Egyre kevesebben élnek hagyományos családmodellben

Orbán Viktor
Budapest, 2015. november 5. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Budapesti Demográfiai Fórumon, a fővárosi Millenárison 2015. november 5-én. A fórum a családokra fókuszál. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Sokan felháborodtak Orbán Viktor kijelentésén, amely szerint csak a házasságban élő, gyermeket nevelő párok tekinthetők családnak. A KSH adatai is alátámasztják, hogy az országban egyre kevesebben élnek hagyományos családmodellben, és rohamosan nő az egyszülős háztartások száma is. A szakértő szerint ugyanakkor a markáns vélemények sem ártanak a kormánynak. 
Vágólapra másolva!

„Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat.”

Orbán Viktor a Budapesti Demográfiai Fórumon: több gyermeket szeretne Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a portugál Expresso című lapnak adott interjúban nem először fogalmazott meg markáns véleményt. A kormányfő már tavaly novemberben a Budapesti Demográfiai Fórumon is arról beszélt, hogy

a család fogalma egyre népszerűtlenebb Európában,

a női esélyegyenlőségről, valamint a melegházasságról szóló párbeszédet pedig kedves, de másodlagos vitának nevezte.

Fontos a család, de kevés

Csakhogy miközben a magyar kormányfő évek óta következetesen a család fontosságát helyezi előtérbe nyilatkozataiban, a tények azt mutatják, hogy Magyarországon – legalábbis Orbán Viktor fogalmai szerint – egyre kevesebben élnek családban. A 2011-es népszámláláson alapuló kiadványában már a Központi Statisztikai Hivatal is arra figyelmeztetett: az országban 1990 óta folyamatosan csökken a párkapcsolatokon alapuló és nőtt az egyszülős háztartások száma.

Magyarországon egyre kevesebben élnek hagyományos családban Forrás: MTI/Balázs Attila

Nem csoda, hogy az interneten sokan felháborodtak a kormányfő kijelentésén. A legtöbben azért tették szóvá, mert a miniszterelnök szerintük ezzel nemcsak az élettársi kapcsolatban élőket, hanem

az özvegyeket, az elváltakat, sőt a gyermekteleneket is kizárta a családosok köréből.

A nemrég megözvegyült, két gyermekét egyedül nevelő Nyáry Krisztián író, a Magvető Kiadó vezetője külön posztban fejezte ki szomorúságát, és bár a csokra vonatkozó kijelentéseit később Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár később személyesen cáfolta, az író szavaival sokan egyetértettek.

Egymillióan kizárva

Azt, hogy mennyire sokan, a KSH adataiból lehet megtudni: a statisztikák szerint Orbán Viktor ugyanis több mint egymillió, gyermeket nevelő emberről állította azt, hogy nem él családban. Ha ugyanis nem számoljuk a 762 ezer egyedülállót, akkor is marad 935 ezer ember, aki különböző okok miatt egyedül neveli egy vagy több gyerekét, és

405 ezer élettársi kapcsolat,

ahol apa és anya is van, de nem kötöttek házasságot.

Ezt támasztja alá a KSH is, amely szerint a hagyományos, házaspáros családtípus veszített súlyából, és egyre elterjedtebbé váltak a házasságon kívüli együttélések, az élettársi kapcsolatok, és az egyszülős háztartások száma is jelentősen nőtt.

Míg 1990-ben a családok 80,2 százaléka házasságon alapult, 2011-re ugyanez a szám 65,3 százalékra csökkent.

Legalizált melegházasság

Az biztos, hogy Orbán Viktor az Európai Unióban jelenleg kisebbségben van a véleményével, a többi tagállamban ugyanis az utóbbi években egyre több állam- és kormányfő tette le amellett voksát, hogy az egyedülálló szülőket és az élettársi kapcsolatban élőket is családnak kell tekinteni. Tizenkét tagállamban ráadásul – köztük a mélyen katolikus Írországban, Spanyolországban és Portugáliában – az azonos neműek házasságát is legalizálták, így rájuk is érvényes a jogi kategória.

Aktivisták ünnepelnek Dublinban, miután legalizálták a melegházasságot Forrás: MTI/EPA/Aidan Crawley

A család fogalma persze nemcsak Magyarországon vita. Míg Svédországban Stevan Löfven miniszterelnök egy tavalyi állásfoglalásában külön kiemelte, hogy az egyszülős háztartásokat is családnak kell tekinteni, Romániában a hagyományosabb modellben hisznek. Klaus Iohannis elnök még 2014-es kampányában beszélt arról, hogy ő maga házas, és a hozzá hasonló, klasszikus családmodellben hisz.

Nem büntetnek senkit

Kiszelly Zoltán politológus ennek ellenére

nem látja úgy, hogy a kormányfőnek hosszú távon ártana a markáns véleménynyilvánítás.

A szakértő kiemelte, hogy a magyar kormány jelenleg csak a szavak szintjén fogalmazza meg ezt a véleményt. Az persze tény, hogy első körben a legtöbb kedvezményt a gyermeket nevelő házaspárok kapják, de az egyedülálló szülők és az élettársi kapcsolatban élők is ugyanúgy részesülnek a pénzügyi támogatásokban.

– mondta Kiszelly.

A politológus szerint ugyanakkor nem véletlen, hogy a család fogalma ilyen gyakran előkerül a kormányzati kommunikációban, hiszen a kabinet ezzel is próbálja hangsúlyozni, hogy a csökkenő népességet nem kívülről, a migránsok betelepítésével, hanem a tervezett gyerekek vállalásával kívánja megoldani.