Meggyanúsították Simicska két emberét

MAHIR oszlop sikertelen eltávolítása 2016 január 6-án a Bartók Béla úton MAHIR oszlop sikertelen eltávolítása 2016 január 6-án a Bartók Béla úton
MAHIR oszlop sikertelen eltávolítása 2016 január 6-án a Bartók Béla úton
Vágólapra másolva!
Rövid időn belül kétszer is hatósági ellenőrzést tartott a rendőrség annál az őrző-védő cégnél, amely Simicska Lajos hirdetőoszlopait védi. A főváros által megbízott bontócég embereinek körében az a hír terjed, hogy péntekre már az őrző-védők engedélyét is bevonhatják. A cég két emberét kihallgatták a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Huszonnégy órán belül kétszer is - kedd este és szerda reggel - hatósági ellenőrzésre vonult ki a rendőrség annak az őrző-védő cégnek a székhelyére, amelyiknek az emberei napok óta a testükkel védve próbálják megakadályozni, hogy a Fővárosi Önkormányzat cége lebontsa a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir-cég közterületi hirdetőoszlopait.

Bevonják az engedélyüket?

A Simicska őrző-védőivel szerdán is a városban hirdetőoszlopról hirdetőoszlopra kergetőző bontócég, a BKK Közút Zrt. bontóbrigádjai körében az Origo információi szerint az a hír terjed, hogy hamarosan már könnyebben tudnak dolgozni, mert

péntekre bevonhatják a munkájukat jelenleg hatékonyan akadályozó biztonsági embereket foglalkoztató cég működési engedélyét.

Azt a Simicska-érdekeltség Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője megerősítette az Origónak, hogy a rendőrség kétszer is kiszállt az őrző-védő céghez, keresték a hibákat, keresték a vezetőt is, de ő éppen külső helyszínen volt, hiszen éppen bontották a Mahir oszlopait.

Rendőrök egy oszlopbontás-kísérlet helyszínén szerdán a főváros XI. kerületében Fotó: Szabó Gábor - Origo

Magyar György ügyvéd elmondta, a rendőrségnek joga van hatósági ellenőrzést tartani, hiszen a rendőrség az ilyen jellegű vállalkozások felügyeleti szerve. Ezt a céget azonban eddig nem ellenőrizték, most viszont egy nap alatt kétszer is - ezt furcsállta az ügyvéd.

Magyar György szerint egy nap alatt kétszer is ellenőrizték a céget a rendőrök Forrás: Polyak Attila

Napközben, amikor a főváros több helyszínén ismét megpróbálta a főváros által megbízott bontócég elvinni a hirdetőoszlopokat, a rendőrök több esethez is kiszálltak, és az őrző-védő cég embereit ellenőrizték, adatokat egyeztettek velük - tette hozzá Magyar György.

Bevitték két emberüket

Puskár Anett, a Mahir Cityposter Kft. tanácsadója az Origónak azt is elmondta, hogy információik szerint a rendőrök szerda este

az otthonából előállították és bevitték a rendőrség Teve utcai központjába az őrző-védő cég egyik emberét.

Azt nem tudják, hogy a lépésnek köze van-e a plakátháborúhoz. Kerestük a rendőrséget is az előállítás ügyében, azt közölték, hogy az BRFK kedden este garázdaság vétség gyanúja miatt hallgatott ki egy 40 és egy 48 éves budapesti férfit. A rendőrség még annyit közölt, hogy az előállítás összefüggésben van a Mahir-cégnek végzett tevékenységükkel, de nem vették őriztebe a két férfit.

Hivatali visszaélés is lehet

A Mahir-cég jogi képviselője egyébként emlékeztetett arra, hogy a sorozatos rendőrségi ellenőrzést megelőzően, néhány napja Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, Bakondi György a karhatalom bevetéséről és hatósági engedély bevonásáról beszélt.

Bakondi György már célzott arra, hogy bevonhatják az őrző-védő cég engedélyét Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint arról az Origo is beszámolt, Bakondi úgy fogalmazott: az oszlopok elszállításához a karhatalom segítségét is kérheti a Fővárosi Önkormányzat; ha ezt megteszi, a rendőrség megadja a támogatást. Azt is mondta, ha egy biztonsági cég jogellenesen jár el a rendőrséggel szemben, akkor erre válaszul bevonhatják a vállalat összes engedélyét.

A Váci úton is próbáltak elvinni egy Mahir-oszlopot szerdán Forrás: Origo

Magyar György ügyvéd szerint mindezek az események és előzmények így összességében felvethetik a hivatali visszaélés gyanúját. A büntető törvénykönyv szerint ugyanis a hivatali visszaélés úgy is elkövethető, ha az illető egyéb módon visszaél hatalmával - az ilyesmi akár 3 évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Zaklató jellegű ellenőrzés

A Mahir Cityposter jogi képviselője megjegyezte, hogy a bírói gyakorlatban ez az egyéb módon történő hivatali visszaélés azt jelenti, hogy az illető valamilyen személyes cél érdekében, vagy más érdekében cselekszik.

A bírói gyakorlat továbbá példákat is felsorol az ilyen hivatali visszaélésre: zaklató jellegű ellenőrzés, igazoltatás, előállítás.

Magyar György az Origónak azt mondta, azt tanácsolta az őrző-védő cégnek, hogy az események tisztázása után, ha felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor

a hivatali visszaélés gyanújának kivizsgálása érdekében tegyenek bejelentést az ügyészségen,

ha pedig rendőri túlkapást tapasztalnak, akkor forduljanak a Független Rendészeti Panasztestülethez.

Kerestük a rendőrséget is, az után érdeklődve, hogy a rendőrség valóban kétszer is kiszállt-e ellenőrzésre a Legion Invictus Kft.-hez, illetve mit tapasztaltak ott, találtak-e hiányosságot, és ha igen, mit, illetve mi volt ennek a szankciója. A rendőrség kérdésünkre azt közölte, hogy hatósági ellenőrzést folytattak a cégnél, de mivel folyamatban lévő ügyről van szó, részleteket nem kívántak közölni.

Ezer forint óránként

Kiemelt bérezést ígért egyébként az őrző-védőket toborzó hirdetésében a Mahir Cityposter. Kíváncsiak voltunk, hogy ez mennyi pénzt jelent, úgyhogy felhívtuk a megadott számot. Az ügyintéző érdeklődésünkre azt mondta, alkalmi munkáról van szó, napi jelleggel és azonnali kezdéssel.

Csak biztonsági szolgálatra érvényes vagyonőri igazolvánnyal rendelkező

személy- és vagyonőröket keresnek, bruttó 1100 forintos órabérrel, ami körülbelül nettó ezer forintot jelent.

Ez körülbelül a duplája annak, amit a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) kínált a minap a hólapátolásra jelentkezőknek: ott nettó 4200 forintot fizetnek egy nyolcórás műszakért.

Ezt az oszlopot végül nem vitték a bontók Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Simicska-cégnél a munka jellegéről az érdeklődőknek azt mondják, "ha követi az eseményeket, a híreket, tudja milyen munkáról van szó". Azt is hozzátették, hogy szabadtéri munkavégzésre keresik az embereket, és nem feltétlenül napi 8 órába, mert kedden este is 9 óráig tartott a "műszak".