Népszavazást lengetett be Rogán Antal

Parlament Orbán Viktor Fidesz Rogán Antal
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
A megnőtt terrorkockázat, terrorfenyegetés miatt további intézkedésekre van szükség - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. Rogán Antal azt is mondta, ha az ellenzék nem szavazza meg az alkotmánymódosítást, akkor a kormány az emberekhez fordul.
Vágólapra másolva!

Az Európát érő ellenőrizetlen bevándorlás nem szűnt meg, a biztonsági szervek arra figyelmeztetnek, hogy a következő hónapokban, években terrorcselekményekre készülnek Európában - közölte Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint

ez a helyzet azt kívánja meg, hogy továbblépjünk a határok védelmén

- mondta a miniszter, hozzátéve: nem egyszerűen alkotmánymódosításról van szó, hanem több, a mindennapok biztonságát erősítő javaslattal készülnek.

Orbán Viktor és Rogán Antal: a miniszter szerint nem egyszerűen alkotmánymódosításról van szó Fotó: Polyák Attila - Origo

Rogán bízik abban, hogy a parlament az ellenzék támogatásával felelős döntést hoz, de ha nem, akkor a kormány az emberekhez fordul.

Terrorvédelmi népszavazás?

Nem Rogán Antal az első, aki valamiféle "mozgósításra" utal az alkotmánymódosítás esetleges parlamenti kudarca okán. Minisztertársa, Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta,

Lázár megjegyezte, a kormány mérlegelni fogja, hogy az alaptörvény-módosítás esetleges leszavazása esetén valamilyen formában egyeztessen a kérdésről az emberekkel.

Orbán Viktor a Normafa helyreállításáról tartott népszavazáson - egy újabb referendum sem kizárt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mint arról az Origo beszámolt, e nyilatkozatok alapján elképzelhető akár az is, hogy a kormány nemzeti konzultációt, esetleg egy országos népszavazást kezdeményezne a terrorveszélyhelyzetről szóló alkotmánymódosításról. Utóbbit nyilván nem a pontos jogszabály-szövegről, hanem inkább a kérdésről, a témakörről, mivel konkrétan az alaptörvényről nem lehet népszavazást tartani.

Egy újabb nemzeti konzultáció lehetősége is benne van a levegőben Fotó: Origo

Míg egy nemzeti konzultáció egymilliárd forintba, addig egy referendum négyszer ennyibe is kerülhet, és nem is biztos, hogy sikeres lenne. Egy esetleges referendum szempontjából érdekes, hogy éppen a Fidesz–KDNP-kétharmad volt az, amely 2010 után a népszavazási törvényt is megváltoztatta: azóta 50 százalék alatt érvénytelen a referendum.

Szijjártó: Az EU a vesztébe rohan

Az unió félreérti a helyzetet, és hónapok óta terméketlen viták zajlanak az Európai Unióban a bevándorlással kapcsolatban a migrációs válság megoldásáról - mondta a témáról Szijjártó Péter az uniós külügy- és védelmi miniszterek amszterdami informális találkozójának zárónapján.

Szijjártó Péter szerint az EU a vesztébe rohan Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Elfogadjuk, hogy az elvek fontosak, és az elvek védelme is fontos, de

- mondta a tárcavezető. Mivel a helyzet nem javul Szíriában, egyre többen érkeznek a szír-török határra, ami azt mutatja, hogy az Európai Unióra háruló bevándorlási nyomás növekedésére számíthatunk - tette hozzá.