Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Százötvenmillió a roma lányok oktatására

Vágólapra másolva!
151 millió forintos program indult azzal a céllal, hogy minél több roma lány folytassa a tanulmányait az általános iskola elvégzése után is. Míg a többségi társadalom 16-24 éves fiataljainak 11 százaléka hagyja ott az iskolát, a romák körében - fiúk és lányok együtt - ez 38 százalék.
Vágólapra másolva!

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára az állami tévé reggeli műsorban arról beszélt, hogy jelenleg a roma nők mindössze 20 százaléka dolgozik. Ez szerinte azért van így, mert általában hamar családot alapítanak, amikor azonban a gyerekek felnőnek, a nők végzettség híján nem tudnak elhelyezkedni.

Vannak programok arra is, hogy a felnőtt roma nőket bevonják az oktatásba, de a szakember szerint jobb a megelőzés: meg kell győzni őket arról, hogy a jövőjüket az garantálja, ha megfelelő tudást szereznek.

A 26 nyertes pályázó, egyház, szociális szolgáltató, civil szervezet ebben segít - tette hozzá. A pályázat feltétele volt, hogy a szervezetnek legyen kiépített jó kapcsolata az adott település közösségével, másrészt tapasztalata abban, hogy miként lehet bevonni egy ilyen programba a roma lányokat, hogyan lehet meggyőzni ennek hasznáról a családokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről