Halálos kristály terjed a peremvidéken

drog, tű, dizájnerdrog
Drogos Kabulban
Vágólapra másolva!
Az aranyfukszos terjesztők az utcán villognak, miközben a gyerekeink majd meghaltak a szerektől –háborognak a törökszentmiklósi telepen. A város peremén jártunk, ahonnan a hétvégén hat fiatalt, köztük két terhes nőt is kristály-túladagolás miatt szállítottak kórházba – a telepen, ahol elképesztő a szegénység, tarolnak a dizájnerdrogok, és senki sem tudja, milyen szert szív, szúr be éppen.
Vágólapra másolva!

– rohan ki a rózsaszín vályogházból egy kócos asszony, rémült, gyanakvó tekintete hol rám, hol a fotós kollégára villan.

Ebben a törökszentmiklósi, városszéli házban

adagolta magát túl dizájnerdroggal egy nyolc hónapos terhes nő és öt barátja.

Pár utcával arrébb pedig egy másik várandós kismama esett kómába a szertől. Császármetszéssel világra segített csecsemőiket egy sajtóhír alapján egy ideig mindenki halottnak hitte, később kiderült, hogy sikerült megmenteni őket.

"Én is rajta voltam"

A kócos, zavart nő nem tőlünk ijedt meg, hanem a dílerektől, akik a képeket látva állítólag bosszút állhatnak rajta.

A Téglagyár és Szivárvány utca sarkán találtak rá a kómába esett társaságra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Aztán némileg lecsillapodva beszél a hétvégén történt tömeges mérgezésről. Kiderül, az öccse is ott van a négy fiatal férfi között, akik a lélegeztetőgépre kerültek a pentától, az egyik drogtúladagolásos baba pedig az unokaöccse.

„Nem tagadom, én is rajta voltam a kristályon.

akinek elvonása van, „az bármit megtesz, hogy droghoz jusson, lop, csal, betör, tényleg mindent. Én elveszítettem miatta a házamat, az uram beállva szétvert, volt, hogy majdnem meghaltam” – mondja, a pár méterre dolgozó szomszédok pedig bólogatnak, közbeszólnak: itt sokan cuccoznak,

a 12 éves gyerek szájában is ott fityeg a műfüves cigi,

erre még van pénz, más anyagra nem telik a cigánysoron.

Ebben dohány van, rendes, de a herbálos változat is népszerű Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kint parádéznak

A dizájnerdrog a módosabb helyi családokat sem kíméli. Suki Gyuláné nagy házban él, három fiát kitaníttatta, a negyedik azonban a szerek rabja lett, az asszony már az életéért aggódik.

A fiam életéért aggódom - mondja Suki Gyuláné Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Mi lett volna, ha ő is abból az adagból kap, mint a többiek? Most őt is gépek tartanák életben" – háborog a nő. Indulatosan beszél a város határát uraló dílerekről is: egyet ugyan elfogtak, de maradt még elég – Sukiné szerint a

rendőrök szeme láttára, menő autókban, arannyal-fuksszal megrakottan parádéznak

az utcán, és a hétvégi tömeges túladagolás után sem álltak le a terjesztéssel.

A megelőzés sem segít?

A drog ellen nem sokat tehet Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere sem. „Nincsenek hatósági jogköreink, nem foghatjuk el a feltételezett elkövetőket” – mondja a jobbikos városvezető.

A polgármester arra panaszkodik, hogy hatósági jogkörök nélkül szinte tehetetlen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Markóték szankció helyett megelőzéssel, prevenciós programokkal próbálják kezelni a helyzetet, figyelmeztetik a lakosságot, de az előadásoknak a jelek szerint nincs elrettentő hatásuk.

Innovatív ágazat

A település nem számít drogfogyasztás szempontjából kiemelkedően fertőzöttnek, a hétvégi tragédia inkább az új pszichoaktív szerek terjedésére figyelmeztet. Népszerűségüket magyarázza, hogy az italhoz képest is olcsók, erősen ütnek, és a 2012-ben bevezetett tiltólisták sem tudják követni fejlesztésüket:

csak 2014-ben 101 dizájnerdrog bukkant fel Európában, ebből 40 Magyarországon,

az újabb innovációk pedig letiltásukig legálisnak számítanak. A katinonalapú dizájnerszerek online és utcai forgalmazása az elmúlt öt évben komoly szürkepiaci ágazattá fejlődött Magyarországon – a szürkeség abból adódik, hogy a hatóanyagok egy része legális, csak épp emberi fogyasztásuk tiltott.

