Matolcsy távozását követelte az MSZP

Pár tucat tüntető jelent meg a flashmobon
Vágólapra másolva!
Matolcsy György lemondását követelték az MSZP szombat délutáni, Nemzeti Bank előtti demonstrációján a párt országgyűlési képviselői. Úgy látják, törvénytelen volt az MNB alapítványainak pénzosztása, és jegybankelnök felel a történtekért. A héten az MNB többször hangsúlyozta, az alapítványok a jegybanktól függetlenül működnek, a konkrét projektekkel kapcsolatos döntések pedig azok kuratóriumaiban születnek.
Vágólapra másolva!

Pár tucat tüntető jelent meg a Magyar Nemzeti Bank előtt az MSZP által szervezett, szombati tüntetésen. A tüntetők az MNB pártalapítványainak finanszírozási gyakorlata ellen emelték föl a szavukat. A demonstráción megjelent Gőgös Zoltán, a párt egyik országgyűlési képviselője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti vezetője és Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő is, valamint Molnár Gyula.

Monopolyt adott volna át

Matolcsy György, Orbán Viktor jobbkeze lebukott – mondta Tóth Bertalan, aki szerint az MNB-alapítványok állampapír-vásárlása törvényellenes lépés volt, majd a politikus felidézte azt a folyamatot, ahogyan az alapítványok pénzügyei napvilágra kerültek.

Pár tucat tüntető jelent meg a flashmobon Forrás: Origo

Tóth Bertalan azt követelte, hogy azon

magánszemélyek adatait is hozzák nyilvánosságra,

akik támogatást kaptak. A korrupció a Fidesz legfőbb politikája – mondta a politikus. Matolcsy Györgynek le kell mondania, mivel személyesen felel azért, hogy 266 milliárd forintot elloptak – vélekedett az MSZP-s politikus. Végül jelképesen egy Monopoly társasjátékot adott át a jegybankelnöknek.

Elszámolást követelt Burány

Szijjártó Péter és Kósa Lajos támadta a magyar forintot, és nem azok, akik most Matolcsy György lemondását követelik – mondta Burány Sándor. A szocialista képviselő szerint a forint gyengítéséért az MNB a felelős. Úgy látja, a forint gyengítéséből származó nyereséget a jegybanknak be kellene fizetnie a költségvetésbe, ehelyett haveroknak jutott a pénz.

Matolcsy távozását követelték az MSZP-s demonstrálók Forrás: Origo

A kormány megpróbálta eltitkolni a jegybanki alapítványok pénzét, ami azt mutatja, hogy ők is szégyellik – mondta Burány Sándor. Matolcsy György a kormánytagok szerint egy korszakalkotó zseni, de az egész történet a szégyen lapjaira kívánkozik. Burány szerint ideje lenne a vastag bőrből egy kicsit lefaragni. Matolcsy Györgynek

el kell számolnia ezzel az elherdált közvagyonnal

– mondta az MSZP képviselője.

Bihal Dávid, a Societas budapesti vezetője arra kérte a demonstráció résztvevőit, hogy írják alá a párt "lopásgátló" népszavazási kezdeményezését.

Pallas Athéné: Nem adhatóak ki a személyi adatok

A Pallas Athéné alapítványok mindenben a hatályos jogszabályok előírásainak megfelelve hozták nyilvánosságra a közérdekű adatokat, és így tesznek a jövőben is - írta az alapítvány a pénteki közleményében. A támogatásban részesülő magánszemélyek adataival kapcsolatban mind az információs szabadságról szóló törvény, mind a kialakult bírósági gyakorlat egyértelmű abban, hogy a személyes adatok védelme alá eső információk a nyilvánosságra hozatal során nem adhatóak ki.

A Pallas Athéné Domus Animae, a Pallas Athéné Domus Concordiae, valamint a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványok ügyében

a Kúria ítélete egyértelműen rögzítette a személyes adatok kiadhatóságának korlátait.

Az ítélet - egyes sajtóorgánumokban megjelent hírekkel szemben - arra kötelezte az alapítványokat, hogy a győztes pályázatok tekintetében a nyertesek nevét a természetes személyek kivételével adják ki.

Illeszkedik az uniós modellbe

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai az oktatást helyezik előtérbe, az elmúlt időszakban 3,3 milliárd forintot fordítottak több mint 700 oktatási-kutatási pályázatra, programra; a pénz felhasználása prudens és felelősségteljes - mondta Hidvéghi Balázs, a jegybank szóvivője. A szóvivő kifejtette, hogy az alapítványok a jegybanktól függetlenül működnek, a konkrét projektekkel kapcsolatos döntések azok kuratóriumaiban születnek.

Hangsúlyozta, büszkék arra, hogy a jegybank eredményének terhére, az MNB alapfeladatainak ellátásán túl létrejött a Pallas Athéné-alapítványcsalád, amelyet az MNB közösségért vállalt felelőssége hívott életre. Ez szerinte illeszkedik abba a modellbe, amelyet az Európai Unióban más jegybankok folytatnak.

Az ÁSZ is vizsgálódhat

Arra a kérdésre, elfogadható-e és vállalható-e minden, az alapítványok által adott támogatás, kifejtette, ezt nem az MNB hivatott megítélni. A polgári törvénykönyv előírásai szerint

az alapítványok működése elválik a jegybanktól.

Hozzátette, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálhatja majd az alapítványok tevékenységét, ha Matolcsy György erre vonatkozó javaslatát az Országgyűlés elfogadja.