Ünnepi torta- és kenyérbemutató színesítette a nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között kialakított Magyar Ízek Utcája kínálatát:
a látogatók megismerhették és megkóstolhatták Magyarország idei tortáját,
az Őrség Zöld Aranyát, illetve az ország cukormentes tortáját, az Áfonya hercegnőt, valamint az idei Szent István-napi kenyeret.
Az Őrség Zöld Aranyát megalkotó salgótarjáni cukrász, Szó Gellért idei győzelmével megvédte címét, mivel a tavalyi nyertes tortát is ő készítette.
Elmondta: az idei nyertes torta egyik fő összetevője, a tökmagolaj használatának ötlete onnan jött, hogy idén különböző olajokkal kísérletezett, és a tökmagolaj nagyon finom és sok vitamint tartalmaz.
Olyan édességet akart készíteni, amely tükrözi a magyar zászló színeit:
a tortában a málnazselé adja a piros, a vaníliás-fehércsokoládés mousse a fehér, a roppanós tökmagpraliné és a tökmagolajos-joghurtos réteg pedig a zöld színt.
A Magyarország cukormentes tortáját készítő budapesti Tortavár Cukrászda cukrásza, Pechtol Zsolt, az édesség egyik megalkotója elmondta, a torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert, hanem mandula- és zablisztből, joghurtból, valamint különböző piros bogyós gyümölcsökből készült.
A rendezvényen a Magyar Pékválogatott avatta be közönséget az idei Szent István-napi kenyér készítésének rejtelmeibe. A Magyar Pékszövetség 2011 óta rendez versenyt, amelyen
az adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar ünnepi kenyér kiválasztása a cél.
Idén azonban versengés helyett az összefogás jegyében készült az új kenyér.
A Clark Ádám téren felállított színpadtól alig pár méterre kezdődő Magyar Ízek Utcáján már délelőtt hömpölygött a tömeg. A hetedik alkalommal megrendezett gasztrosétányon végig lehet kóstolni az ország legkiválóbb terményeiből készített finomságokat, megismerkedve a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi gasztrokultúrájával.