Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbánék ezúttal elkerülték a válságot

Tusnádfürdő, 2016. július 23.
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 27. Bálványosi Nyári Szab
Orbán Viktor miniszterelnök, Németh Zsolt a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-án.
Vágólapra másolva!
A harmadik Orbán-kormányt nem érte el az úgynevezett félidős válság, szemben a korábbi évtizedek hazai kabinetjeivel. Nyugat-Európában is általánosnak számít, hogy egy kormányzati ciklus felénél van népszerűségi mélypontján a kormánypárt, amiből néha fel tudnak állni, néha nem. Magyarországon csak 2004 és 2012 után sikerült az éppen regnálóknak fordítaniuk a számukra negatív tendenciákon, és megnyerni a következő választást.
Vágólapra másolva!

Általános tendenciának számít a parlamentáris rendszerű országokban, hogy az éppen aktuális kormányok a ciklusuk felénél állnak a legrosszabbul a közvélemény-kutatásokban. A gyenge népszerűségi mutatók mellett általában a félidőben szokták a legtöbb időközi választást is elveszíteni. Sok esetben pedig ekkor történnek meg a miniszterváltások a legfontosabb tárcáknál.

Cameron fordított

Nagy-Britanniában a 2010-ben és 2015-ben is diadalmaskodó konzervatívok 2012 végén 10-15 százalékponttal voltak lemaradva az ellenzéki Munkáspárttól. A 2012-es helyhatósági választásokon a baloldali ellenzék diadalmaskodott, de

2013-tól kezdve elindult fölfelé

a David Cameron vezette alakulat, és végül a várakozásokkal szemben nagyon simán megnyerték a tavalyi parlamenti választást.

David Cameronnak egyszer sikerült fordítania Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Kate Green

Ezzel szemben rengeteg példa van arra is, hogy az éppen aktuális kormánynak már nem sikerül fordítania a félidős negatív tendenciákon. Ez történt 2007–2012 között Franciaországban, vagy a legutóbbi parlamenti ciklusban Portugáliában. Arra is van példa, hogy egy kormánypárt a félidőben az élen áll, majd a választásokon vereséget szenved. Lengyelországban pontosan ez történt a Polgári Platformmal, ők a 2015-ös választás véghajrájában buktak el.

Okok

Magyarországon a rendszerváltás óta egyszer sem volt előrehozott választás, így az eddigi hat négyéves ciklus tendenciából bizonyos következtetéseket le lehet vonni. Itthon a félidős válság kifejezést először a 90-es évek közepén használták. Akkor az 1996-os év eseményeit értékelték így, mivel a Horn-kormány akkor jutott el támogatottsági mélypontjára, és úgy tűnt az MSZP–SZDSZ-koalíció idő előtt felbomlik.

Horn Gyula kormánya is komoly válságba került 1996-ban, és már nem sikerült fordítania Forrás: Szabó Pál - Origo

A félidős válságok egyik oka, hogy két évvel a választások után a kormánypártokban általában bekövetkezik egyfajta fáradtság. A mindennapos kormányzás elveszi az erőt attól, hogy egy párt folyamatosan megújuljon, és sok esetben

a kabinet számára kínos ügyek is ekkor kerülnek napvilágra.

Ráadásul a következő választás még viszonylag messze van, ezért a kormányok nem is nagyon foglalkoznak vele, így a belső villongások is felerősödhetnek.

Bokros menesztése kevés volt

A rendszerváltozás utáni első kormány esetében nem lehet félidős válságról beszélni. Az Antall József vezette kabinetnek hónapról hónapra válságos helyzeteket kellett orvosolnia. A korábbi gazdasági rendszer szétesését, a világhatalmi rendszer átrendeződését, a piacgazdaságra való átállást és a délszláv háború hatásait egyszerre kellett kezelni. Mindezek a tényezők nem tették lehetővé, hogy a kormány a választásokhoz közeledve olyan intézkedéseket hozzon, amik javíthatták volna az MDF esélyeit. A párt 1994-es bukása törvényszerű volt.

Antall József kormányának arra már nem jutott energiája, hogy népszerű legyen Forrás: Origo

1996-ról már föntebb említettünk néhány szót. A Horn-kormány a megszorító intézkedéseit még 1995 tavaszán, Bokros Lajos vezetésével meghozta, így az MSZP a népszerűségi mélypontját 1996 elején érte el. Talán már a közelgő választásokat figyelve

Horn menesztette pénzügyminiszterét,

így kormánya megszabadult a legnépszerűtlenebb tagjától. Ezt követően, ha lassan is, de a szocialisták népszerűsége elkezdett fölfelé araszolni, de ez kevés volt ahhoz, hogy 1998-ban nyerjenek.

Nagy vereségek

Az első Orbán-kormány félidejében szintén az ellenzék jelentős előnyét mutatták a felmérések. Ha akkor lett volna választás, akkor az MSZP és az SZDSZ nagyon stabil parlamenti többséget szerzett volna. A Fidesz akkor sorozatban veszítette el az időközi választásokat, így például egy olyan székesfehérvári országgyűlési körzetben kapott ki, ahol azóta mindig nyert. Mindezt fölismerve a kormány fordulatot hajtott végre.

