Kúria: Jogsértő volt Hunvald elítélése

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester
Vágólapra másolva!
Helyt adott a Kúria Hunvald György, Erzsébetváros volt polgármestere kérelmének. A legfelsőbb bírói fórum ezzel hatályon kívül helyezte az egykori MSZP-s politikust hűtlen kezelés vádjával két és fél év börtönbüntetésre ítélő jogerős végzést. A Kúria szerint ugyanis a tanácsadói szerződések ügyében hozott marasztaló ítélet jogsértő volt.
Vágólapra másolva!

Hatályon kívül helyezik a Hunvald György két és fél év börtönre ítélő bírósági ítéletet - így döntött a Kúria. A legfelsőbb bírói fórumnak az Origo birtokába került végzése szerint megalapozott volt a hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt a Szegedi Ítélőtáblán tavaly áprilisban két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori szocialista politikus perújrafelvételi kérelme.

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester Fotó: Origo

A Kúria ezzel hatályon kívül helyezte az előbb a Fővárosi Törvényszéken majd a Szegedi Ítélőtáblán meghozott marasztaló ítéletet, amely tanácsadói szerződésekkel összefüggésben mondta ki bűnösnek Hunvaldot. Csakhogy - derül ki a Kúria végzéséből - az első-, majd a másodfokú bírói tanács is jogsértően járt el, amikor ítéletet hozott az ügyben.

Vádak és eljárások

Mint arról az Origo is beszámolt, a táblabíróság hűtlen kezelés bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a politikust egy évvel ezelőtt. Az elmúlt években több eljárás is folyt Hunvald Györggyel szemben, aki alpolgármester, majd 2002-től polgármester volt a VII. kerületben.

A szocialista politikus ellen indult egyik ügyben a Fővárosi Törvényszék hozott - másfél év börtönbüntetést kiszabó - elmarasztaló ítéletet. Ezt másodfokon a Szegedi Ítélőtábla bírálta el, és egyes cselekményekben az elsőfokú ítélethez képest a bűnösség kérdésében eltérő döntést hozott.

Az ügy harmadfokon a Kúria elé került, amely öt, hűtlen kezeléssel kapcsolatos vádpontot elkülönített, a rájuk vonatkozó másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és a Szegedi Ítélőtáblát új eljárásra kötelezte. A többi cselekményt a Kúria elbírálta, és Hunvaldra egy év szabadságvesztést szabott ki.

Nem vonták össze

A Kúria döntése nyomán a hatályon kívül helyezés azért történt, mert időközben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) szintén hűtlen kezelés miatt folyt eljárás, azt - a vád szerint - ugyanazon önkormányzattal szemben, azonos időszakban követte el Hunvald György.

A Szegedi Ítélőtábla egyesíthette volna a hűtlen kezeléssel kapcsolatos ügyeket, de ezt a táblabíróság nem tartotta célszerűnek. Mint arról az Origo is beszámolt, időközben a PKKB-n a vádirat szerint vitatott tanácsadói szerződések ügyében indult eljárásban felmentették a két vádlottat - Hunvald mellett Weinek Leonárd volt SZDSZ-es zuglói polgármestert is. A jogerős ítélet kimondta: sem a szerződések összege, sem az azokkal szemben álló teljesítmény sem kifogásolható.

Jogsértő volt az ítélet

A közben Szegeden újrakezdett büntetőeljárásban hozott, Hunvaldot ugyancsak tanácsadói szerződések ügyében már elmarasztaló ítéletről hozott most végzést a Kúria. Leírják, hogy az első- majd a másodfokú bíróság figyelmen kívül hagyta a többszöri eljárárás tilalmáról szóló jogi alapvetést.

A Kúria végzése Forrás: Origo

Vagyis azt, miszerint a törvény kizárja, hogy az ugyanazon cselekményért ugyanazon, egyszer már felmentett személy másodszor is büntetőjogi felelősségre legyen vonható. Ezért a marasztaló ítéletet a Kúria hatályon kívül helyezte.