Szocialista siker a népszavazási ügyben

Bábonymegyer, földfoglalás, Ez a mi földünk
"Ez a mi földünk" földfoglalás, tiltakozás az állami földárverések ellen 2015. Bábonymegyer
Vágólapra másolva!
Megkezdődhet az aláírásgyűjtés az állami földek értékesítésének tilalmáról, miután a Kúria kedden úgy döntött, hogy hitelesíti az erről szóló népszavazási kérdést. A referendumot Gőgös Zoltán, az MSZP képviselője kezdeményezte. 
Vágólapra másolva!

A kérdést Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be, a kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjainak többsége tavaly november 30-án arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a kezdeményezés költségvetési – így tiltott – tárgykört érint, megfogalmazása pedig nem teljesen egyértelmű.

Szavazzon!

Ön szerint az MSZP össze tudja gyűjteni a 200 ezer aláírást?

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, a Kúria pedig kedden – az internetes oldalán közzétett végzése szerint – megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem alapos, és hitelesítette a kérdést.

Nem közvetlen érinti a költségvetést

A Kúria szerint az állami tulajdonban lévő termőföldek értékesítésekor nem közvetlenül költségvetési kérdésről, hanem mindenekelőtt a nemzeti vagyonba tartozó különleges jogállású vagyonelemmel való gazdálkodásról van szó, és utaltak arra, az Alkotmánybíróság is kifejtette már, hogy a földtulajdonnak sajátos természeti és vagyoni jellemzői vannak, ezek pedig indokolhatják a tulajdonosi jogokkal szemben a közérdek érvényesítését.

A Kúria megjegyezte: közvetett módon, azaz áttételesen szinte mindegyik kérdés kihat a költségvetési törvény tartalmára, de amikor azt vizsgálják, hogy a hitelesítésre feltett kérdés tiltott népszavazási tárgykört érint-e, figyelemmel kell lenni annak a jogterületnek a sajátosságaira is, amely a kérdés tárgyára vonatkozik.

Gőgös: Összegyűjtjük a 200 ezer aláírást

Gőgős Zoltán, a népszavazás kezdeményezője az Origónak azt mondta, hogy négy hónapjuk van arra, hogy összegyűjtsék a szükséges aláírás-mennyiséget. A szocialista politikus bízik abban, hogy

a párt össze tudja gyűjteni a 200 ezer érvényes aláírást,

így meg lehet majd tartani a referendumot. Szólt arról is, hogy a mostani folyamatot csak az Alkotmánybíróság akaszthatja meg, de az aláírásgyűjtést az nem érinti.

Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt képviselője bízik benne, hogy összegyűlik a 200 ezer aláírás Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az MSZP-s képviselő arról is beszélt, hogy szívesen fogadják bármelyik szervezet segítségét a szignók gyűjtésében, de megkeresni nem fognak senkit. Azt elképzelhetőnek nevezte, hogy Kész Zoltán jelenleg is futó kérdéséhez csatlakoznak, amiben most lehet aláírásokat gyűjteni. Gőgös Zoltán szerint elég nagy az ellenállás az állami földek értékesítésével kapcsolatban, így nem tart attól, hogy nem gyűlik össze elég aláírás.