Kövér László 2000–2001 között vezette a Fideszt Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A gazdaságpolitikai vezetésben jelentős változás történt azzal, hogy Chikán Attilát Matolcsy György váltotta. A Fideszben pedig Orbán Viktor helyére Kövér László került. A kormány némi lazítást hajtott végre a költségvetésben, jelentősen emelte a minimálbért. Mindezek a lépések azonban nem voltak elegendőek ahhoz, hogy megfordítsák a számukra kedvezőtlen folyamatokat. A Fidesz csak arra volt képes, hogy nagyon szorossá tegye a 2002-es választást, de nyerni nem tudott.

Medgyessyt elzavarták

2004-ben a félidős válság olyan méreteket öltött, hogy az MSZP–SZDSZ-es többségnek menesztenie kellett Medgyessy Pétert. A Fidesz akkor nagy fölénnyel megnyerte az első hazai európai parlamenti választást, és az időközi voksolásokon is nagyon jól teljesített. Előnye olyan nagynak tűnt, hogy sok politikai elemző szinte biztosra vette a 2006-os kormányváltást. A miniszterelnök-csere és a következő másfél év költségvetési lazítása oda vezetett, hogy az MSZP fordított, és Gyurcsány Ferenc alakíthatott kormányt 2006-ban.

Medgyessy Pétertől 2004-ben megszabadultak a koalíciós pártok Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A második Gyurcsány-kormány ciklusa nagyban hasonlított az Antall-kormány időszakára. A kormány a 2006-os őszi események és a megszorító intézkedések miatt nagyon gyorsan elveszítette támogatóinak jelentős részét. 2008-ban nem volt félidős válság, mivel ezt követően is folytatódott a kormány mélyrepülése. A gazdasági világválság és a 2009-es miniszterelnöki casting csak bebiztosította a Fidesz kétharmados győzelmét.

Segített a rezsicsökkentés

Négy évvel ezelőtt meglehetősen mély válságba süllyedt a második Orbán-kormány. A gazdasági recesszió mellett a pártnak jelentős nemzetközi támadásokkal kellett szembenéznie. Mindemellett a Fidesz–KDNP támogatottsága a 2010-es eredményhez képest nagyjából a harmadára csökkent. Mindez azzal járt, hogy több időközi választást elvesztett a kormánypárt, és

minden abban az irányba mutatott, hogy 2014-ben kormányváltás lesz.

A Fidesz-kormány, érzékelve nehéz helyzetét, minimális fordulatot hajtott végre. Így távozott a kormányból Réthelyi Miklós és Fellegi Tamás. 2012 végén elindult a rezsicsökkentés, és a kormány szerencséjére 2013-tól a gazdaság is kilábalt a recesszióból. Az ellenzék megosztottsága és a további lazító intézkedések révén a Fidesz végül kétharmados többséget szerzett 2014-ben.

2012-ben nem állt túl jól az Orbán-kormány szénája Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Korábban volt a nagy válság

A Fidesz–KDNP jelenleg jóval népszerűbb, mint az előző ciklus azonos időszakában (plusz nyolc százalékpont). Másrészt, a ciklus középen a kormányzó pártok támogatottságát nem a növekedés, hanem épp ellenkezőleg, a népszerűségi mélypont szokta jellemezni – vélekedett Lánczi Tamás. A Századvég vezető elemzője szerint mindennek a hátterében a politikai napirend megváltozása, a kiegyenlítettebb médiaviszonyok és az ellenzék válsága áll.

Való igaz, hogy úgy tűnik, a mostani kormányt elkerülte a félidős válság, de inkább arról lehet beszélni, hogy ezt úgymond előrehozta a Fidesz. A kormánypárt

2014 őszén és 2015 tavaszán került nagyon súlyos krízisbe.

Ennek egyik eleme a vezetők közötti belháború, a másik pedig az előkészítetlen kormányzati intézkedések bejelentése és részbeni bevezetése volt. A párt viharos gyorsasággal vesztett el legalább egymillió szavazót, majd 2015 elején a kétharmados többségét is. A válságon a belső viták lezárásával, a stabil gazdasági teljesítménnyel és elsősorban a menekültválság kezelésével sikerült úrrá lenni.

2014 őszén jelentős kormányellenes megmozdulások voltak Fotó: Bielik István - Origo

Esélyek

A félidős válság a rendszerváltozás óta négyszer (1996, 2000, 2004, 2012) érte el a kormányokat. Ezek közül a legutóbbi kettőt tudták sikeresen kezelni a regnáló kabinetek, mivel később megnyerték a választásokat, míg korábban

nem sikerült megfordítani a negatív tendenciákat.

Lehet-e a mai helyzetből messzemenő következtetéseket levonni a következő választásra? Ami biztosnak tűnik, hogy a Fidesznek reális esélye lesz arra 2018-ban, hogy akár zsinórban harmadszorra országgyűlési választást nyerjen, de a nyugati és a térségbeli példák is azt mutatják, hogy nem elég a félidőben vezetni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről