A lövés előtti csend a hosszú

rendőrnő
Vágólapra másolva!
A szomszédokat is megdöbbentette a visszahúzódó család tragédiája, nem értik, hogy végezhetett gyermekével is a pestszentlőrinci rendőrnő. Az öngyilkosságot valószínűleg családi és anyagi válság előzte meg - a pszichológus segíthet, de magánéleti gondjaikat, félelmeiket nem szívesen osztják meg az elbocsátástól félő egyenruhások.
Vágólapra másolva!

Két nagy csattanást hallottam...

"...úgy délután fél kettő körül, pár perc eltelhetett köztük. Akkor még nem tudtam, hogy mi ez, de később átrohant a mama, ugye, a rendőrnő anyja.

szegény alig állt a lábán” – idézte fel a tragédia utáni perceket a kőbányai Bartók Béla utca egyik lakója.

Az öngyilkosság után egy órával elárasztották a környéket a rendőrök Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A nyolcvanéves asszonyt megviselték a történtek, szemét törölgetve mesélt a hétfő délutáni tragédiáról – előfordult már egy s más, betörés, kifosztás is az utcában, de ilyen borzalmat még nem láttak az itt élők.

Magával vitte fiát

Mint arról az Origo is beszámolt, hétfő délután egy, a XVIII. kerületi rendőrnő otthonában

pisztollyal fejbe lőtte tízéves fiát, aztán magával is végzett.

Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Ügyészség kegyeleti okokra hivatkozva nem közöl részleteket a kettős halálesetről, de lapértesülések szerint anyagi és kapcsolati válság együttesen idézhette elő a kiterjesztett öngyilkosságot.

Zárkózott, sokat dolgozó embereknek ismerték őket Forrás: Origo

A Blikk úgy tudja, hogy az asszony élettársa tehetős vállalkozó volt, egyik napról a másikra hagyta ott a nőt és gyermekét, a család pedig az utóbbi időben egyre rosszabbul élt.

Csendben, visszavonultan

Anyagi problémákról azonban nem hallottak az Origónak nyilatkozó szomszédok - már aki mert, vagy tudott beszélni a családról: azt viszont mindenki megjegyezte, hogy

visszahúzódó, sokat dolgozó emberek voltak, és csak másfél éve költöztek a Bartók Béla utcába.

Az utolsó időkig a vállalkozónak tartott férfi is itt élt, fekete autóját gyakran látták parkolni a nádborítású, szögesdróttal is megerősített kerítés előtt – úgy tudjuk, őt éjszaka bevitték, meghallgatták a rendőrök.

Itt élt a rendőrnő és tízéves fia: gondosan nyírt gyep, trambulin - a látszat szerint minden rendben Forrás: Origo

A ház udvara rendezett, egy trambulint is felállítottak a gyerek kedvéért – minden csendes, csak a kapura ragasztott hatósági pecsét utal a hétfői eseményekre.

Hatósági zár védi az elhagyott házat Forrás: Origo

A két lövés után egy órával elárasztották a rendőrök a környéket, hajnalig tartott a helyszínelés, a helyiek három mentőautót is láttak befordulni a forgalom elől lezárt területre.

Hogy volt rá képes?

Az eset a környéken élőket, de a közvéleményt is megrázta, mindenki azt találgatja, hogyan juthatott el idáig a családi válság, hogy képes ilyesmire egy anya. Végh József kriminálpszichológus szerint a bűncselekmény groteszk módon a felelősségvállalás jele is lehet. „Azok szoktak kiterjesztett, hozzátartozókat is érintő öngyilkosságot elkövetni, akik

azt hiszik, hogy nélkülük nem boldogulna a másik” - mondta az Origónak a szakértő.

Villámként sújt le

Végh József szerint az elkövetéshez szükséges lelkiállapot rövid időn, akár pár héten, hónapon belül is kialakulhat. A traumát általában valamilyen sorscsapás vagy szerencsétlen események sorozata váltja ki.

