Meghalt a kis zsiráf Debrecenben

Zsiráf, Debrecen
Debrecen, 2016. április 11. Újszülött recészsiráf-csikó a Debreceni Állat- és Növénykertben 2016. április 11-én. Az állatkertben először született zsiráfcsikó. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Minden előzmény nélkül, szombat reggel váratlanul elpusztult a debreceni állatkert 18 napos kis zsiráfja.
Vágólapra másolva!

A recés zsiráfborjú április 11-én 430 napnyi vemhesség után elsőszülöttként látott napvilágot Szilveszter és Emma frigyéből, először a debreceni állatkert történetében.

A zsiráfoknál az első ellés több kockázattal is jár

- mondta az intézmény igazgatója, Nagy Gergely Sándor. A 6 éves Emma a gyors ellést követően nem engedte magához a zsiráfbébit, ezért az ilyenkor szokásos protokoll szerint az állatápolók kézből táplálták, gondozták, a kis zsiráf szépen gyarapodott. Neve még nem is volt a borjúnak: az állatkert azt szerette volna, ha a látogatók maguk nevezik el az állatot.

Ilyen volt a zsiráfbébi születése után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagy Gergely Sándor szerint a recés zsiráfborjú pusztulása váratlanul történt, annak okáról csak a Nébih állat-egészségügyi diagnosztikai laboratóriumának vizsgálata után tudnak részleteket közölni.

Európa állatkertjeiben jelenleg 158 egyedből álló recészsiráf-állomány él.

A Magyarországon csak Debrecenben láthatók recészsiráfok: az európai fajmentő program keretében 2006 óta élnek ilyen állatok a Nagyerdő fái alatt.