Tiltakozó tanáraik mellé álltak a diákok

érettségi vizsga iskola diák
Budapest, 2013. május 8. Diákok az írásbeli történelem érettségi vizsgán Budapesten, a Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium tantermében 2013 május 8-án. Reggel nyolc órakor történelemből középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák kezdte meg az érettségi vizsgát. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
"Eljött az idő, hogy a diákság is kinyilvánítsa a véleményét", és fellépjen a jelenlegi oktatáspolitika ellen - írják a Teleki Blanka Gimnázium diákjai abban a közleményben, amit az iskolájuk honlapjára tettek fel. A követeléseiket 12 pontban fogalmazták meg.
Vágólapra másolva!

Gazdasági alapfogalmakat, a hivatalos ügyek intézésének módjait is szeretnék megtanulni a Teleki Blanka Gimnázium diákjai, ezért követelik, hogy a kerettantervet egy szakmai bizottság dolgozza át, korszerűsítse.

Ez az első számú követelésük, ezt tették a 12 pontjuk legelejére.

A diákok ugyanis úgy döntöttek, tanáraik tiltakozó akciója mellé állnak. Az iskola honlapjára feltett közleményükben erre biztatják más iskolák diákjait is.

Érettségi vizsga Budapesten, a Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium tantermében (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Beliczay László

Támogatják tanáraik 16 pontban megfogalmazott követeléseit és a Miskolci Herman Ottó Gimnázium által indított mozgalmat is.

Nem csak magukért

Diáktársaiknak ezt írják: "Közös a motivációnk, közös a célunk, és közös az út, amit végig kell járnunk ennek eléréséhez. Hogy ezt véghez tudjuk vinni, mindannyiunknak össze kell fognia, hiszen csak

egységben tudunk nyomást gyakorolni erre a fizikailag-lelkileg elnyomó rendszerre.

Minden egyes tanuló támogatása egy újabb lépést jelent ezen a hosszú és nehéz úton."

Közleményükben azt írják, hogy nemcsak saját magukért, hanem a "következő generációk sikeres oktatásáért is" kiállnak.

A 12 pontban "jól ellenőrzött, nem kísérleti tankönyveket" is követelnek maguknak a diákok. Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány állítsa vissza a szabad tankönyvválasztást. Szerintük a diákok és a tanárok túlterheltek, ezért követelik a heti óraszám csökkentését is. A követelések tizedik pontja arról szól, hogy a diákok nem akarnak balesetveszélyes iskolaépületekben tanulni.

Miskolcról indult

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanárai január elején tettek közzé egy tiltakozó levelet. Azzal indokolták a nyilvános fellépést, hogy hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak. A miskolci pedagógusok a levelükben azt is írták, hogy szerintük az egész oktatási rendszer veszélyben van.

A telekis diákok szabad tankönyvválasztást is követelnek (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Illyés Tibor

A miskolci pedagógusok tiltakozó akciójához egy online petíción keresztül eddig több mint 13 ezren csatlakoztak. A honlap szerint eddig

44 iskolából csatlakoztak tanárok a kezdeményezéshez.

A budapesti Teleki Blanka Gimnázium tanárai egy hete az iskola honlapjára tettek fel egy 16 pontból álló követeléslistát. Nemrég a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tantestülete is nyílt szavazással, többségi döntéssel csatlakozott a miskolciak kezdeményezéséhez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkársága is reagált nemrég a tanárok tiltakozására. Igaz, csak annyit írtak, hogy a kormány "hivatalos szakmai egyeztető tárgyalópartnere a pedagógusok köztestülete, a Nemzeti Pedagógus Kar, a köznevelésben dolgozó munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekben pedig a pedagógusok reprezentatív szakszervezete".