Műkörmös és expolgármester vásárolta ki Simicskáék alól az állami földeket

földárverés
Vágólapra másolva!
Félmilliárd forintnyi földet vásárolt meg Tápiószőlős korábbi független polgármestere a lányával azokból a Cegléd környéki állami földekből, amelyeket Simicska Lajos üzlettársának, Nyerges Zsoltnak az érdekeltsége bérel. Korábban ugyancsak a Nyerges-érdekeltség bérelte ceglédi földekre licitált félmilliárdért egy helyi vállalkozó felesége – mint kiderült, nem csak a családja részére, mert több mint 200 millió forintért egy tápiószőlősi műkörmösnek is jutott belőle.
Vágólapra másolva!

Tápiószőlős volt polgármestere, a benzinkúttól a szállítmányozásig sok mindenben érdekelt Veres József László maga sem tudja, miért és miből vettek a lányával közösen félmilliárdért állami földeket – elárulni legalábbis nem akarta az Origo kérdésére.

Új főbérlőt kaptak Simicsáék

Egy nap alatt 271 millió forintot költött Veres József László Cegléd környéki földekre, legalábbis ekkora összegben tett érvényes árajánlatot az állami földárverésen Tápiószőlős korábbi független polgármestere – 1998–2006, majd 2010–2014 között töltötte be ezt a tisztséget.

Veres József László vásárlásai a Nemzeti Földalapkezelő hirdetményéből kiemelve Forrás: Origo

Az expolgármester 149 hektárnyi olyan állami földre licitált, amelyek 2051-ig érvényes földbérleti szerződéssel terheltek.

Nem is akárki a bérlő, hanem az Orbán Viktorral háborúzó Simicska Lajos üzlettársának, Nyerges Zsoltnak az érdekeltsége,

a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. (DPMG).

Az expolgármester által megvásárolt legnagyobb értékű területről szóló adásvételi szerződés Forrás: Origo

A bevásárlólista azonban még nem teljes, mivel a tavaly november 24-i földárverésre elkísérte Veres József Lászlót a lánya is. Veres Szilvia maga is vett földet, ugyancsak Cegléd környékén: egy 116 hektáros darabot, 231 millió forintért. Ez így összesen 501 millió forint és 265 hektár.

A politikában és az üzletben

Veres József László 2014-ben is elindult az önkormányzati választáson, de nem őt választották meg polgármesternek, ugyanakkor az üzleti életben továbbra is sikeres. Neki, illetve családjának több vállalkozása is van.

Van például egy mezőgazdasági cége, a Transcom '94 Kft., amelynek ő a többségi tulajdonosa

a felesége mellett, aki az ügyvezetői feladatokat is ellátja.

A növénytermesztéssel foglalkozó, 1994-ben alapított cég 2014-ben 32 millió forint árbevétel mellett arányaiban jelentős, 8,7 milliós adózás utáni eredményt ért el. Nem megy ilyen jól egy másik családi cég, a gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó és Tápiószőlősön egy benzinkutat is üzemeltető Wecamo Kft., amely bár 2014-ben 291 milliós forgalmat csinált, 235 ezres mínusszal zárta az évet.

Viszonylag jól muzsikált 2014-ben egy harmadik Veres-érdekeltség, a Rutinvest 2000 Bt., amely 12 milliós nettó árbevétel mellett adózás után kétmilliós profittal zárt. A családi cégcsoport zászlóshajója a szállítmányozással foglalkozó Veres Kft., amely

az utóbbi öt év mérlege alapján minden évben egymilliárd fölötti árbevételt termelt,

és 2014-ben 71 milliós adózott eredményt ért el.

Nincs az információk birtokában

Az Origo kereste Veres József Lászlót, hogy megtudja, miért gondolták úgy, hogy a család erősíti az agrárvonalat, rendelkezik-e valamelyikük aranykalászos gazda minősítéssel, van-e már most is gazdálkodásra használt földterületük. Kérdeztük azt is, hogy a földvásárlások összesen félmilliárd forintot meghaladó összegét saját forrásból fizetik-e ki, vagy igénybe veszik az állami hitellehetőséget.

Veres József László ment és vett, de nem árulta el, miért és miből Fotó: Polyák Attila - Origo

A volt polgármestertől nagyon rövid választ kaptunk e-mailben. Azt írta,

További kérdéseinkre nem válaszolt, és amikor újra írtunk, már elutasító választ kaptunk. Veres József László azt írta,

Hogy miért nem, az is kiderült leveléből: „mert azoknak én sem vagyok a birtokában”. Így sajnos a többi kérdés megválaszolatlan lesz – fűzte hozzá az expolgármester, aki, megelőzve a további felesleges levélváltást és érdeklődést, azt is tudatta: „Kérem a jövőben elektronikus leveleket ne küldjön, mert nem fogunk rá válaszolni.”

Már elvittek félezer hektárt

Nem csak a Veres-család vásárolt egyébként nagy tételben a Nyerges-érdekeltség DPMG által használt állami földekből. Mint arról az Origo beszámolt, egy titokzatos asszony egy március 29-i földárverésen ugyancsak Nyerges-földekre licitált: Kaposvári Zsoltné néhány perc alatt több mint 500 hektárnyi, Cegléd környéki földre tett ajánlatot, összesen majdnem félmilliárd forint értékben.

