Van, amikor már focira sincs pénz

Magyar Szegénységellenes Alapítvány roma felzárkóztatás varsány
Magyar Szegénységellenes Alapítvány roma felzárkóztatás varsány
Vágólapra másolva!
Majdnem 150 millió forintot költöttek Varsányban a roma felzárkóztatási programra, ennek az összegnek több mint a fele a projektben résztvevők bérköltségére ment el. A kétéves program ideje alatt a helyi roma focicsapat egy év alatt megnyerte a megye III-as bajnokságot, zeneoktatásban pedig 20 gyerek részesülhetett, közülük 8-an, 9-en kifejezetten tehetségesek. A felzárkóztatási programok hibája azonban itt is megjelent, amikor ugyanis két év után elfogyott a pénz, a focicsapatnak vissza kellett lépnie a bajnokságtól, mert nem tudták fizetni az utazási költségeket, a zenész gyerekektől pedig még a hangszereket is visszavették. Az önkormányzat azt ígéri, saját forrásokból és újabb pályázati pénzekből folytatja a megkezdett munkát.
Vágólapra másolva!

„Értesítés! Az MSZA programiroda elköltözött. Címe: 1088 Budapest, Krúdy utca 2/2 Fszt. 7." – ez a látszólag ártatlan felirat jól jelképezi a hazai roma felzárkóztatási programokat, amelyek gyakran a projektekre szánt pénz elfogyásával igen kevés tartós eredményt tudnak felmutatni.

A postának is helyet adó kis ház a Szegénységellenes Alapítvány székháza volt. Elköltöztek Budapestre Forrás: Origo

A tábla ugyanis Varsányban volt kitéve, és azt hirdeti, hogy a rászorulók már csak 112 kilométerrel odébb, Budapesten találják meg a Magyar Szegénységellenes Alapítvány (MSZA) addig működő irodáját.

Az uniós forrásból megvalósuló felzárkóztatási programra majdnem 150 millió forintot költöttek.

Amíg a pénz tartott, elérték, hogy egy év alatt a helyi cigányokból létrejött focicsapat megnyerte a megye III-as bajnokságot, a helyiek tanoda jellegű foglalkozásokon és tanácsadásokon vehettek részt, nagyjából 20 gyerek pedig zenei oktatást kapott, amihez a hangszereket is biztosították.

A program része volt egy kisebb kőhíd felújítása, valamint két, árkon átívelő fahíd építése is.

Forrás: Origo

Létrehoztak egy Csillagpont nevű központot, amely a gyakorlatban egy konténer lerakását jelentette, ezt jelenleg a helyi roma önkormányzat használhatja.

Mindezt tehát 150 millió forintból valósították meg, a költségvetésből az is kiderül, hogy ebből

nagyjából 80 millió forint, azaz a teljes összeg több mint fele ment el a programban résztvevők bérköltségére,

12 millió forint pedig projektmenedzsmentre. A 80 milliós munkabérre fordított összegben nincs benne az oktatás költsége, az további 17 millió forintba került.

A felújított kőhíd Varsányban Forrás: Origo

A Kiút a szegregátumból – Varsány komplex telep programot a varsányi önkormányzat, konzorciumi partnerként pedig a Magyar Szegénységellenes Alapítvány, valamint a Türr István Képző és Kutatóintézet (TKKI) vitte végig.

A TKKI egyébként - mint ahogyan azt az Origo is megírta - számos gyanús programban is részt vett, volt olyan általuk szervezett 11 hónapos ápolótanfolyam, amelyre tanulónként egymillió forintot költöttek.

Nincs pénz, nincs foci

A varsányi projektre szánt pénz két év alatt elfogyott, Petrovics Ferenc, a helyi roma önkormányzat elnöke pedig amiatt aggódik, hogy az elért eredmények lenullázódnak. Úgy vélte, elpazarolták a programra szánt pénzeket,

szerinte ugyanis a végrehajtók túl sokat költöttek a fizetésekre,

ebből a pénzből pedig sokkal több és hosszabb ideig tartó eredményt lehetett volna elérni.

„Miután elfogyott a pénz, a focicsapatunknak nem térítették meg az útiköltséget, így nem tudtunk elutazni a meccsekre. Pedig egy évvel az alapításunk után megnyertük a megye III-as bajnokságot,

– fogalmazott Petrovics Ferenc, aki szerint havonta nagyjából 60 ezer forint kellene az utazásra. Miután nem tudtak elutazni az idegenbeli mérkőzésekre, a kizárás szélére kerültek, ezért inkább visszaléptek a bajnokságtól, a csapat pedig szétszéledt.

Csillagpont néven leraktak egy konténert is, Petrovics Ferenc azt állítja, hogy internetet és számítógépet is ígértek bele, de ebből nem lett semmi. A program kivitelezői szerint a vállalásokat teljesítették Forrás: Origo

Kanyó Judit polgármester szerint azonban amíg volt pénz, ellátták a csapatot mezzel, labdával, valamint az utazások költségeit is kifizették. Azt állította, hogy a csapat többször is „botrányosan viselkedett", emiatt pedig büntetést is kellett fizetniük a szövetségnek. Állítása szerint a település másik két focicsapatát továbbra is támogatják pénzzel.

A projekt végével nemcsak a focicsapat szűnt meg, hanem megakadt mintegy 20 gyerek zenei oktatása is, sőt az Origo információi szerint

még a hangszereket is visszavették tőlük.

Pedig nyolc-tíz gyerekről kiderült, hogy kifejezetten tehetségesek.

Berki Judit, a Magyar Szegénységellenes Alapítvány kuratóriumi tagja ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

a hangszerekre leltári felelősséget vállaltak, ezért nem hagyhatták ott a gyerekeknél.

„Ezeket a hangszereket hangolni és kezelni kell, a projekt végével azonban nincs oktatás sem, így nem tudjuk biztosítani az ehhez szükséges szakmai segítséget" – mondta Berki Judit, aki szerint a gyerekek a program hivatalos zárása után visszakapják majd a hangszereket, és folytathatják a tanulást is.

– tette hozzá.

Ez azonban hosszú hónapokig is eltarthat, Kanyó Judit polgármester ezért azt ígérte, hogy ősszel újraindítják a zenei oktatást.

Ha elfogynak az uniós pénzek, gyakran elakadnak a programok Forrás: Origo

A roma felzárkóztatási programok egyik nagy hibája, hogy a fejlődés gyakran csak addig tart, amíg rendelkezésre állnak az uniós pénzek. Pedig ezeknek a projekteknek pont az lenne a feladatuk, hogy elindítsanak valamilyen pozitív folyamatot, a rossz anyagi helyzetben lévő önkormányzatoknak azonban nem mindig van arra pénzük, hogy zökkenőmentesen továbbvigyék a projekteket.

Varsány esetében azonban van még remény a folytatásra, a polgármester tájékoztatása szerint ugyanis felvettek két szociális munkást, akik a tanoda típusú munkákat továbbviszik.