Ügyes trükkel csempésztek menekülteket

Magyarország elnevezésű személyi okmányok, útlevél, személyi, jogosítvány
Vágólapra másolva!
Harminchárom magyar állampolgár ellen emeltek vádat, akik egy nemzetközi bűnszervezet tevékenységében vettek részt. A banda magyar állampolgároktól vásárolt, majd hamisított útlevelekkel csempészett Törökországból Nyugat-Európába embereket.
Vágólapra másolva!

A bűnszervezet tagjai szerény anyagi körülmények között élő magyar állampolgárokat utaztattak Isztambulba, állták úti- és szállásköltségeiket, az útlevelükért pedig átlagosan ezer eurót fizettek – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

Az érintettek ezután bejelentést tettek úti okmányuk eltűnéséről Magyarország isztambuli főkonzulátusán, ahol ideiglenes útlevelet kaptak, hogy hazatérhessenek.

Kicserélték a fényképeket az útlevelekben (a kép illusztráció) Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A bűnszervezet közben futárokkal Budapestre vitette az útleveleket, ahol kicserélték bennük a fényképeket, majd visszaküldte azokat Törökországba.

A főként szíriai állampolgárságú embercsempészek a hamis magyar útleveleket a Nyugat-Európába tartó menekülteknek adták, akik Isztambulból és Ankarából repültek európai nagyvárosokba.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek küldte el a magyar gyanúsítottak elleni vádemelési javaslatot, míg a külföldi állampolgárokat Törökországban vonják felelősségre.