Az illető másra sem tud gondolni, mint a veszteségre,

amit idővel egész életére, sőt jövőjére is kivetít – teljes reménytelenséget érez, egyetlen kiútnak az öngyilkosságot látja.

Logikusnak tűnik

Ha nem avatkozik közbe senki - például mert a mélypontra süllyedt ember nem beszél a problémáiról -, akkor az először csak felvillanó szuicid ötletet hamarosan érvekkel kezdi támogatni a depressziós, beszűkült tudat.

A beszűkült tudat már csak egy kiutat lát, de a szuicid gondolatoknak is vannak külső jelei Forrás: Thinkstock

Ilyenkor az is logikusnak tűnhet, ha valakit gyerekét is "meg akarja menteni” a szenvedésektől.

Baljós jelek

Végh több pontot felsorolt, ami alapján feltűnhet, ha ismerősünk önpusztító pszichés spirálba került:

  • Korábban beszédes volt, de most alig szólal meg.
  • A szokottnál zárkózottabb, kerüli a társas érintkezést, kapcsolatokat.
  • Ha beszél is, mindenben a rosszat emeli ki.
  • Szinte mániákusan visszatér ugyanazokhoz a fájó pontokhoz.
  • Nehezen alkalmazkodik a változásokhoz.
  • Többször is emlegeti az öngyilkosságot.

A bajok felismeréséhez persze erre érzékeny környezet is kell, és sokat segít, ha az illető beszél a bajairól, az utóbbi egyértelmű segélykiáltás – mondja a szakértő.

Az összeomlás ellen nem véd

Az asszony kiterjesztett öngyilkossága nem csak azért sokkoló, mert a fiát is magával vitte a halálba. Rendőr volt, szolgálati vagy önvédelmi fegyverével követhette el a gyilkosságokat – miközben a rendőrség tagjai éppen a civilek védelmére esküdnek fel.

A rendőrök már felvételükkor átesnek egy pszichológiai és fizikai szűrésen, az eljárást kétévente megismételik, hogy kiderüljön, hogyan hat személyiségükre a stressz.

A vizsgálat ugyanakkor nem sokat ér, ha valaki pár hónap leforgása alatt kerül padlóra anyagi és pszichikai értelemben egyaránt.

A kommandós egységeknél valamivel jobb a helyzet. Tarjányi Péter korábbi kommandós parancsnok elmondta, szolgálati idejében végrehajtóknál évi kétszeri kötelező szűrés is van, a műveletirányítók körében pedig havonta beszélgettek az állományhoz tartozó pszichológussal – ezt szükségessé tette a bevetésekkel járó fokozott stressz.

Inkább nem mondják

Az sem kecsegtet sok jóval, ha egy rendőr fennakad a szűrőn: az időben felismert burn out, vagy a pszichés túlterhelés következménye a felfüggesztés lehet, oda a kenyérkereset, a létbiztonság, ami csak tovább lök a lejtőn.

Pszichológiai szűrés van, de a problémáikat inkább a kollégák körében osztják meg a rendőrök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem véletlen, hogy sok rendőr inkább a kollégáinak, és nem az év közben is felkereshető rendőrségi pszichológusnak önti ki a lelkét, a kötelező vizsgálatokon pedig tudatosan a helyes válaszokat adja. „Kemény dolog, de a rendszernek

Ha kiderül, hogy lesérültél, lelkileg vagy testileg, kirúghatnak, a pszichológus esetleírása megmarad, és a pályádra is kihat” - jegyezte meg névtelenséget kérő rendőrségi forrásunk.

Elég volt egy áthelyezés is

A problémákra azonban sokszor a baráti kör támogatása sem jelent megoldást: Minden évben újabb rendőröngyilkosságról hallani, tavaly a dunakeszi rendőrszállón, két éve a váci kapitányságon, 2013-ban pedig Mezőkovácsházán vetett véget életének egy egyenruhás – az elkeseredett tett mögött általában magánéleti problémák álltak, de volt olyan fiatal rendőr is, aki áthelyezése után választotta a halált.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!