Ujhelyi nem hagyná, hogy Orbán széttrollkodja Európát

Ujhelyi István
dav
Vágólapra másolva!
Az illiberális politika egy fertőző vírus, Orbán Viktor pedig egy európai politikai troll - mondta Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, aki az orbáni politika ellensúlyozására a "józanul gondolkodók" számára szellemi inkubátorházat hozott létre Európai Demokraták néven.
Vágólapra másolva!

Ez Magyarország, nincs nálatok civil hang? - állítása szerint gyakran kapja meg a magyar kormány egy-egy lépése után ezt a kérdést Brüsszelben Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A politikus szerint

az orbáni politikával szemben pártpolitikától függetlenül sok a "józanul gondolkodó" magyar,

aki Magyarország jövőjét egy erős, egységes Európában képzeli el.

Célja, hogy ezt Brüsszelben is megmutassa, ezért Európai Demokraták néven egy egyesületi formában működő "szellemi inkubátorházat" hozott létre - jelentette be Ujhelyi Budapesten. Mint mondta, ez nem mozgalom, nem párt, hanem

fóruma azoknak, akik nem akarnak kétsebességes Európát,

ahogy nem akarják azt sem, hogy Magyarország perifériára szoruljon az EU-ban.

Ujhelyi István nem pártot vagy mozgalmat alapított, hanem szellemi inkubátorházat Forrás: Origo

Ujhelyi megkérdezett néhány ismert embert, hogy Magyarország az EU-n belül vagy kívül nyújt-e több gyarapodást, biztonságot? Néhány válasz:

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke: Nem kétséges, hogy Magyarország biztonságosabb, fejlődőbb és erősebb, ha része az Európai Uniónak. Egyetlen európai ország sem elég erős ahhoz, hogy egyedül nézzen szembe a XXI. századi kihívásokkal.

Bródy János magyar énekes, zeneszerző: Magyarország felemelkedése és a nyugati demokráciák életszínvonalához való felzárkózása nem képzelhető el az Európai Unión kívül.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója: A helyes választ felelősséggel csak annak függvényében merném megadni, ha biztos lehetnék abban, hogy a jelenlegi problémák nem vezetnek az unió széteséséhez.

Székhelyi József színművész: Magyarország biztonsága, gyarapodása az EU-n belül képzelhető el csak. Nem EUfória kívántatik - ezt nem is várja tőlünk senki -, csak józanság és a történelmi múlt pontos ismerete.