Megizzaszthatják Lázár Jánost Lillafüreden

Lázár János Kormányinfo 2016. február 4.
Vágólapra másolva!
Nem fogja támogatni a Fidesz-KDNP, hogy a hatodik alkotmánymódosítás leszavazása után oszlassák föl a parlamentet – többek között erről is dönthet a kormánypártok lillafüredi frakcióülése. A háromnapos ülésen Orbán Viktor értékeli majd a politikai helyzetet, de a közoktatás és az egészségügy is szóba kerül.
Vágólapra másolva!

Háromnapos évadnyitó frakcióülést tart a Fidesz-KDNP a miskolci lillafüredi kastélyszállóban. A tanácskozás egyik fontos kérdése a hatodik alkotmánymódosítás esetleges leszavazása utáni intézkedés lesz. Mint arról az Origo elsőként beszámolt, a kormánypártok a február 10-12-i ülésén elsősorban a tavaszi ülésszak feladatairól fognak egyeztetni, de a közoktatás és az egészségügy is téma lesz.

Többség nélkül

Gulyás Gergely, a párt újonnan megválasztott alelnöke kedden azt mondta, miután az ellenzék világossá tette, hogy nem támogatja ezt a módosítást, a frakcióülésen tárgyalnak majd a kérdésről, hiszen a kormánypártoknak

nincs kétharmados többsége az alkotmány módosításhoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz úgy módosítaná az alaptörvényt, hogy bevezetné a terrorveszélyhelyzet fogalmát. Ez többek között azt jelentené, hogy a kormány igénybe veheti a rádiók, televíziók és más tömegkommunikációs intézmények létesítményeit és berendezéseit, de ezek használatát be is tilthatja.

Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke sem látja esélyét, hogy az ellenzék igent mondjon a kormánypárt javaslatára Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az utóbbi napokban több találgatás látott napvilágot arról, hogy a frakcióülésen akár egy előrehozott választásról is dönthetnek a képviselők. Információink szerint egy ilyen lehetőségben egyáltalán nem gondolkoznak a pártban, mivel az országban jelenleg nincsen olyan helyzet, amivel meg lehetne indokolni egy ilyen lépést. Magyarországon egyébként az 1990-es rendszerváltás óta egyszer sem tartottak előrehozott választást.

Napirenden Lázár tervei is

Bár a januári közvélemény-kutatások alapján készített Origo mandátumbecslés szerint a Fidesz még egy egységes baloldal ellen is megszerezné a kétharmados többséget, nem valószínű, hogy ez szempont lesz a frakcióban. A következő parlamenti választásig még két év van hátra, ami elég lehet arra, hogy a közoktatás és az egészségügy területén kezeljük a problémákat – mondta egy kormánypárti képviselő az Origónak.

A frakcióülésen komoly vita lehet a Lázár János által bejelentett bürokráciacsökkentő lépésekről. A párt berkeiben tudják, egy nagyobb leépítéshullám pont

a Fidesz mostani bázisát érintené a legjobban.

Éppen emiatt többen arra tesznek majd javaslatot, hogy az elkerülhetetlennek beharangozott leépítések minél lassabban történjenek, és segítsék az állásukat elvesztőket.

A Fidesz-frakciótól is kemény kérdéseket kaphat Lázár János Fotó: Polyák Attila - Origo

Külpolitika

Orbán Viktor várhatóan inkább a nemzetközi vonatkozású kérdésekről ejt majd szót, mivel a jövő héten Prágába, Brüsszelbe és Moszkvába is ellátogat. Az uniós napirenden a menekültkérdés mellett a brit EU-reform-javaslatok szerepelnek majd. Az utóbbi kérdésben a V4-ek is még dolgoznak az egységes javaslaton, a magyar álláspont egyelőre nem tűnik túlságosan keménynek.

Viharos volt a velencei ülés

A legutóbbi, szeptemberi velencei frakcióülésen Lázár János és Rogán Antal összecsapása volt a középpontban. Akkor dőlt el, hogy Rogánt Kósa Lajos váltja a Fidesz-frakció élén. Rogán a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére került. Az akkori frakcióülésen a kormányzati helyezkedés mellett a menekültkérdés volt a középpontban.

„Lerakták az alapokat”

A kihelyezett frakcióülések hagyománya egészen 2010-ig nyúlik vissza. Hat évvel ezelőtt szeptember 8–10-én, Tapolcán ülésezett a Fidesz–KDNP, akkor többek között arról döntöttek, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot terjesztenek elő a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére. Orbán Viktor a zárt ülésen azt hangsúlyozta, hogy

száz nap alatt lerakták a megújuló Magyarország alapjait.

2013 szeptemberében Visegrádon üléseztek a képviselők

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Puccs?

Az utóbbi évek egyik legforróbb hangulatú frakcióülése 2012 februárjában, Egerben zajlott. Lázár Jánosnak, aki akkor még a Fidesz képviselőcsoportjának az élén állt, azt is cáfolnia kellett, hogy

Orbán Viktor a személyét érintő puccskísérletről beszélt.

Lázár egyébként az ülés után mondta azt, hogy a BKV ügyében Tarlós István főpolgármester „ne csak tartsa a markát”, hanem álljon elő megoldási javaslatokkal.

Orbán Viktor zárt ülésen ismerteti majd a terveit

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hamvába holt regisztráció

2012 őszén Sárváron üléseztek a kormánypárti politikusok, az egyik legfőbb téma a választási regisztráció volt. Rogán Antal akkor arról beszélt, hogy az új választás csak úgy bonyolítható le, ha a választási eljárás önkéntes feliratkozással társul. Az önkéntes feliratkozás a Fidesz-frakció véleménye szerint nem a demokrácia ellen hat.

Végül a feliratkozásból az Alkotmánybíróság döntése miatt nem lett semmi.

Békemenet is volt

A 2013-as téli gyulai frakcióülés alatt még egy békemenetet is tartott a Civil Összefogás Fórum egy ottani ellenzéki demonstrációra reagálva. A zárt ülésen a rezsicsökkentés volt a középpontban, Rogán Antal akkor azt jelentette be, hogy 2013. július 1-jétől csökkenniük kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjaknak.

A 2014-es téli kihelyezett frakcióülés abból a szempontból volt egyedülálló, hogy csak egy napig tartott. Balatonszárszón arról döntöttek, hogy három lépcsőben csökkentik a rezsit.

2011 februárjában Siófokon ülésezett a Fidesz–KDNP

Forrás: MTI/Beliczay László

Középpontban a törlesztők

A 2014-es önkormányzati választás előtt Tapolcán gyűltek össze a kormánypárti képviselők. A fő téma a devizahitelekkel kapcsolatos intézkedések voltak.

Legutóbb 2015. február 4–6. között tartotta évadnyitó frakcióülését Mezőkövesden a Fidesz–KDNP. Az egyik legfontosabb döntés az volt, hogy

elhatározták, hogy felépítenek egy új budapesti szuperkórházat.

Az építkezés mostanáig sem kezdődött el, csak annyit lehet tudni, hogy valahol Budán lesz az új intézmény.