Lázár János nem mondta ki Habony nevét

Lázár János sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
A csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Origo kérdésére azt mondta: örülni kell, hogy vannak, akik érdeklődnek a 18. századi képzőművészet iránt, nem lát abban kifogásolni valót, hogy műtárgyakat kölcsönöznek a múzeumok.
Vágólapra másolva!

A minisztériumokban is vannak műtárgyak, amiket múzeumoktól kölcsönöznek, ahogy nem kormányzati szervekhez is adnak ki tárgyakat - mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Origo kérdésére, hogy nem tartja-e szabálytalannak ezt a jelenséget, úgy reagált, hogy nem eretnekség és nem bűn magánvállalkozásoknál letétbe helyezni műalkotásokat.

Lázár János örül, hogy vannak érdeklődők Fotó: Polyák Attila - Origo

"A ki nem mondott kérdésére válaszolva azt gondolom, hogy

örüljünk annak, hogy a mai világban, a 21. században vannak, akik érdeklődnek a 18. századi képzőművészet iránt.

Ez egy fontos és nagy dolog." Lázár János maga is mosolygott, miközben ezt mondta, a Kormányinfónak helyet adó teremben pedig morajló kuncogás futott végig.

Képek Habony Árpád volt anyósánál

Kedden derült ki, hogy a Habony Árpád volt anyósa által bérelt önkormányzati lakásban volt kölcsönben tíz festmény a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből, képenként havi 15 ezer forintért, miközben volt köztük olyan kép, aminek 135 millió forint a biztosítási értéke, a tíz képé együtt pedig 300 millió forint. Lázár János a Kormányinfón nem mondta ki Habony Árpád nevét, csak úgy utalt rá, mint egy olyan emberre, akinek szerepel a neve a közbeszédben.

Raktárban porosodtak volna

Lázár János szerint lehet azon vitatkozni, hogy helyes vagy sem a múzeumok kölcsönzési gyakorlata, de világtendencia, hogy a gyűjtemények letétbe kihelyeznek műtárgyakat, amiből bevételük is származik.

A Szerb utca 9-be kikerült képek nem a Szépművészeti Múzeum általános gyűjteményében szerepeltek, hanem raktárban voltak,

a megfelelő szakmai előírások (őrzés-védelem, minőségi elhelyezésre vonatkozó szabályok) betartása mellett, anyagi ellenszolgáltatásért kerültek kölcsönbe egy céghez - mondta a miniszter. Lázár János szerint elvi kérdés, hogy csak állami intézményeknek lehet-e kölcsönözni műtárgyakat vagy magáncégeknek is. Az előírások betartása mellett szerinte nem eretnekség a mostani gyakorlat.

Hosszú pereskedés volt

A Szépművészeti Múzeum másfél év pereskedés után árulta csak el, hogy kinek és hova adott kölcsönbe festményeket. Az átlátszó.hu pereskedett az információért, eredményesen. Kiderült, hogy

a képek a Szerb utca 9. szám alatt lévő, I. emelet 1. számú lakásban voltak.

Ennek az épületnek az első emeletén voltak a képek

Forrás: Szabó Gábor

Ezt a lakást hivatalosan Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó volt anyósa, az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny anyja bérli az önkormányzattól. A kölcsönszerződésben szereplő Brand Lab képviseletében a szerződést aláíró Halkó Gabriella Jáksó László egykori élettársa, Jáksó pedig Habony Árpád közeli ismerőse. Halkó Gabriella január végén lett az Andy Vajna-féle TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója, korábban azért került a hírekbe, mert ő volt a köztévén sugárzott Marslakók című sorozat producere. A Magyar Narancs még tavaly írta meg, hogy tapasztalatuk szerint „Habonynak kulcsa van a házhoz, ismeri a kapukódot, és szinte mindennap feltűnik az épületben.” A lakás szerintük 183 négyzetméteres.