Leszavazták a közoktatási rendszert az Origo olvasói

tanár pontok
Female student writing on blackboard
Vágólapra másolva!
Megmozgatta olvasóinkat, amikor a pedagógusok 25 pontjáról kérdeztük őket. Több mint 15 ezren vettek részt az Origón rendezett szavazáson, ahol minden egyes követelésről külön voksolhattak. A nem reprezentatív felmérésnek tekinthető válaszokból kiderül, hogy a diákok számára kedvező kérdésekben a szavazók egyetértenek a petícióban leírtakkal, de a tanárok foglalkoztatásával kapcsolatos pontoknál már árnyaltabb a helyzet. A szavazók 38 százaléka szerint például rendben van, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok ne dolgozhassanak tovább. Köszönjük, hogy ilyen sokan szavaztak, mutatjuk az eredményeket!
Vágólapra másolva!

Tizenegy városban tüntettek szerdán a pedagógusok és szimpatizánsaik a közoktatás átalakításáért. Ezrek vonultak az utcára a szakadó esőben. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága 25 pontban foglalta össze a követeléseiket, amiről mi is megkérdeztük olvasóinkat. Minden egyes pontról külön szavazhattak. Ez több pont esetében több mint 15 ezren tették meg. 16 kérdésben a szavazók több mint 80 százaléka egyetértett a demonstrálókkal, 9 kérdésben viszont legalább 20 százalékuk gondolta úgy, hogy nem támogatja az adott követelést.

A pedagógusokkal kevésbé szimpatizálnak

A szavazók 38 százaléka nem ért egyet azzal, hogy meg kell szüntetni az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők automatikus foglalkoztatási tilalmát. Nem tennék automatikusan lehetővé, hogy az öregségi nyugdíjban lévők – nyugdíjuk folyósítása mellett – tovább dolgozhassanak. A kérdéssel megkerestük a pontokat meghirdető Pedagógusok Szakszervezetét is. Szerintük:

Jelenleg egy kormányhatározat a miniszterelnök engedélyéhez köti a továbbfoglalkozatást. Az ellenérzés abból származik, hogy az érintettek féltik munkahelyüket. Nem gondolták végig, hogy a jelenlegi szabályok alapján tanév közben el kell küldeni a pedagógust - áll az Origónak küldött közleményükben.

Pedagógus tüntetés Miskolcon Fotó: M.Schmidt János – Origo

Szavazóink 30 százaléka nem feltétlenül állítaná vissza a 18. életévig tartó tankötelezettséget (jelenleg 16 év a határ) és szüntetné meg a Híd-programokat. (Ezekbe a programokba azok a fiatalok kapcsolódhatnak be, akik az általános iskola után nem kerültek be középfokú iskolába, vagy már betöltötték a 16. évet, de nem fejezték be az általános iskolát.)

A Pedagógusok Szakszervezete is érzékeli ezt. Ők úgy fogalmaztak levelükben, vannak olyan tanárok, akik nem értik, hogy

minél több azoknak a száma, akiknek nincs szakképzettsége, iskolai végzettsége, annál rosszabb az országnak és nekik is.

Azok a tanárok, akik az átlagosnál nehezebben kezelhető tanulókkal foglalkoznak, örülnek, hogy megszabadultak ettől a feladattól. Mármint az idősebb, vélhetően problémás gyerekekkel való törődéstől.

Mi legyen az iskolatitkárokkal

Szavazóink 25 százaléka nem ért egyet azzal, hogy új pótlékként intézményi pótlékot állapítsanak meg mindazoknak, akik nem tartoznak a pedagóguséletpálya-modell hatálya alá.

Az iskolákban, az óvodákban és a kollégiumokban számos olyan munkakörben végeznek munkát, amelyek nélkül a pedagógus tevékenysége nem lehetne eredményes. Pl. iskola- vagy óvodatitkár, dajka.

Nehezen értelmezhető a javasolt megoldás elutasítása, mert ebből semmilyen hátránya nem származna annak, aki az életpályamodell hatálya alá tartozik. Így csak egy végiggondolatlan véleményre lehet gyanakodni - zárja levelét a szakszervezet.

A pedagógusok és szimpatizánsaik demonstrációjának résztvevői vonulnak a miskolci Herman Ottó Gimnázium elé 2016. február 3-án. Forrás: MTI/Vajda János

Önök leváltanák a Kliket

Két esetben is leszavazták az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet által is bírált (a tanulmányt itt olvashatja) Klebelsberg Intézményfenntartó Központot. A Kliket szavazóink csaknem 90 százaléka elutasítja, magyarán az iskolákat visszahelyezné korábbi fenntartói felügyelete alá. Több erre vonatkozó kérdésben is markánsan a Klik ellen voksoltak, azaz egyetértettek a petíció követelésével.

A Klik nem reagálhat, mert nem feladata

Kérdéseinkkel megkerestük a Kliket is, az intézmény azonban nem kívánt állást foglalni, mondván, hogy ők csak működtetnek és fenntartanak. Ezért megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Cikkünk megjelenéséig nem küldtek választ, amint érkezik, frissítjük összefoglalónkat.