Vödrökben készül a herbál, a növényi törmelékkel kevert szintetikus drog Forrás: Police.hu

A webshopok ezt azzal hidalják át, hogy az árulista mellé kiírják, "nem emberi fogyasztásra" – mondta az Origónak Gén, a hazai droghelyzetet jól ismerő forrásunk. Szerinte a

nagymenő terjesztők akár 100 milliókat is profitálhatnak a szerekből,

de az elosztási piramis alján álló vidéki csencselőknek is jól jön az extra pár tíz- vagy százezer forint.

"Elrohadnak a fogaid"

A pörgetős stimuláló szereknek azonban iszonyatos mellékhatásai lehetnek:

túladagolva paranoiás pánik- vagy dührohamot, téveszméket, hallucinációt, görcsöket, extrém magas lázat okoznak.

Ráadásul, a dizájnerdrog legalább olyan masszív függést válthat ki, mint a heroin. „Ha lövöd, akkor hamar függő leszel, elrohadnak a fogaid, mert a kalciumot kivonja belőle, leállhat a veséd, és bármikor meghalhatsz, ha csinálod. 15 éves vagyok... 1 szeri alkalomnak akartam, kipróbálni, de azóta kb. havonta benne vagyok 1-2 éjszakába. 3 napja nem aludtam szinte semmit, nem ettem, és

és nagyon nehezen tudok vizelni" – írja a gyakorikerdesek oldalon egy kristály-, másik nevén pentahasználó.

Egy is sok lett volna

Ilyen, évek óta betiltott drogot, vagyis pentedront fogyasztottak a törökszentmiklósi várandós nők is, valószínűleg két másik szerrel, alfa PVP-vel és ab fubinacával keverve. "Ezek magukban is életveszélyesek, adott helyzetben 0,1 gramm kiütheti az érzékenyebb szerhasználót, hát még ha együtt szedik be" – mondta az Origónak Zacher Gábor.

Ezekből a porokból egy is életveszélyes lett volna - állítja Zacher Gábor toxikológus Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Honvéd-kórház toxikológusa szerint a legnagyobb kockázat abban rejlik, hogy nemcsak a drogosoknak, de a dílereknek sincs fogalmuk arról, hogy valójában milyen hatóanyagokat adnak-vesznek, akár az internetről: a penta, vagy kristály felirat nem magyaráz meg semmit, pedig adott esetben halálos összetételű drog lapulhat az 1500 forintos pakkban.

Aki nem él, azt meg sem ölhetik

Hiába veszélyeztették magzataikat, a Büntetőtörvénykönyv szerint emiatt nem lehet elítélni a két törökszentmiklósi nőt – állítja Magyar György. Az ügyvéd szerint a törvény csak a már megszületett személyeket tekinti élőnek - aki pedig nem él, az meg azt meg sem ölhetik vagy sebesíthetik, legalábbis ez a Btk. álláspontja, ami nem mindig foglalkozik az erkölcsi felelősség kérdésével.

Magyar György hozzátette, az anyák ellen azért indulhatna eljárás, mert illegális drogot használtak – de ha korábban nem kerültek a rendőrség látókörébe, a büntetést kiválthatják pár hónapos drog eltereléssel is.

A értelmezés ugyanakkor ellentmondásos, hiszen a Polgári törvénykönyv szerint az ember jogképessége fogantatásától haláláig tart- nem véletlenül lehet meg nem született gyermek tervére családi otthonteremtési kedvezményt felvenni, a magzat élethez való jogát pedig az alaptörvény is elismeri.

Amikor a szabályozás is árt

A tiltólisták bővítése ironikus módon ronthat a rendszeres fogyasztók helyzetén. A dílerek egy része kitart az illegálisnak minősített szerek szórása mellett, sokan viszont igyekeznek a szürke zónában maradni. Ha a régi hatóanyagot betiltják,

a jogszabályokat figyelő kereskedők behoznak egy analóg, még legális szintetikus szert,

és ugyanazon a neveken (kristály, zene, penta, kati) hozzák forgalomba. A vevő azonban erről semmit sem tud, a megszokott mennyiségben szúrja, inhalálja a réginél tízszer erősebb anyagot. Az sem segít, hogy a törzsvevők fokozódó drogtoleranciája miatt

egyre keményebb a herbál is,

azaz a növényi törmelékre szórt szintetikus kannabinoid. Van olyan típus, aminek egy slukkja kiüti az embert, különösen az érzékenyebb kiskorúakat, akik között a herbálozás már elterjedtnek számít.