Terrorizmussal vádolt férfit véd a Jobbik alelnöke

nem hátrálunk tüntetés budaházy györgy
Vágólapra másolva!
Védelmébe vette Novák Előd, a Jobbik alelnöke a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy Györgyöt. Egészen pontosan azt tartja igazságtalannak, hogy míg Biszku Béla két év felfüggesztett börtönt kapott, addig az is elképzelhető, hogy Budaházy soha nem szabadulhat. 
Vágólapra másolva!

Az egyik közösségi oldalon írt a több bűncselekménnyel vádolt Budaházy Györgyről a Jobbik alelnöke, Novák Előd. A bejegyzésében röviden be is mutatja Budaházyt:

Azt, hogy ezzel arra gondol-e Novák, hogy amivel Budaházyt vádolják, az egybevág a Jobbik alapító nyilatkozatával, nem fejtette ki.

Budaházy György az egyik tüntetésen Fotó: Bielik István - Origo

Annyii biztos, hogy Budaházyt többek között azért tartóztatták le és tartják jó ideje fogva, mert a vád szerint: 2007 és 2008 között több akkori országgyűlési képviselő, illetve miniszter házát támadta meg a Magyarok Nyilai nevű szervezet, amelyet ő vezetett. Tucatnyi Molotov-koktélos támadással, illetve robbantásos terrorcselekménnyel vádolják. De a vád szerint

megtámadták a Broadway Jegyirodát is, és több, a melegek körében népszerű bárt,

ezzel – ahogy az ügyészség fogalmaz – félelmet keltettek a lakosság egyes csoportjaiban, és ez is volt a céljuk. Az egyik felgyújtott bárban többen is voltak, így azért aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletével vádolják. A támadásokban senki sem halt, de ez csak a szerencsének volt köszönhető.

Csintalan Sándort, a HírTV műsorvezetőjét, korábbi MSZP-s politikust viszont súlyosan megverték, többen vascsövekkel támadtak rá. Végül – miután az életéért könyörgött – a véresre vert férfitól elvették a nála lévő néhány ezer forintot, majd magára hagyták.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kerestük Novák Elődöt, de egyelőre nem válaszol a kérdéseinkre. Szerettünk volna vele hosszabb interjút készíteni, de a párt sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy: „A következő hetekben nem kíván interjút adni önnek sem Vona Gábor, sem Dúró Dóra, sem Novák Előd. Megértését kérjük ezért. A közelgő tisztújító kongresszust követően felmerülő interjúigényre sem tudunk biztosat ígérni.” (A párt elnökét, Vona Gábort, illetve Dúró Dóra országgyűlési képviselőt – aki Novák Előd felesége – más ügyekben is szerettük volna kérdezni, ezért küldtük a megkereséseket.)

A sajtóosztálytól kapott levélben is említett tisztújításnak egyébként minden bizonnyal Novák is áldozata lesz, a párt elnöke, Vona Gábor korábban ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi alelnökök helyére másokat szeretne. Többek között Toroczkai Lászlót, aki jó barátságban van Budaházy Györggyel. A Hunnia nevű radikális szervezetet is közösen alapították.

De más kapcsolat is van közöttük.

Mind a ketten részt vettek 2009-ben a nemzeti radikális oldal Ópusztaszeren tartott csúcstalálkozóján, ahol egyébként ott volt Vona Gábor és Tyirityán Zsolt is.

Ők is barátok, ezt mind a ketten elmondták korábban. Előbbi a Jobbik elnöke, utóbbi a Betyársereg szervezet vezetője, amelybe,„sem zsidók sem cigányok nem léphetnek be”.

Fotó: Bielik István - Origo

Novák a már említett bejegyzésében azt is írja: elképesztő igazságtalanságnak és a rendszerváltozás megcsúfolásának tartja, hogy a tömeggyilkos Biszku Béla két év felfüggesztettet kapott csak első fokon, míg Budaházy Györgyre 20 év fegyházat kér az ügyészség.

A vád szerint Budaházy az Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA mintájára hozta létre a Hunnia Mozgalmat. Az IRA az egyik legszélsőségesebb terrorszervezet volt, amely rengeteg olyan támadást követett el, amelyben sokan meghaltak. Az egyik legszervezettebb és legképzettebb szervezetnek tartották a szakértők. Ugyanez a Hunniáról nem mondható el, a vádirat szerint a Molotov-koktélos támadások egy részét azért nem tudták megvalósítani, mert a mozgalom – ahogy ők nevezték – katonái nem tudták meggyújtani a benzinespalackokat.