500 euróért ígért magyar állampolgárságot a jegyző

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jegyző ellen, aki a gyanú szerint egyszerűsített honosítást ígért több ukrán embernek.
Vágólapra másolva!

A jegyző 2013 tavaszán ismerkedett meg egy honosítással korábban magyar állampolgárságot szerző ukrán nővel, akivel abban állapodtak meg, hogy a nő hoz olyan ukrán embereket, akik szeretnének magyar állampolgárságot kapni, noha magyarul nem beszélnek.

A jegyző azt ígérte, hogy fejenként ötszáz euróért egy hivatalos személyként dolgozó ismerősén keresztül elintézi a magyar állampolgárság megszerzését úgy, hogy ehhez az ukrán kérelmezőknek nem kell magyarul tudniuk, és személyesen sem kell megjelenniük.

Az ukrán nő 2013 nyaráig – tizennégy ukrán honosítási kérelmével együtt – hétezer eurót adott a jegyzőnek, aki ugyan erről elismervényt adott, de az iratokat nem továbbította az ismerősének. Miután a kérelmezők hiába várták ügyük elintézését, az ukrán nő visszakérte a pénzt a jegyzőtől, ő azonban nem volt hajlandó visszaadni, ezért a nő feljelentést tett a rendőrségen.

A jegyzőt most befolyással üzérkedéssel, míg a nőt hivatali vesztegetéssel vádolják.