MSZP-casting: kilőtt Botka mellől Hiller

parlament, országygűlés, plenáris ülés, Hiller István
Vágólapra másolva!
Mind a négy elnökjelöltet továbbengedte szombati meghallgatásuk után az MSZP kongresszusi jelölőbizottsága, ahogy a választmányi elnöki posztra jelentkező két aspiránst is, de míg az elnökjelölteknél viszonylag kiegyenlített volt a szavazás, utóbbiak közül Hiller István jelentősen több voksot kapott, mint az újrainduló Botka László. Már biztos, hogy változás lesz az alelnökök sorában is.
Vágólapra másolva!

Hiller István győzelmét hozta az Origo információi szerint az MSZP választmányi elnöki posztjáért folyó küzdelemben a szombati jelölőbizottsági szavazás. Igaz, ez csak az "elődöntő", hiszen - bár arányaiban sokkal kevesebb szavazattal -, de az újrainduló Botka Lászlót is átengedte a testület, hogy közülük majd június 25-én a kongresszusi küldöttek válasszanak.

Hiller "futott be" inkább

Megírtuk, az MSZP "parlamentjének" számító országos választmány elnöki posztja a pártelnök után a második legfontosabb tisztség. Erre jelentkezett Hiller István, aki 2004–2007 között már volt a párt elnöke, jelenleg az Országgyűlés alelnöke.

Hiller István víziója meggyőzőbb volt a jelölőbizottságnak, mint Botka Lászlóé Fotó: Origo

A jelölőbizottsági szavazás is alátámasztja az Origo korábbi információit, miszerint a párt tagsága szívesen látna egy markánsabb, aktívabb szereplőt a választmányi elnöki poszton, így elég jók lehetnek Hiller István esélyei.

Négy elnökjelölt még mindig

A legfontosabb, a pártelnöki posztra aspirálókat szintén meghallgatta az egész nap ülésező jelölőbizottság, de itt nagy izgalom egyelőre nem volt, hiszen mint az előre várható volt,

a testület senkit sem rostált ki, mind a négy elnökjelöltet továbbengedte:

az újrainduló Tóbiás Józsefet és három kihívóját, Harangozó Tamást, Molnár Gyulát és Szanyi Tibort.

Az MSZP elnökjelöltjei: Szanyi Tibor, Tóbiás József, Molnár Gyula és Harangozó Tamás Forrás: Origo / MTI

Méghozzá az Origo értesülései szerint viszonylag kiegyenlített szavazással. Megírtuk: azért is engedték tovább a kongresszus elé mind a négy jelöltet, mert ők a párt alapszabálya szerint azzal váltak jelöltté, hogy országszerte összegyűjtötték az induláshoz szükséges 1500 aláírást.

Steiner Pál vezeti a 24 fős testületet

A jelölőbizottság elnöke Steiner Pál korábbi V. kerületi polgármester és egykori országgyűlési, illetve fővárosi közgyűlési képviselő. A testület rajta kívül 24 főből áll: mind a 19 megye, valamint Budapest 1-1 tagot delegált a testületbe - ők szavazati joggal bírnak. Tag még az MSZP platformjai által küldött 1-1 ember, de nekik csak tanácskozási joguk van.

Ketten akarnak helyettesek lenni

A választmányi elnöki poszthoz hasonlóan kétszereplős lesz, és a kongresszus előtt dől majd el az elnökhelyettesi tisztségért folyó verseny is. Indul a jelenlegi elnökhelyettes, Gőgös Zoltán, aki a hét elején a parlamentben rosszul lett, és szívkoszorúér-műtétet hajtottak végre rajta. A kihívója pedig Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes.

Gőgös Zoltán újraindul az elnökhelyettesi posztért – a kongresszus dönt majd

Forrás: Origo

Úgy tudjuk, Gőgöst lábadozása miatt telefonon hallgatták meg, Tóth pedig nem tudott jelen lenni, így őt a jövő hét keddi pótnapon várják, de Gőgös jelentős támogatást kapott a szavazásnál.

Alelnökök: egyvalaki új lesz

A terveknek megfelelően a kilenc jelentkezőből csak négyet engedett át a jelölőbizottság, vagyis itt tényleg érdemi "kínálatcsökkentés" volt a kongresszusra készülve.

A szavazás alapján biztos, hogy az alelnökök közül egyvalaki új lesz, mivel Márton Roland újraindulását leszavazta a testület.

Két másik jelenlegi alelnök viszont továbbjutott: Lukács Zoltán és Ujhelyi István. Az új jelentkezők közül Nemény András és Gúr Nándor szerezte meg a kongresszusi megmérettetéshez szükséges támogatást a jelölőbizottságtól.

Ujhelyi István jó eséllyel újrázhat az alelnöki poszton Forrás: MTI/Kovács Attila

A többi aspiráns kiesett: Gurmai Zita, Korózs Lajos, és Hegyi Gyula. Hegyi legutóbb azzal került a hírekbe, hogy baloldali polgári köröket szervez. Az Origo információját, miszerint Varga László is indult az alelnöki posztért, de nem kapta meg a szavazáson a lehetőséget az indulásra, a politikus utóbb úgy pontosította: sokan jelölték, de végül nem pályázott az alelnökségre, csak az elnökségi tagságra.

Az elnökség nagy része megvan

Túljelentkezés volt az elnökségi tagságra is: az indulók között akadtak jelenlegi elnökségi tagok és új jelentkezők is, sőt van olyan jelölt is, aki alelnökként és elnökségi tagként is beadta pályázatát - a többes indulásra az alapszabály módot ad.

Tüttő Kata újraindult az elnökségi tagságért, és már biztosan továbbjutott Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Végleges szám a továbbjutókról még nincs, mert mintegy fél tucat jelöltet csak a keddi pótnapon hallgat majd meg a bizottság.

Az Origo értesülései szerint a kongresszusi jelöltcsapatba 11-en jutottak be szombaton.

A 11 biztos elnökségi tagjelölt: Gurmai Zita, Korózs Lajos, Bangóné Borbély Ildikó, Beke Károly, Bihal Dávid, Brunner Tibor, Tüttő Kata, Györfi Mihály, Molnár Zsolt, Király József és Dániel Magdolna.

Nem elég a sima egyharmad

Amikor a jelölőbizottság minden jelölt meghallgatása után szavazott a továbbjutásról, az adott jelöltnek meg kellett kapnia legalább a tagok egyharmadának szavazatát. De egyrészt ez még önmagában nem elég, másrészt ez esetben nem is sima egyharmadról van szó. A jelölőbizottság tagjai ugyanis nem magukat, hanem a testületbe őket jelölő megyéket, pontosabban azok kongresszusi küldötteit képviselik. A jelölőbizottság fővárosi küldöttje például szavazatával Budapest mintegy 70 küldöttje nevében enged tovább vagy "ejt ki" valakit, ahogy Komárom-Esztergom megye bizottsági tagja hét küldöttet képvisel. A jelölőbizottság előtt az egyes tisztségekre jelentkezőknek tehát az összesen 360 kongresszusi küldött legalább egyharmadának támogatását kellett ilyen áttételes módon megszerezniük, ráadásul - éppen a megyei küldöttek száma közötti nagy eltérések miatt - az is a "továbbjutás feltétele" volt, hogy a megfelelő számú támogatás legalább 5 különböző helyről adódjon össze: tehát legalább 5 eltérő megye vagy Budapest támogassa.