Kormánybuktatásról beszélt Hoffmann Rózsa

Parlament Hoffmann Rózsa Fidesz
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
Szeptemberig decentralizálják a Kliket, felülvizsgálják a tanárok előmeneteli rendszerét, és csökkentik a pedagógusokra háruló adminisztrációs terheket. A következő hónapokban kéthetente ülésezik majd a közoktatási kerekasztal, az MSZP azonban parlamenti vitanapot is kezdeményez az oktatásról. Hoffmann Rózsa szerint pedig korántsem volt akkora a baj Miskolcon.
Vágólapra másolva!

Szeptember elsejéig decentralizálják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot - jelentette ki Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a köznevelési kerekasztal után kezdődött parlamenti kulturális bizottsági ülésen. A szervezet átalakításától azt várják, hogy

rendeződjön a beszerzési gyakorlata és költségvetése, valamint hogy megjelenjen a "menedzsmentszemlélet".

A következő tanév elejéig felülvizsgálják az iskolák és a Klik hatáskörét - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy rendezik a munkaerő-gazdálkodás kérdését is.

Kerekasztal kéthetente

Az intézkedések életbe léptetésének második üteme 2017 januárjáig tart majd, a tervek szerint eddig az időpontig

felülvizsgálják a tanárok előmeneteli rendszerét, csökkentik a pedagógusokra háruló adminisztrációt,

valamint áttekintik a pedagógusképzések rendszerét.

Palkovics László azt várja, hogy rendeződjön a Klik költségvetése Fotó: Marton Szilvia - Origo

Palkovics László szerint nonszensz, hogy a továbbképzéseket nem az egyetemek, hanem magáncégek bonyolítják le.

A köznevelési kerekasztal márciusban és áprilisban kéthetente ülésezik, utána pedig havonta.

Kormánybuktató szándékkal

Korántsem volt akkora baj, hogy akkora jajgatásoknak legyünk szemtanúi, mint amit a sajtó eddig közvetített - jelentette ki Hofmann Rózsa a Hermann Ottó Gimnázium nyílt levelére utalva. Álláspontja szerint az igazgató több ponton is tévedett, ezeket pedig - úgy vélte - sokan hátsó szándékkal, kormánybuktató szándékkal felnagyítanak.

Hoffmann Rózsa szerint nem volt akkora a baj Fotó: Polyák Attila - Origo

Hoffmann Rózsa szerint nem igaz, hogy az igazgatóknak nincs főnöki szerepük.

- kérdezte a gimnázium szintén jelen lévő igazgatójától.

A volt államtitkár szerint nem lehet általánosítani a gyöngyöstarjáni esetből, amikor kikapcsolták a fűtést, és emiatt maradt el az oktatás hétfőn.

Úgy élte, a tananyagot akár csak 10 százalékkal is nehéz csökkenteni, olyan pedig még soha nem volt, hogy egy általánosan elfogadott alaptanterv szülessen. Nagy szerep hárul a tanárokra - tette hozzá.

Az átalakítás előtt kellett volna egyeztetni

Miért nem folytatták le ezeket a vitákat még a rendszer átalakítása előtt, miért csak most ülnek le tárgyalni, amikor már látszik, hogy ezer sebből vérzik az oktatás - vetette fel Dúró Dóra jobbikos képviselő, a kulturális bizottság elnöke, hozzátéve, hogy jelenleg abban van nemzeti konszenzus, hogy az oktatási rendszer rossz.

Korlátozott autonómia

Madarász Péter, a tiltakozást elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója a bizottsági ülés végén elismerte, hogy levelükben nem minden részletet fejtettek ki megfelelően, "ebben igaza lehet Hofmann Rózsának" - mondta, hozzátéve, hogy szakmai autonómiája viszont korlátozott, mert a legkisebb eszközbeszerzésre is képtelen.

Később dönt a PSZ

Galló Istvánné meghívottként szintén jelen volt a parlament kulturális bizottsági ülésén. A tárgyalást követően az Origo kérdésére kifejtette, hogy a szakszervezet elnöksége dönt majd arról, hogy részt vesznek-e a köznevelési kerekasztal későbbi ülésein. A mostani ülésről nem kívánt nyilatkozni, miután nem volt jelen, de szerinte hamis az a kormányzati álláspont, miszerint nincs gond a közoktatással vagy a Klikkel.

Ha nincs gond, akkor miért hívtak össze gyorsan egy kerekasztalt?

- vetette fel a Pedagógus Szakszervezet vezetője. Szerinte a tanárok gyakran találkoznak azzal a problémával is, hogy levonják tőlük a gyerektartást, de végül nem utalják tovább a volt házastársnak.

Galló Istvánné azt mondta, hogy azért nem mentek el a köznevelési kerekasztalra, mert már korábban sztrájkbizottságot alakítottak, és ennek a folyamatnak a részeként pénteken külön tárgyalnak a kormánnyal. A szakszervezeti vezető azt mondta, mindenképpen megtartják a tervezett tüntetésüket február 13-án.

Az MSZP vitanapot kezdeményez

Nem túlzó, hanem kifejezetten visszafogott volt a tanárok tiltakozása - mondta Hiller István szocialista politikus, aki szerint érthető, hogy a volt államtitkárnak fájtak a kritikák, de

"Azt javaslom önöknek, hogy szüntessék meg a Kliket, mert ez a szervezet nem oldotta meg a problémákat, sőt saját magát nőtte ki egy problémává" - mondta.

A politikus azt is bejelentette, hogy az MSZP parlamenti vitanapot kezdeményez az oktatás helyzetéről.