Azt már akkor lehetett tudni, hogy Kaposváriné férje egy tehetős ceglédi vállalkozó. Kaposvári Zsolt Petra Trans nevű, ceglédi székhelyű nemzetközi fuvarozó cége töretlenül fejlődő vállalkozás. A földvásárlás részleteiről annak idején hiába kérdeztük Kaposvári Zsoltot, nem kaptunk választ.

Műkörmösnek is jutott belőle

Akkor még csak azt lehetett tudni, hogy Kaposvári Zsoltné licitált, de sejthető volt, hogy a fejenkénti 300 hektáros törvényi korlát miatt nem minden földet maga vásárol meg a saját nevére. Azóta a földalapkezelő szervezet honlapján megjelent a március 29-i árverés eredményhirdetése is, és ebből kiderül, kik az akkori ügylet mögött álló valódi vásárlók.

Az nem okozott meglepetést, hogy a négyből két földterületet a Kaposvári család szerzett meg:

114 hektárt 99 millióért Kaposvári Zsolt, míg édesapja, Kaposvári Márton 182 hektárt 156 millióért. A maradék kettő, összesen 216 millió forint értékű 248 hektárnyi földterületet végül nem Kaposváriék, hanem Komjáti Zsuzsanna Eszter szerezte meg.

Az árverési tájékoztató szerint két területet is Komjáti Zsuzsanna Eszter szerzett meg végül Forrás: Origo

Az újdonsült földtulajdonos a Facebook-adatlapja szerint műkörmösként dolgozik Tápiószőlősön. Érdekesség, hogy a szépségipar mellett a médiában is érdekelt: a Cegléd Rádiót üzemeltető cég ügyvezető igazgatója.

A vállalkozás, az Alföld Kapuja Rádió Kft. – amely négy éve kapta meg a médiaszolgáltatási jogosultságot a Médiatanács adatai szerint – egyébként Kaposvári Zsolt ceglédi lakcímére van bejegyezve, a tulajdonosa pedig az ugyanezen a címen működő Avanda Busz Kft., aminek Kaposvári az ügyvezetője, valamint édesanyjával együtt a tulajdonosa.

Van más kapcsolat is a teljes nevén Csizmadiáné Komjáti Zsuzsanna Eszter és a Kaposvári család között. A Facebookon legalábbis Csizmadiáné ismerőse Kaposváriné Határ Anitának, aki Kaposvári Nándor felesége. Kaposvári Nándor pedig Kaposvári Zsolt testvére.

Nagybirtokokat építenek?

Nem számolva természetesen a Kaposváriné által licitált, de végül Komjáti Zsuzsanna által megvett földeket,

a Kaposvári családnak összesen több mint 630 hektár állami földje van,

mivel a március 29-i földárverésen kívül Kaposvári Zsolt az elmúlt négy hónapban a saját nevén 228 hektár állami földet vett javarészt Cegléden, de vásárolt 47 hektárt Törtelen és 108 hektárt Kőröstetétlenen is, utóbbi helyszínen pedig még az édes

A Kaposvári család és ismerősük is több földterületet vásárolt Pest megyében Forrás: Origo

De az említett műkörmös-ügyvezető, Komjáti Zsuzsanna Eszter szintén vásárolt más földárveréseken is, nem csak március 29-én. A földalapkezelő szervezet tájékoztatóiból kiderül, hogy március 1-jén 54 milliót fizetett egy 35 hektáros ceglédi földért, három nappal később pedig 44 milliót egy 88 hektáros csemői földért. Komjáti Zsuzsanna egyébként kétszer is indult függetlenként Tápiószőlősön az önkormányzati képviselőségért, de sem 2006-ban, sem 2010-ben nem jutott be a testületbe.

Az új tulajdonos díjat emelhet

A több lépcsőben megszerzett földterületekre hiába van 2051-ig szóló bérleti szerződése a Simicska-üzlettárs Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó DPMG-nek,

a földek új tulajdonosa egy jelentős díjemeléssel ellehetetlenítheti a jelenlegi bérlőt.

Erre nem régóta van lehetőségük az állami földeket megszerző új tulajdonosoknak, hiszen csak tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés az ezt megengedő törvénymódosítást.

A sokak által lex Simicska II.-ként emlegetett javaslat benyújtója Győrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke volt, csakúgy, mint a lex Simicska I.-é. Az első változat is azt célozta, hogy a piaci viszonyoktól elrugaszkodott, alacsony állami bérleti díjakat az új tulajdonos emelhesse, ám ez a lehetőség csak a 2013. december 15. után kötött szerződésekre szólt.

A Simicska-üzlettárs Nyerges Zsolt érdekeltségének kezelésében lévő földeket adtak el Fotó: Bielik István - Origo

Az ennél frissebb megállapodásokat – ilyenek a Simicska-érdekeltségeké, a DPMG mellett a Mezort Zrt. szerződései is – ebből a szempontból a kétharmados földforgalmi törvény védte, ennek módosításához viszont az indítvány nem kapta meg a kellő parlamenti támogatást. Egy hónappal később azonban a lex Simicska II. már egyszerű „feles” többséget igénylő jogtechnikai megoldást alkalmazott ugyanennek a célnak az elérésére.