Botka két lakást kapott ajándékba, Mészárosról nem tudni

Botka László polgármester Szeged
MSZP
Budapest, 2014. május 31. Botka László választmányi elnök nyilatkozik a sajtónak a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának ülése közben a párt VI. kerületi, Jókai utcai székháza előtt 2014. május 31-én. Elrendelte az MSZP választmánya a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni biztosat Magyarország egyik leggazdagabb emberének és a kormányfő barátjának számító Mészáros Lőrinc tavalyi vagyoni helyzetéről, holott a parlamenti képviselők mellett a polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek is nyilatkozatot kell tenniük. Az viszont biztos, hogy Szeged szocialista polgármestere két fővárosi ingatlant is kapott ajándékba, Ózd álláshalmozó jobbikos polgármestere pedig megvette harmadik autóját is.
Vágólapra másolva!

Míg Orbán Viktor kormányfő elsőként hozta nyilvánosságra saját vagyonnyilatkozatát - amiből kiderül, hogy ingatlanvagyona változatlan, tartozása csökkent, könyvkiadásból pedig még jelentős bevétele is volt -, addig

a jelek szerint nem sieti ezt el barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester.

Mészáros vagyona még titok

Pedig miként azt az LMP-s Sallai R. Benedek Orbán vagyonnyilatkozatára reagálva megjegyezte: "úgy illik,a felcsúti gázszerelő vagyona is szerepeljen Magyarország miniszterelnökének vagyonbevallásában."

/i/1602/20160201meszaros-lorinc-avatas-foglalkozas-kozeleti.jpgMészáros Lőrincpolgármester, FelcsútFidesz-KDNP0Cégéből 2014-ben 1,027 milliárd forint osztalékhoz jutott, plusz 1,7 millió forint tanácsadói díjhoz.625.000.0000Több tucat - 44 darab - szántó, erdő, legelő, gyümölcsös és rét van a birtokában Felcsúton, Bicskén és Alcsútdobozon.

Noha bizonyára Mészáros is leadta polgármesterként határidőre a vagyonnyilatkozatát, az Origo annak eddig nem találta nyomát Felcsút község honlapján. Pedig a friss vagyonnyilatkozatból ki kellene derülnie, mire fordította Mészáros Lőrinc azt a pénzt, ami a feleségével közösen birtokolt sikeres építőipari cég, a Mészáros és Mészáros Kft. tavalyi 1,8 milliárd forintos osztalékából őt illette.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc korábban a Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az biztos, hogy a gázszerelőből lett milliárdos, aki a 100 leggazdagabb magyar listáján is szerepelt, polgármesteri megbízatását ingyen látja el - így volt ez már 2014-ben is. Az arra az évre vonatkozó - egyelőre legfrissebb hozzáférhető - vagyonnyilatkozatából az is kiderült, hogy 625 millió forint megtakarítása volt, és

abban az évben a Mészáros és Mészáros Kft.-től is kapott 1,027 milliárd forintos osztalékot.

Mészárosnak 2014-ben még az említett kft.-n kívül négy cégben volt tulajdonrésze, valamint több tucat ingatlana - szántók, erdők rétek - volt Felcsúton és környékén. Azóta a polgármester azzal került a hírekbe, hogy ő és 23 éves fia is vásárolt állami földeket a földárveréseken.

Orbán Viktor avatta fel 2014-ben Mészáros egyik cégének mangalicatelepét Alcsútdobozon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint az Origo beszámolt róla, a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István tavaly arra hivatkozva fordult a fenti, 2014-es állapotot tükröző vagyonnyilatkozat ügyében a hatóságokhoz, hogy Mészáros abban nem adott számot arról, mire költött el 80 millió forintot, eltitkolt 300 millió forint jövedelmet, továbbá

2013-as és 2014-es vagyonnyilatkozatában nem szerepel az a cég, amit akkor az ál-miniszteribiztos Kiss Szilárddal közösen tulajdonolt.

Emlékezetes: ez már Mészáros javított vagyonnyilatkozata volt, mert a korábbiban elfeledkezett a milliárdos osztalékról.

Az Origo megírta azt is, hogy Tényi bejelentése nyomán a rendőrség ugyan a nyomozás elindítására sem látott indokot Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyoni helyzete ügyében, de a felcsúti önkormányzat komolyan foglalkozott az üggyel: vagyonnyilatkozati eljárást folytatott le, de végül arra jutottak, hogy minden rendben.

Botka két lakást kapott ajándékba

Míg más politikusok szülői segítségként csak hitelt kapnak a családjuktól,

Szeged MSZP-s polgármestere két fővárosi ingatlant kapott ajándékba 2015-ben a szüleitől

- derült ki a politikus friss vagyonnyilatkozatából. A polgármesternek eddig is volt egy szegedi családi háza, és egy szuha-mátraalmási üdülője, ehhez kapta most meg a szüleitől egy 95 négyzetméteres V. kerületi lakás felét, míg egy 48 négyzetméteres XIII. kerületi lakást egészében.

