hogy elismerik az ilyen végzettséget, ha a kérelmező igazolja, hogy nem tiltották el odahaza a foglalkozás gyakorlásától.

Már volt tájékoztatás

A kormányzat eltökéltségét jelzi a 2015 október végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett „Ősi tudás, új utakon" című konferencia is. Ez volt az első, a kormány nyílt támogatását élvező kínai gyógyászati szakmai esemény. Az itt kiosztott prospektuson a leendő gyógyászati központot már éppen a XV. kerületi helyszínen emlegették.

László Tamás, a Fidesz XV. kerületi országgyűlési képviselője korábban már fórumot is tartott a kínai beruházásról Forrás: MTI

A XV. kerületi Fidesz támogatta ezt a koncepciót, és László Tamás, a körzet kormánypárti képviselője 2015. november 12-én közmeghallgatáson tájékoztatta a lakosságot a terület hasznosításáról. László Tamás az Origo értesülése szerint egyébként a múlt héten Kínában járt az Emmi delegációjával együtt, hogy a tervezett kórházról tárgyaljon. Arról László Tamás sem tudott, hogy kikkel tárgyalt a XV. kerület.

Lamperth Mónika volt az előadó

Pintér Gábor alpolgármester a tervezett tulajdonosi döntésről elmondta, hogy teljesen megdöbbentek, amikor a semmiből feltűnt az ismeretlen kínai befektető. Még jobban meglepődtek azon, amikor a május 3-i testületi ülésen a napirendek között a 21-es pontban előkerült az ominózus – senkivel sem egyeztetett – „kínai megállapodás” – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Az iratok megismerhetősége érdekében

nyílt ülésről szavazott a testület,

így mindenki számára elérhetővé váltak az abban foglalt információk.

Lamperth Mónika, XV. kerületi jegyző volt a javaslat előadója Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az első és legszembetűnőbb, hogy habár az előterjesztést a polgármester jegyzi, az előadó személye a szokásoktól eltérően a jegyző, Lamperth Mónika. A Gyurcsány-kormány egykori belügyminisztere 2014 óta a kerület jegyzője és ezek szerint szívén viseli az egykori szovjetkórház és környékének sorsát. Műfaját tekintve egy szándéknyilatkozatról van szó, amit áttanulmányozva olyan érzése van az embernek, mintha egy bérleti szerződést olvasgatna: részletes négyzetméterek, precíz adatok szerepelnek benne és még az ELMŰ vezetékjogára is kitérnek – mondta Pintér Gábor.

Végül leszavazták

A 10. pontban a felek kijelentik, hogy az ingatlan teljes területe vonatkozásában

szándékukban áll bérleti szerződést kötni.

Furcsának hat a titoktartási klauzula is, hiszen nem gyakori eljárás ilyen esetekben. Gyanúnkat erősíti, hogy a hét hektáros területen egyéb funkcióval bíró épületek is találhatók, melyekről az első határozati javaslat nem is tett említést, a második változatban kerültek tételesen felsorolásra ezek az ingatlanok (mentőállomás, egészségügyi intézmény, illetve a 13. jelű épület kialakítása és működése, továbbá uszoda kialakítása) – mondta Pintér Gábor.

A kerületi képviselők végül több órás vita után leszavazták a DK-s vezetés által előterjesztett szerződéstervezetet.

Hajdu László sajnálja

Hajdu László szerint a képviselő-testület Fidesz-frakciója többségi szavazatával elutasította a szándéknyilatkozatot. A képviselők döntését tiszteletben tartva őszintén sajnálom, hogy a volt Észak-Pesti Kórház területén található ingatlanok sorsának

megnyugtató rendezése tovább várat magára –

mondta a polgármester.

Hajdu László sajnálja a képviselők döntését Fotó: Bielik István - Origo

Ezen beruházás megvétózásával a képviselő-testület kormánypárti többsége ráadásul egy olyan fejlesztést utasított el, amely – ismerve a hazai egészségügy egyre siralmasabb és aggasztóbb helyzetét – a kerületben élők számára biztosított egészségügyi ellátás színvonalának jelentős mértékű emeléséhez járulhatott volna hozzá – mondta Hajdu László.

László: Puccsszerű eljárás

László Tamás, a kerület országgyűlési képviselője úgy reagált Hajdu László szavaira, hogy a polgármester és a jegyző a kerület lakosságát teljességgel figyelmen kívül hagyva, az egykori Észak-pesti Kórház ingatlanát

teljes egészében idegen érdekeknek kívánta bérbeadni,

erről tanúskodik az itt megvalósítani kívánt intézményegyüttes a szándéknyilatkozat 7. pontjában. László bízik benne, hogy a polgármester, a jegyző és szűk csapata a jövőben hasonló puccsszerű bizniszt nem próbál meg a józan többség ellenében letolni az itt élők torkán.