Vágólapra másolva!
Lehet terrorveszélyhelyzet Magyarországon, ezért szükség is lenne gyors és hatékony fellépést biztosító szabályozásra ilyen esetekben, ám a Fidesznek a terrorveszélyhelyzet bevezetését célzó alkotmánymódosító javaslata többet árt, mint használ - derült ki az Eötvös Károly Intézet szakértőnek elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A kormány süketté, vakká és némává akarja tenni a táradalmat, ez olvasható ki a Fidesz terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alkotmánymódosító javaslatából - állapította meg Majtényi László volt adatvédelmi biztos, az általa elnökölt Eötvös Károly Intézet szakértői vitafórumán.

Önkényes hatalomgyakorlás

A mindenkori kormány a külső veszélyeztetettség valóságával vagy rémképével megerősíti belső pozícióját, azaz támogatottságát, miközben a terrorveszélyhelyzet-szabályozás nélkülöz bármiféle alkotmányos ellensúlyt - hangzott el a beszélgetésen.

Majtényi László szerint vakká, süketté és némává akarják tenni a társadalmat Fotó: Origo

Az ilyen, garanciákat, ellensúlyokat nem tartalmazó szabályozás az önkényes kormányzati hatalomgyakorlás kereteit teremti meg - mondta Somody Bernadette, az Intézet főigazgatója. Úgy vélte, az alaptörvény által ma is ismert többféle különleges jogrend csak végső eszköz szabad legyen, hiszen

Azt a beszélgetés többi résztvevője - Forgács József szociálpszichológus, Majtényi László alkotmányjogász, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő - sem vitatta, hogy különleges jogrendre és korlátozó intézkedésekre olykor szükség van, de ezt meg kell indokolni és kellenek a garanciák.

Erősíti az idegengyűlöletet

A javaslat a jogi és biztonságpolitikai aggályok mellett társadalompszichológiailag is megkérdőjelezhető - mondta Forgács József. A szakember szerint azért, mert

és erősíti az idegengyűlöletet."

Örült, aztán szomorú lett

Tarjányi Péter előrebocsátotta, hogy "helyzet van Európában", az Al-Kaida és az Iszlám Állam is fejlődött az utóbbi időben, amit az is mutat, hogy az első szintről, amikor magányos elkövetők visznek véghez terrorcselekményt, eljutottak a Charlie Hebdo elleni profibb támadáson át a tavaly novemberi, összehangolt, több helyszínes, 130 halálos áldozatot követelő franciaországi támadássorozatig.

Forgács József, Majtényi László, Tarjányi Péter és Somody Bernadette, a vitafórum résztvevői Forrás: Origo

Ezért, és mert az Iszlám Állam elleni szíriai légicsapások is újabb látványos akciókra tüzelhetik Tarjányi szerint a terrorszervezetet, a biztonságpolitikai szakértő örült a hírnek, mikor meghallotta, hogy készül egy, az ilyen helyzetekre reagáló javaslatcsomag. Ám - mint mondta - nagyon elszomorodott, amikor meglátta a konkrét törvényjavaslatot.

Rendeleti kormányzás jöhet

A Fidesz javaslata a honvédség felhasználására, az internet és a mobilhálózat lekapcsolására, kijárási tilalom bevezetésére, a határok lezárására, az emberek kitelepítésére is lehetőséget adna. Elképzelhető, hogy a benzinkúton jegyre adnák majd az üzemanyagot, a boltban pedig a kenyeret. Mint arról az Origo elsőként beszámolt, a javaslat alapján a kormánynak nemcsak a költségvetés kereteinek felborítására lenne joga, de importkorlátozásokra, a közbeszerzések mellőzésére vagy az ország biztonságát veszélyeztető személyek, szervezetek vagyonának zárolására is. Összesen 30 ponton szólhatnának bele az emberek életébe, az állam működésébe, előzetes parlamenti jóváhagyás nélkül, hatvan napra. A Fidesz-javaslat erős kontrollal nem számol: a kormánynak a tervezet szerint ugyan folyamatos tájékoztatási kötelezettsége van az államfőnek és az Országgyűlésnek, de a parlament a rendkívüli helyzetet és a kormány ilyen széles intézkedési jogkörét - vagyis rendeleti kormányzásról van szó - csak utólag, kétharmados többséggel szüntetheti meg két hónap után - vagy meghosszabbítja.

A javaslat ugyanis túlságosan általános,

ráadásul a terrorveszélyhelyzet elrendelése, és ellenőrizhetősége sem pontos és nem precíz a tervezet alapján - mondta. Hozzátette: szerinte

a javaslaton sokkal inkább érződik a pártpolitikai gondolkodás, mint a nemzeti érdek,

a biztonság iránti elkötelezettség.

Most 60 nap vagy 15 nap?

A vitafórumon elemezték azt is, amiről az Origo beszámolt: bár a jobbikos Novák Előd jelentős médiafigyelmet generált magának, amikor nyilvánosságra hozta a Honvédelmi Minisztériumban készült alaptörvény-módosító javaslatot, valójában semmilyen büntetés nem fenyegeti. A tervezet nemhogy nem titkos, de még a rajta feltüntetett törvényi hivatkozás sem tűnik jogszerűnek.

dav Forrás: Origo

Szóba került az is, hogy az eredeti javaslatban szereplő 60 napos határidőt a Fidesz hajlandó lenne akár 15 napra csökkenteni - erről a fideszes Gulyás Gergely nyilatkozott nemrég. A terrorveszélyhelyzetet ugyanis a terv szerint előzetes parlamenti jóváhagyás nélkül 60 napra rendelhette volna el a kormány, és a törvényhozás ez idő alatt ezt felül sem írhatná.

A szakértők szerint mindegy, hogy 60 vagy 15 napra kap a kormány kontroll nélküli jogot arra, hogy alapvető jogokat korlátozzon.

Tarjányi Péter még a francia szabályozás 12 napját is sokallta. Bírálták a résztvevők azt is, hogy - mint az Origo megírta - a kormány fenntartja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, holott ennek törvényi feltételei régóta hiányoznak.