/i/1602/20160201botka-laszlo-polgarmester-szegedmszp.jpgBotka Lászlópolgármester, SzegedMSZPhttp://origo.hu/attached/2016020119.pdf00Polgármesteri fizetését nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.43.000.00040.500.00000Eddigi két ingatlana - egy szegedi családi ház és egy szuha-mátraalmási üdülő - mellett szüleitől ajándékba kapott két fővárosi ingatlant 2015-ben: felerészben egy V. kerületi lakást, és teljes egészében egy XIII. kerületit.

Emellett a polgármester - akinek sem jármű, sem nagyobb értékű ingóság nincs a nevén - még

megtakarításait is növelte tavaly: a korábbi 40,5 millió forintról 43 millió forintra

- ennek továbbra is túlnyomó része takarékbetétben van, készpénzt csak 4,5 milliót tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Botka Lászlónak tartozása nincs.

Aki havi egymillióból is szegény

Szinte semmije nincs Ózd jobbikos polgármesterének, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban 2014-ben két polgármester-választáson is a Fideszt meggyőző fölénnyel legyőző, 29 éves Janiczak Dávidnak. Pontosabban megtakarítása van csak kevés, autója viszont annál több. Megtakarítása 280 ezer forint, de

kocsija három is van: Suzuki Swift, Rover 75-ös és egy Fiat Barchetta - utóbbit tavaly nyáron vette.

/i/1602/2016020120150315-budapest-jobbik-janiczak-david.jpgJaniczak Dávidpolgármester, ÓzdJobbikhttp://origo.hu/attached/2016020120.pdf972.323Janiczak havi 621 ezres polgármesteri tiszteletdíja több más tétellel egészül ki majdnem egymillióra.280.0004.500.000Banknak 2,1 millióval, magánszemélyeknek 2,4 millióval tartozik.Résztulajdonosa egy 233 négyzetméteres ózdi udvarnak, rajta egy garázzsal, valamint egy szintén ózdi, 800 négyzetméteres kertnek.

A polgármester korábbi vagyonnyilatkozata már nem lelhető fel a város honlapján, de a legfrissebből kiderül, hogy

igazi álláshalmozó: több tisztsége után havonta összesen csaknem egymillió forintot keres.

Janiczak polgármesteri illetménye 621,5 ezer forint, ehhez 96,6 6 ezer forint közbeszerzési bizottsági tiszteletdíj társul, ami kiegészül 89,7 ezer forint költségtérítéssel, valamint további 40 ezer forinttal, amit az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöki posztjáért kap és 124,4 ezer forinttal, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés tagjaként vehet fel.

Gyurcsányon már keresik

Az országgyűlési képviselőknél ugyanúgy december 31-e volt a vagyonnyilatkozat leadási határideje, mint az önkormányzati képviselőknél, polgármestereknél, ám a helyhatóságoknál - szemben az Országgyűlés hivatalával - vasárnap nem kezdtek neki a papíralapú dokumentumok digitalizálásának, ezt hétfőre hagyták, bár

sok önkormányzatnál kedd hajnalig sem került fel semmilyen adat a honlapra.

A parlamenti képviselők mind leadták a vagyonnyilatkozatukat - köztük Gyurcsány Ferenc is. Mint arról az Origo beszámolt, a Fidesz és a KDNP már most keresi is a volt kormányfőn azt a cégeladásból származó 900 millió forintot, amit Gyurcsánynak majd csak a jövő évi vagyonbevallásába kellene beleírnia, sőt, még akkor sem biztos.

Ötszázmilliót tévedett

Az egyik legnagyobb figyelmet kapott képviselői vagyonnyilatkozat idén alighanem Tapolczai Gergely fideszes politikusé volt, aki ugyan

kijavította elrontott vagyonnyilatkozatát, de először több mint félmilliárdos tartozásról adott számot.

Mint arról az Origo beszámolt, két nullával írt többet: nem 570 millióval tartozik a banknak, csak 5,7 millióval. Egy éve 10 millió volt a tartozása.

Nagy meglepetések nem voltak

Igazán váratlan gazdagodások vagy elszegényedések, meglepő vagyonnyilatkozatok nem voltak idén. Több politikusnak is jól alakult a tavalyi év, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Áder János államfő például gazdagodott, de Balog Zoltán erőforrás-miniszter elvesztette megtakarításainak felét.

Lázár János miniszter vett 22,5 hektár erdőt és még félre is tudott tenni nyolcmilliót Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vett 22,5 hektár erdőt, és még félre is tudott tenni 8 milliót, Szijjártó Péter külügyminiszter visszafizetett a szüleinek 15 millió forint kölcsönt, Vona Gábor pedig szinte teljesen üres nyilatkozatot adott le - derült ki az Origo összesítéséből.