Díjat kapott a betiltásra számító magyar fejlesztés

crypttalk lehallgatás kém adat
Kifizetődő a mobilkommunikáció teljes védelme
Vágólapra másolva!
Mások mellett innovációs díjat kapott az Arenim Technologies a CryptTalk nevű hívástitkosító kifejlesztéséért. Két napja még úgy beszélt a programról a Fidesz frakcióvezető-helyettese, mint aminek a terjesztését biztonsági okokból illegálissá kellene tenni.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a Parlamentben rendezett ünnepségen adták át az Innovációs Nagydíjat és egyéb fejlesztői elismeréseket. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke azt mondta: a díjazottak olyan alkotásokat hoztak létre, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország versenyképesebb legyen és a modern világban megállja a helyét. Hozzátette: ezek az alkotások újszerűek, hasznosak és piaci értékük van. Kitért arra is, hogy 22 pályázat érkezett, amit az elnök kicsit kevesellt.

Az evopro csoport kapta a nagydíjat

A 2015-ös Innovációs Nagydíjat az evopro csoport - az evopro Innovation Kft. és az evopro systems engineering Kft. - kapta az eRDM dinamikus vasúti terhelési rendszer kifejlesztéséért. Mészáros Csaba, a csoport tulajdonos elnöke kiemelte: öt éven át csiszolták a rendszert, ami mára exportképes termékké vált.

További díjazottak

Az ünnepségen átadták az Agrár Innovációs Díjat, amelyet az Univer Product Termelő és Kereskedelmi Zrt. nyert el a csípős fűszerpaprika nemesítési programjáért, a Környezetvédelmi Innovációs Díjat, amelyet az Aquaprofit Zrt. kapott az arzén tartalmú vizek tisztításában kidolgozott eljárásáért. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Innovációs Díját a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. nyerte komplex vészhelyzeti kommunikációs rendszeréért, az Ipari Innovációs Díjat az Aluinvent Zrt. az alumíniumhab gyártási technológiájának kifejlesztéséért. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját a DAK Acélszerkezeti Kft. kapta a biztonságos acél közúti visszatartó rendszeréért, a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díjában az Arenim Technologies részesült a CryptTalk hívástitkosító szolgáltatás kifejlesztéséért.

Teljes mobilkommunikációs védelmet ígérnek Forrás: Origo

Két napja még ellenezték

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján még arról beszélt, hogy tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a titkosítás miatt a hatóság nem tud élni a törvényesen engedélyezett adatmegismerés jogával. Gulyás még aznap, az Indexnek pontosított: a belügynek a telefonok – bíró engedéllyel történő – lehallgatása nem jelent akadályt, ezzel szemben az olyan alkalmazásokkal, mint a CryptTalk, a Secphone és Silent Phone valóban nem tud mit kezdeni a nemzetbiztonság. Ezért ezen appok terjesztését nehezítené, sőt illegálissá tenné a magyar belügy - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A CryptTalk téma volt a csütörtöki Kormányinfón is. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: nem kívánják betiltani az applikációt, csupán ellenőrizni az ott folyó kommunikációt - terrorhelyzetben.